Autoritatile vor sa modifice lista prioritara a cladirilor istorice ce pot fi reabilitate cu sprijin german

De A.S.
1Comentariu
Autoritatile vor sa modifice lista prioritara a cladirilor istorice ce pot fi reabilitate cu sprijin german
© TION - Autoritatile vor sa modifice lista prioritara a cladirilor istorice ce pot fi reabilitate cu sprijin german
Deşi persoanele cu venituri reduse care deţin locuinţe în clădiri monumente istorice pot ajunge să plătească doar o mică parte din lucrările de reabilitare prin programul derulat de Primăria Timişoara cu KfW – Banca de Dezvoltare a Germaniei, iar contravaloarea lucrărilor poate fi achitată în 10 ani, obţinerea acordului unanim al proprietarilor pentru intrarea în program rămâne o mare problemă. Mulţi proprietari care ar putea beneficia de sprijin nu sunt interesaţi, aşa că autorităţile ameninţă cu scoaterea lor de pe lista prioritară a programului.

Primăria Timişoara beneficiază de 5 milioane de euro din partea KfW – Banca de Dezvoltare a Germaniei, în urma unui acord încheiat între Guvernul Germaniei şi Guvernul României, pentru reabilitarea clădirilor monumente istorice. Vorbim despre un împrumut de 3 milioane de euro pe 30 de ani, cu 10 ani perioadă de graţie şi 2% dobândă pe an, şi un grant de 2 milioane de euro, bani nerambursabili.

Cu aceşti bani pot fi reabilitate atât clădiri deținute de persoane private, cât și imobile aflate în proprietate publică.

În cadrul programului a fost stabilită o listă de 150 de clădiri prioritare, care necesită lucrări de reabilitare, din cele trei cartiere istorice ale oraşului, Cetate, Iosefin şi Fabric.

Proprietarii trebuie să plătească proiectul tehnic, iar municipalitatea este cea care poate utiliza fondurile pentru lucrări, urmând să recupereze sumele avansate în 10 ani. Sprijinul financiar nu poate fi mai mare de 250.000 de euro pentru un proiect de reabilitare – ce este peste, în cazul în care costurile sunt mai mari, plătesc exclusiv proprietarii – şi trebuie oferită o garanţie ipotecară. Returnând banii, proprietarii participă practic la constituirea unui fond de tip revolving la primărie, din care ar urma să fie sprijiniţi ulterior alţi proprietari. Contribuţia fiecăruia se calculează în funcţie de venituri şi se poate ajunge ca în cazurile sociale să fie suportate chiar şi până la 90% din costurile aferente lucrărilor care îi revin respectivului proprietar. Depinde de veniturile în care se încadrează proprietarii. Cu toate acestea, oficialii primăriei au constatat că mulţi nu sunt interesaţi de programul KfW.

„În Timișoara avem câteva mii de clădiri istorice, dar lista prioritară cuprinde circa 150 de clădiri. Este incorect să blocăm acest program cu proprietari care nu sunt interesați de facilitățile pe care le oferim, în condițiile în care avem clădiri foarte interesante și valoroase – cum sunt unele dintre cele proiectate de arhitectul Szekely Laszlo care nu sunt încadrate în niciunul dintre programe pentru că nu se află pe lista monumentelor și ai căror proprietari sunt interesați de programele noastre de finanțare. În următoarea perioadă vom trimite scrisori asociațiilor de proprietari care sunt pe lista prioritară KfW, celor care în acești 2 ani de când a pornit programul nu au arătat niciun interes pentru program, pentru a vedea dacă doresc să colaborăm sau nu. Dacă opțiunea lor este negativă, atunci respectivele clădiri vor fi scoase de pe lista prioritară, urmând să introducem altele, din partea cărora există interes de a intra în acest program”, avertizează viceprimarul Dan Diaconu.

Edilul spune că principala problemă în derularea acestui program o reprezintă obţinerea acceptului unanim al proprietarilor. „Uneori vorbim de clădiri unde sunt şi 40 de proprietari”, explică Diaconu.

Zece clădiri istorice private şi trei imobile în care funcţionează licee sunt incluse în acest moment în programul KfW.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor