Asociatia Civica Banat spune stop abuzurilor din scolile din Timisoara!

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
10Comentarii
Asociatia Civica Banat spune stop abuzurilor din scolile din Timisoara!
© TION - Asociatia Civica Banat spune stop abuzurilor din scolile din Timisoara!
Asociația Civică Banat trage un semnal de alarmă în privinţa abuzurilor la care sunt supuşi elevii din judeţul Timiş. Consiliul director al asociaţiei constată cu îngrijorare creşterea numărului de fapte abuzive din şcolile din Timişoara, prin care se impun de către dascăli reguli, valori şi limite religioase şi politice unor copii aflaţi la vârsta la care nu pot lua decizii singuri şi nu pot alege ce este bine pentru ei.

Aceste fapte abuzive, spun reprezentanţii asociaţiei, se produc în ciuda opţiunilor clar exprimate de părinţi şi contrar prevederilor curriculei şcolare.

„După cum se ştie din presă, cazul elevului de clasa a IV-a de la Şcoala gimnazială nr. 19 din Timişoara, care a fost obligat să participe, contrar voinţei sale şi a opţiunilor scrise ale părinţilor săi, este revoltător. Impunerea prin voinţă unilaterală a unor concepte religioase aflate la limita patologiei şi părăsirea şcolii pentru a merge cu clasa la o biserică din Timişoara, fără aprobare, reprezintă abuzuri ale unui cadru didactic, îndreptate împotriva siguranţei fizice şi psihice ale copiilor. Avem în vedere existenţa unui alt caz, la Şcoala gimnazială nr. 13. Un profesor de educaţie civică face de ani buni apologia unor partide politice în instituţia de învăţământ unde este salariat şi îndeamnă copii să-l urască pe actualul preşedinte al statului. Ceea ce face în mod repetat acest profesor reprezintă propagandă politică, faptă sancţionată de legea în vigoare. Ne amintim de asemenea că în campania electorală din 2012, unii candidaţi pentru parlamentare, din care unul este acum ministru în Guvernul României, îndemnau elevii cu drept de vot ai Liceului tehnic „Azur” din Timişoara să voteze alianţa politică din care aceşti candidaţi făceau parte. Această ilegalitate, deşi a fost reflectată în presă la momentul respectiv, a fost trecută cu vederea de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş. Toate aceste cazuri arată lipsa de respect faţă de libertăţile şi drepturile elevilor. Ele sunt încălcări flagrante ale legii, ignorarea conştientă a opţiunilor exprimate de către părinții şi reprezintă abuzuri exercitate de unii profesori şi factori politici asupra elevilor. Constatăm totodată cu îngrijorare inexistenţa reacţiei instituţiilor statului faţă de prozelitismul religios din şcoli şi cârdăşia dintre unii factori de răspundere din învăţământul timişorean şi politicienii locali”, transmite consiliul director al asociaţiei.

Reprezentanţii asociaţiei susţin demersul Asociaţiei Secular – Umaniste din România şi solicită public Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş să comunice poziţia oficială a acestei instituţii faţă de toate aceste abuzuri şi măsurile imediate şi de lungă durată faţă de cei răspunzători şi pentru ca aceste fapte să nu se mai producă în viitor.

„Cerem direcţiunilor instituţiilor de învăţământ vizate să ia măsuri de urgenţă pentru sancţionarea profesorilor care abuzează de rolul pentru care sunt plătiţi din bani publici să-l exercite, conform cadrului legal, al curriculei şcolare şi al bunei credinţe. Modelarea conştiinţei elevilor credem că nu trebuie să presupună înregimentări doctrinare religioase şi politice, ci formarea unor caractere libere şi a unei generaţii deschise către nou şi inovaţie, care trăieşte în secolul XXI, nu în vremea inchiziţiei feudale”, transmite consiliul director al asociaţiei.

 Articole pe aceeași temă:

Scandal religios intr-o scoala din Timisoara – o profesoara e acuzata ca blestema femeile care fac avort, in fata elevilor10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor