Biserica, despre graffitiul cu Sf. Gheorghe de la Timisoara: nu ingradim dreptul la exprimare, indrumam oamenii sa promoveze imagini autentice ale sfintilor

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
11Comentarii
Biserica, despre graffitiul cu Sf. Gheorghe de la Timisoara: nu ingradim dreptul la exprimare, indrumam oamenii sa promoveze imagini autentice ale sfintilor
© TION Biserica despre graffitiul cu Sf Gheorghe de la Timisoara
Pe pereţii exteriori ai Facultăţii de Arte din Timişoara tronează, de câteva zile, un graffiti cu Sfântul Gheorghe şi balaurul, călare pe un ponei roz. Realizatorul graffitiului este Irlo, unul dintre artiștii care a lucrat și la originalul din Piața Sf. Gheorghe din Capitală, pictură ce a creat scandal în Bucureşti. Acel graffiti a fost acoperit, într-un final, cu vopsea albă, după ce enoriașii din zonă și Biserica Ortodoxă Română și-au arătat nemulțumirea. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din Timişoara spun că nu pot şi nici nu vor să îngrădească dreptul la liberă exprimare, însă îi îndrumă pe oamenii de artă creştini să promoveze imagini autentice ale sfinţilor.


Ambele graffitiuri îl înfățișează Sfântul Gheorghe și pe balaur, dar fresca de la Timișoara este puțin diferită faţă de cea de la Bucureşti. Balaurul este călare pe un ponei roz.

„Părerea noastră este că biserica nu poate şi nici nu doreşte să îngrădească dreptul la liberă exprimare prin cuvânt sau prin intermediul artei. Biserica nu impune oamenilor de artă reguli cu privire la creaţiile lor şi în cazul de faţă nu poate să dispună de spaţiul vreunei instituţii de cultură şi de artă. Biserica însă îi îndrumă pe oamenii de artă creştini să promoveze imagini autentice ale sfinţilor, respectând erminia picturii bizantine, iar pe oamenii de artă necreştini îi îndeamnă să nu aducă atingere, să nu lezeze sentimentele religioase ale credincioşilor, indiferent de credinţa pe care aceştia o mărturisesc. Referitor la amplasarea unei astfel de imagini în Timişoara, în mod special noi, ca şi instituţie bisericească, ţinem să reamintim că în decembrie 1989 credinţa în Dumnezeu a fost singurul scut al concetăţenilor noştri ieşiţi în stradă şi de aceea noi credem că trebuie să păstrăm spaţiul public curat, nealterat de idei, de fapte, de imagini, care aduc atingere convingerilor religioase ale celor ce locuim în oraşul de pe Bega”, a spus Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Articole pe aceeași temă:

Sfantul Gheorghe si balaurul, calare pe un ponei roz, s-au mutat la Timisoara!11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor