Alte negocieri cu sindicatele din educatie

Alte negocieri cu sindicatele din educatie
De la Guvern la preşedinte, şi… înapoi la Guvern. După 5 zile de grevă şi 2 runde de negocieri eşuate, sindicaliştii din învăţământ au ajuns ….înapoi de unde au plecat.

Aceştia i-au cerut chiar şefului statului să intervină în soluţionarea conflictului. Traian Băsescu i-a sfătuit însă pe dascăli să reia negocierile cu Executivul.

Preşedintele rămîne consecvent ideii că educaţia trebuie să primească 5 la sută din PIB, însă nu pentru majorarea salariilor, ci pentru investiţii.

Astăzi premierul Tăriceanu le prezintă liderilor sindicatelor din învăţământ soluţiile identificate de Guvern privind finanţarea Educaţiei cu 5% din PIB După cinci zile de grevă şi două runde de negocieri eşuate, profesorii s-au trezit… trimişi înapoi la Guvern chiar de preşedinte!

Traian Băsescu a sfătuit dascălii să reia negocierile cu Executivul, deşi sindicatele i-au cerut chiar şefului statului să intervină în soluţionarea conflictului. Preşedintele rămîne consecvent ideii că educaţia trebuie să primească 5 la sută din PIB, dar nu pentru majorarea salariilor, ci pentru investiţii.

Profesorii nu au reuşit să-l aducă pe Traian Băsescu la masa negocierilor cu Guvernul. Şeful statului a primit scrisoarea sindicaliştior din învăţământ, a luat notă de ea şi a răspuns.

 

ADRIANA SĂFTOIU – purtător de cuvânt Administraţia Prezidenţială ”Preşedintele Băsescu consideră că soluţia revendicărilor sindicale o reprezintă calea dialogului dintre sindicate şi Guvern, fiind convins că Executivul va găsi soluţii pentru alocarea sumelor necesare reformării cu adevărat a sistemului educaţional.”

Negocierile dintre profesori şi guvern vor fi reluate în această dimineaţă, după 4 zile de grevă şi două runde de discuţii. Până acum, Guvernul a susţinut că nu prea are cum să aloce fonduri suplimentare educaţiei.

 

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU dacă adunăm 5 % la educaţie , 6 % la sănătate şi 2.38 % la armată , asta înseamnă 13,38 %. Şi atunci ne mai rămân până la 15 % încă 2 procente şi ceva care ar trebui să acopere agricultura, administratia şi internele. Nu putem să construim în felul acesta pt că ajungem la o aberaţie. Ne-ar mai trebui o jumătate de buget în plus.”

Executivul şi-a dat un acord de principiu ca educaţia să primească pînă la 5 la sută din PIB, aşa cum a cerut şi preşedintele Traian Băsescu. Cu o condiţie – banii în plus să fie alocaţi pentru programe de reformă şi nu pentru creşterea salariilor.

 

GHEORGHE POGEA – vicepremier ”Vor fi finanţate toate proiectele care duc la modernizarea educaţiei chiar dacă ajungem la deficit. ne interesează modernizarea educaţiei.”
Regulament de plasare a anunturilor