Am putea pierde banii pentru Muzeul Revolutiei. Totul depinde de CJT si de Bucuresti

De Roxana Deaconescu
3Comentarii
Am putea pierde banii pentru Muzeul Revolutiei. Totul depinde de CJT si de Bucuresti
© Tion: Am putea pierde banii pentru Muzeul Revolutiei
Epopeea Muzeului Revoluției de la Timișoara continuă. Am putea pierde banii pentru amenajarea muzeului, pentru că autoritățile locale n-au fost în stare să găsească o clădire potrivită pentru acesta. Se discută acum despre Garnizoana din Piața Libertății.

Ministerul Apărării ar avea 3 milioane de euro pentru amenajarea Muzeului Național al Revoluției Române în Timișoara. Banii se pierd însă dacă cei implicați nu găsesc o clădire pe care să o transforme în acest muzeu. Iar cei din Ministerul Culturii nu sunt de acord cu niciuna dintre variantele prezentate de Primăria Timișoara. O soluție ar fi ca muzeul să fie amenajat în Garnizoana din Piața Libertății. Clădirea a fost cedată de către Ministerul Apărării Consiliului Județean Timiș.

Potrivit primarului Nicolae Robu, Garnizoana se află, momentan, în proprietatea Consiliului Județean Timiș, care are termen până la finalul anului să o reabiliteze. În caz contrar, imobilul trece din nou în proprietatea Ministerului Apărării.

„Am arătat reprezentanților Ministerului Culturii ce locații există în Timișoara, unde ar putea să se facă acel muzeu. Eu am arătat disponibilitate totală vizavi de clădirile care aparțin primăriei. Din păcate, niciuna nu este chiar foarte bună pentru a găzdui un asemenea obiectiv. Cei de la Ministerul Culturii mi-au spus că ei au 3 milioane de euro, dar îi au la dispoziție numai dacă locația va fi una cu mare expunere și una care să se potrivească a găzdui un muzeu. Le-am propus să vizităm și o clădire care nu e a primăriei, fostul sediul al Garnizoanei, trecut printr-o hotărâre de guvern în proprietatea Consiliului Județean Timiș, cu o condiție – ca până în decembrie 2016, CJT să reabiliteze clădirea și să mute acolo Centrul de rezerviști și alte structuri care erau trecute în argumentația demersurilor făcute de CJ pentru a obține acea clădire. La vremea respectivă nu era făcut nimic în sensul reabilitării de către Consiliul Județean Timiș și era cam limpede că nu sunt șanse să se întâmple. Dacă CJ nu își achită obligațiile, clădirea revine de drept Ministerului Apărării”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Robu susține că a încercat să îl convingă pe fostul președinte al Consiliului Județean, Titu Bojin, să predea Garnizoana Ministerului Apărării, pentru ca ministerul să o treacă în proprietatea Ministerului Culturii. Bojin nu ar fi fost de acord însă. În urmă cu două sau trei săptămâni, Robu și-a amintit de subiect și a decis să poarte o discuție și cu actualul președinte al CJ Timiș, Sorin Grindeanu. Prin hârtii, la care nu a primit răspuns.

„Președintele Titu Bojin nu a fost de acord. În urmă cu câteva săptămâni, i-am solicitat, printr-o adresă, domnului președinte CJT, Sorin Grindeanu, să cedeze clădirea Ministerului Apărării, pentru ca imobilul să ajungă măcar acum la Ministerul Culturii, încât să poată realiza Muzeul Revoluției, pentru că, dacă nu se întâmplă asta, ministerul pierde cei 3 milioane de euro”, a completat Nicolae Robu.

Edilul-șef susține că nu a primit răspuns la adresa trimisă către CJ Timiș, dar că a discutat cu președintele Sorin Grindeanu în particular și că liderul CJT se temea că Ministerul Apărării nu ar mai trece clădirea în proprietatea Ministerului Culturii.

Vineri, la Timișoara va veni din nou o delegație din partea Ministerului Culturii, într-o vizită la Consiliul Județean Timiș. Oricum, o decizie în acest sens va trebui luată cu acordul consilierilor județeni.

Pe de altă parte, președintele CJ Timiș susține că a cerut Ministerului Apărării să prelungească termenul până la care autoritățile județene ar trebui să facă intervenții la Garnizoană, dar nu a primit niciun răspuns. Oricum, Grindeanu susține că… fiecare instituție ar trebui să-și vadă de treabă.

„Am trimis o adresă către Ministerul Apărării, prin care am cerut o prelungire a termenului până la care am putea face intervenții. Nu am primit un răspuns încă. Oricum, noi am făcut o expertiză, pentru a vedea cam cât ne-ar costa reabilitarea. Este vorba despre o sumă enormă… Cred că fiecare dintre noi ar trebui să gestionăm lucrurile pe care le deținem în mod direct. Haideți să ne vedem fiecare de treabă! În acest moment, noi, CJ, suntem sub un contract cu Ministerul Apărării, iar mâine (vineri – n.r.) voi avea o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Culturii”, ne-a explicat liderul CJ Timiș.

Cel care a anunțat că Ministerul Culturii are 3 milioane de euro pentru amenajarea Muzeului Național al Revoluției Române la Timișoara a fost senatorul de Timiș Ben-Oni Ardelean. Acesta nu a spus clar însă de unde ar veni 3 milioane de euro, afirmând că ministerul beneficiază de anumite fonduri, gen fonduri norvegiene, fonduri UNESCO sau… altele.

Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat însă că bugetul ministerului cuprinde suma de 1 milion de lei pentru acest obiectiv, banii fiind destinați elaborării documentației tehnico-economice aferentă investiției.

„Bugetul actual al instituției noastre cuprinde inclusiv suma de 1 milion de lei destinată elaborării documentației tehnico-economice aferentă investiției. Această primă etapă este însă realizabilă pe parcursul acestui an, numai în măsura în care vom reuși, prin eforturi comune, îndeplinirea condițiilor sine qua non ale identificării și legiferării statutului viitorului imobil destinat muzeului”, spunea fostul ministru al Culturii.

Rămâne de văzut care va fi concluzia discuției care va avea loc mâine la Consiliul Județean Timiș.

Articole pe aceeași temă:

Un consilier local vrea Muzeul Revolutiei in Garnizoana din centrul Timisoarei. CJT o tine pentru biblioteca

Muzeul National al Revolutiei Romane ar putea fi deschis in cladirea plina de graffiti de langa Piata Libertatii din Timisoara

Sunt bani pentru Muzeul Revolutiei de la Timisoara, Ministerul Culturii trebuie sa decida unde il face…3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor