Antrenorul Manejului din Timisoara rupe tacerea: Se doreste eliminarea acestui sport!

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
5Comentarii
Antrenorul Manejului din Timisoara rupe tacerea:  Se doreste eliminarea acestui sport!
© TION: Antrenorul Manejului din Timisoara rupe tacerea: Se doreste eliminarea acestui sport!
Teribilul accident survenit, în urmă cu câteva zile, în timpul unei ședințe de călărie în județul Ilfov, în urma căruia un copil de doar opt ani a murit, l-a determinat pe antrenorul Manejului Timișoara, Vadim Glad-Iavorovski, să rupă tăcerea. Printr-o scrisoare deschisă, el arată lipsurile imense cu care se confruntă acest sport în Timișoara, lipsuri ce pot conduce oricând la o repetare a dramei din Ilfov.


Manejul din Timişoara se află pe Calea Lugojului şi aparține de Herghelia Izvin, iar clubul aferent este Clubul Hipic Romsilva. Antrenorul Vadim Glad-Iavorovski

”Deși de doi ani și jumătate informez Herghelia Izvin cu privire la riscurile acestui sport și la cele aferente activității de agrement, conducerea nu dorește să ia act de acestea, la 9 zile după un tragic accident survenit ca urmare a nerespectării condițiilor prevăzute de lege – desfășurarea orelor de agrement fără supravegherea unui instructor sau antrenor”, spune antrenorul.

Calitatea de instructor, respectiv antrenor se dobândește ca urmare a efectuării unor cursuri de specialitate. În speță, e nevoie de o avizare denumită Reciclare Instructor, oferită de către Federația Ecvestră Română, care este singurul organ abilitat în acest sens. Iar în momentul de față, la Manejul Timișoara nu se dorește obținerea acestei acreditări, spune Iavorovski.

”Se prestează un serviciu fără acreditare. Ca și antrenor al manejului, sunt obligat să respect legea și am făcut solicitări în vederea remedierii situației: se prestează un serviciu fără acreditare”, a mai precizat antrenorul.

Vadim Glad-Iavorovski a fost angajat ca antrenor al Manejului în octombrie 2012. În condițiile în care în perioada 2004-2012 au avut loc în total 6 concursuri, Vadim a organizat 12 concursuri zonale, etape de campionat național, în doi ani și jumătate de activitate.

”Dintr-un grajd aflat în paragină, l-am transformat în unul care oferă călăreți și cai de performanță. Prin activitatea desfășurată, am creat o reputație și am promovat astfel clubul. Există în total 10 cai ai Romsilva, din care 2 de agrement, iar 8 de performanță. În plus, avem 18 cai care plătesc chirie, în timp ce înainte de venirea mea au existat trei”, afirmă Vadim.

Antrenorul spune că Herghelia Izvin a ignorat până și potcovirea cailor.

”De doi ani și jumătate, Herghelia Izvin nu s-a interesat de potcovirea cailor. Această activitate trebuie desfășurată o dată la 40 de zile, iar banii pe care îi primim în acest scop de-abia acoperă 30%. Astfel, sportivii sunt obișnuiți să plătească din buzunarele proprii ceea ce ar trebui să fie un drept al lor”, mai explică antrenorul.

În plus, Vadim amintește că: ”Am promovat caii proprietate a Hergheliei Izvin la concursuri, iar taxele au fost plătite de sportivi. Sportivi cărora nu li s-au acoperit nici măcar costurile aferente vizei anuale a călărețului la Federația Ecvestră Română”.

Antrenorul mai spune că accidentele grave survenite sportivilor, cazuri care au necesitat intervenții chirurgicale, au fost complet ignorate. Mai mult, conform declarațiilor sale, unul dintre tinerii sportivi a fost solicitat anul trecut în Lotul de Juniori ai României, iar anul acesta nu va putea accesa lotul deoarece Herghelia Izvin refuză să trimită caii selecționabili la concurs.

Clubul Hipic Romsilva are mai multe filiale în țară, pe lângă cea din Timișoara: Târgu Neamț, Târgu Mureș, Rădăuți, Jegălia și Arad. Vadim este contrariat de următorul aspect: ”Deși din toate filialele Romsilva, anul trecut singurele performanțe notabile au fost făcute de Timișoara, tuturor celorlalţi li se permite participarea la concursuri, iar mie, nu. În condițiile în care singurul titlu de campion de anul trecut s-a luat la Timișoara și tot noi am avut 3 oameni selecționați în lotul național”.

În aceste condiții, antrenorul este de părere că se dorește eliminarea manejului din Timișoara.

”Au fost situații când mi-am luat concediu pentru a putea merge, pe banii mei, la concursuri. Mi se tot pun bețe în roate. Se pare că se dorește eliminarea manejului, nu se dorește performanța la care am ajuns în momentul de față și în permanență sunt amenințat cu concedierea în cazul în care vorbesc despre aceste lucruri”, mai spune antrenorul Iavorovski.

Bunicul antrenorului, de profesie medic, a înființat în anii 1960 primul club de călărie din Timișoara, denumit ”Sănătatea” și a luptat pentru păstrarea destinației manejului din oraș. Tatăl său, Alexandru Iavorovski, a fost președintele Federației Ecvestre Române, în prezent fiind antrenor și arbitru internațional, profesor, autor al Manualului de Echitație. Vadim Iavorovski este, la momentul de față, unul dintre cei mai buni antrenor din țară, nimeni în România nu deține acreditările dobândite de el: FEI Coaching System Level 2 (oferit de Federația Ecvestră Internațională), IGEQ (International Group for Equestrian Qualifications) Level 2, și a absolvit Școala Națională de Antrenori.

Vadim face parte din Consiliul Administrativ al Federației Ecvestre Române, din poziția de președinte al Colegiului de Arbitri. Manejul din Timișoara (aflat pe Calea Lugojului) aparține de Herghelia Izvin, iar clubul aferent este Clubul Hipic Romsilva, club înființat acum 25 de ani. Manejul este destinat atât activității de agrement, cât și activității sportive. Cu toate acestea, doar 2-3 persoane interesate de ore de călărie trec pragul manejului în timpul săptămânii, și puțin mai mulți în weekend. Motivul e simplu: nu se știe că există această facilitate destinată timișorenilor.

Directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, spune că până în toamnă se va reabilita tot manejul Timişoarei.

“Herghelia va beneficia din plin de investiţii. Înfiinţăm o unitate – Direcţia Cailor de Rasă la nivelul Regiei Naţionale, care va coordona aceste herghelii pentru a obţine rezultate mult mai bune. În ultimii ani se pot observa rezultate în cadrul hergheliei. Timişorenii au beneficiat şi beneficiază din plin de strategia regiei naţionale privind investiţiile pe herghelii. De săptămâna viitoare vor urma şi alte investiţii aici. Va deveni unitate separată, vrem să acceptăm şi fonduri europene. Este în curs de acreditare. Se va reabilita tot manejul, până în toamnă va fi gata, şi atunci vom depune acte de acreditare”, spune Adam Crăciunescu, directorul Romsilva.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor