Banatenii, printre cei mai supli din tara – o spune un studiu al obezitatii la nivel national

De Adrian Panduru
Banatenii, printre cei mai supli din tara – o spune un studiu al obezitatii la nivel national
Bănăţenii sunt mai supli decât mai mulți români, din diferite zone ale țării, precum Moldiva, Oltenia sau Muntenia. Nu e o “laudă”, ci e un rezultat al unui studiu epidemiologic – “Obezitatea în România (ORO) – Prevalenţa obezităţii şi a factorilor de risc ai obezităţii în populaţia adultă din România”, care a fost lansat de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii.

Confom acestui studiu, cel mai des este întâlnită obezitatea în Moldova, cu o pondere de 23,8 la sută, faţă de media naţională de 21,3 la sută. În Banat, Crişana şi Transilvania, rata obezităţii este de 18,8%, faţă de Moldova, unde ponderea este de 23,8%. În Oltenia şi Muntenia, prevalenţa obezităţii este aceeaşi cu cea înregistrată la nivel naţional – 21,3%.

Tot în Moldova este şi rata cea mai mare de persoane cu supragreutate – 33,4%, media pe ţară fiind de 31,1%. În Oltenia şi Muntenia prevalenţa supraponderii este de 32,2%, în timp ce în Banat, Crişana şi Transilvania, este de 28%.

O persoană este considerată supraponderală atunci când are are un Indice de Masă Corporală (IMC) între 25 şi 29,9, iar o persoană obeză are un IMC de peste 30. Obezitatea în România este mai frecventă la bărbaţi, afectând 23 la sută dintre aceştia, faţă de 20,3 la sută dintre femei. Obezitatea afectează peste 20 la sută dintre românii cu vârsta peste 18 ani.

Poitrivit studiului, obezitatea afectează 23% dintre bărbaţi şi 20,3% dintre femei, iar supraponderea, 41,6% dintre bărbaţi şi 24,7% dintre femei. Rata obezităţii creşte odată cu vârsta. În timp ce la adulţii de până în 39 de ani obezitatea are o prevalenţă de 9,9%, procentul creşte la 30,1 la grupa de vârstă 40 – 59 de ani şi la 41,6% la cei peste 60 de ani.

Conform datelor studiului, se asociază cu obezitatea: consumul a mai mult de trei mese pe zi bogate cantitativ, mesele consistente după ora 21.00, consumul unor cantităţi mari de alimente la interval mai mic de o oră faţă de masa precedentă, mese noaptea, consumul de untură, consumul alimentelor prăjite, sedentarismul, numărul scăzut de ore de somn. Acestea reprezintă componente ale stilului de viaţă nesănătos identificate în rândul persoanelor cu obezitate şi suprapondere.

Studiul ORO, demarat în vara anului 2014, a fost derulat de o echipă de opt investigatori români, medici cu specialiatea diabet, nutriţie şi boli metabolice, coordonată de Gabriela Roman. Cercetarea a inclus un eşantion de aproximativ 2.100 de persoane adulte, din opt centre regionale: Bihor, Bucureşti, Cluj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Suceava, Timiş.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor