Apel de la Timisoara – petitie impotriva construirii celei mai mari moschei din Europa, la Bucuresti

De Adrian Panduru
34Comentarii
Apel de la Timisoara – petitie impotriva construirii celei mai mari moschei din Europa, la Bucuresti
© TION: Apel de la Timisoara - petitie impotriva construirii celei mai mari moschei din Europa, la Bucuresti
Construcţia celei mai mari moschei din Europa la Bucureşti a produs multe valuri, şi de o parte, şi de alta. Beniamin Lup, membru al societăţii civile din Timişoara, președinte și jurisconsult la WorldTeach Romania, ONG înființat în anul 2003, a depus o plângere prealabilă la Guvern împotriva dării în folosinţă a terenului pe care va fi construită această moschee. Mai mult, a lansat şi o petiţie online împotriva construirii celei mai mari moschei din Europa.

Beniamin Lup a participat la mai multe manifestări ale societăţii civile din Timişoara, fiind unul dintre principalii susţinătorii ai votului pentru diaspora şi al altor cauze.

În 6 iulie, Beniamin Lup a depus la Guvern plângerea prealabilă împotriva Hotărârii Guvernului nr. 372/2015, prin care Victor Ponta a decis darea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 49 de ani, a imobilului-teren situat pe Bd. Expoziţiei nr. 22-30 din Sectorul 1, către Muftiatul Cultului Musulman din România, în vederea construirii celei mai mari moschei din Europa.

„Aș dori să precizez din capul locului: nu sunt islamofob și consider drept un lucru firesc ca musulmanii de la noi din țară să aibă lăcașurile și publicațiile lor, îi respect, le respect religia, am mulți prieteni în comunitatea musulmană. Am dorit să atrag însă atenția asupra acestei situații fără precedent care va afecta populația majoritară a acestei țări, populație care nu este musulmană. O să avem în București cea mai mare moschee dintr-o țară creștină, o moschee nu departe de Muzeul Satului, într-o zonă centrală care nu va contrasta cu realitatea istorică. În Bucureşti nu există o comunitate semnificativă a cultului musulman de origine română. Ceea ce nu a reușit Imperiul Otoman cu prețul sângelui strămoșilor noștri se oferă pe tavă de către guvernul PSD-UNPR-PC-PLR”, spune Beniamin Lup.

Consilierul parlamentar consideră că inițiativa guvernului de a ceda o mare suprafață de teren pentru acest proiect, proiect finanțat de guvernul turc, este “inacceptabilă”.

“Cu toate bunele intenții ale Muftiatului Cultului Musulman din România, acest proiect reprezintă o imensă provocare pentru societatea românească, într-un context tulbure european, cu consecințe imprevizibile pentru viitor. Ceea ce este și mai revoltător și total inadmisibil cu privire la atribuirea acestui teren este faptul că, potrivit notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern toată procedura a durat doar 2 ZILE, astfel în 25 mai, Ambasada Turciei în România cere un teren gratuit pentru o moschee. În aceeași zi, cererea este înregistrată de Guvern, trimisă de la SGG la RAAPPS, RAAPPS face o <analiză>, găsește un teren în Capitală de 11.295 de metri patrati și în valoare de 17.212.608,63 lei (aproape 4 milioane de euro) și retrimite SGG-ului propunerea de atribuire în folosință a acestui teren către comunitatea musulmanilor. După doar două zile, în 27 mai, Guvernul adoptă în ședință Hotărârea nr. 372/2015 prin care terenul este dat în folosință gratuită. Acest fapt contrastează puternic cu situațiile atât de cunoscute de atribuire a terenurilor, perioade ce se întind de foarte multe ori la ani de zile. Ca un exercițiu de imaginație, împreună cu echipa mea ne întrebăm de ce nu s-ar construi pe acel teren cel mai mare spital din Europa, cea mai performantă și mai mare școală din Europa, cel mai mare și mai bun centru de cercetare din Europa și exemplele ar putea continua la nesfârșit. Fonduri există dar Guvernul îi împiedică pe cei care vor să le acceseze”, crede Beniamin Lup.

Beniamim Lup a lansat și o petiție online împotriva construirii celei mai mari moschei din Europa.

Adrian Panduru34Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor