Alesii n-au decis inca daca este sau nu gratuit transportul public, in decembrie, la Timisoara

De A.S.
Reactualizat la:
17Comentarii
Alesii n-au decis inca daca este sau nu gratuit transportul public, in decembrie, la Timisoara
© RATT
Chiar dacă ne aflăm deja în data de 2 a lunii, iar primarul Timişoarei, Nicolae Robu, anunţa, săptămâna trecută, că în decembrie toată lumea ar putea circula gratuit cu mijloacele de transport în comun, la RATT nu ştie încă nimeni nimic. Reprezentanţii Regiei locale de transport nu au anunţat nimic despre nicio gratuitate, dat fiind că oricum nu a fost aprobată încă în consiliul local, iar călătorii nu ştiu cum ar trebui să procedeze…

Primarul Nicolae Robu vorbea, săptămâna trecută, miercuri, despre posibilitatea acordării acestei gratuităţi pe mijloacele de transport în comun, în luna decembrie, motivând că “experimentul” ar fi binevenit în contextul în care circulaţia este dată peste cap în oraş din cauza lucrărilor de infrastructură, a şantierului din zona Michelangelo şi a celui din Cetate. O măsură menită să-i determine pe timişoreni să-şi lase maşinile acasă şi să folosească transportul public, afirma edilul.

Singura problemă era faptul că autorităţile locale nu s-au gândit din timp să le facă această bucurie călătorilor, pentru că o astfel de propunere ar fi trebuit să fie aprobată înainte de aleşi şi nu a mai fost convocată nicio şedinţă de consiliu local pe final de noiembrie, după cum anunţa Robu iniţial. Dar tot primarul afirma că s-ar putea găsi soluţii.

„Trebuie să vedem dacă nu ne încurcăm cumva în birocraţie, dacă ajungem să fim intraţi deja în luna decembrie. Cred că vom găsi soluţii să rezolvăm această problemă. Eu cred că sunt şanse, putem găsi formule prin care cei care îşi vor cumpăra abonamente pe luna decembrie să le aibă valabile pentru ianuarie de exemplu, începând din ziua în care, în decembrie, am ajunge să avem transportul gratuit (…) Dăm experimental acum, să vedem dacă se justifică. Am făcut o socoteală, ar însemna să creştem subvenţia către RATT cu 3,25 milioane lei. Vom vedea dacă o astfel de măsură va produce efect în luna decembrie şi, dacă va produce efecte pozitive, atunci desigur că vom veni cu o nouă hotărâre de consiliu, prin care să prelungim gratuitatea şi în ianuarie”, declara, săptămâna trecută, Robu.

Gratuitatea a rămas însă… în aer, spre bulversarea călătorilor. Chiar dacă ne aflăm deja în luna decembrie, oficialii municipalităţii nu au mai anunţat nimic legat de acest subiect, nici măcar când va fi convocată următoarea şedinţă de consiliu local.

UPDATE: De la o lună, s-ar putea ajunge la trei săptămâni de gratuitate pe mijloacele de transport în comun. Viceprimarul Dan Diaconu spune că propunerea despre care vorbea Robu ar putea fi discutată în plenul Consiliului Local Timişoara de-abia în data de 10 decembrie, când ar urma să fie programată următoarea şedinţă, iar asta ar însemna ca gratuitatea să fie acordată din 11 până în 31 decembrie 2013 dacă aleşii îşi dau acordul. Pentru cei care şi-au achiziţionat deja abonamente RATT, autorităţile locale iau în calcul prelungirea valabilităţii lor pentru luna ianuarie.

UPDATE: Primarul Nicolae Robu a explicat, luni, că el ar fi vrut să dea o dispoziţie în urma căreia toţi timişorenii să beneficieze de transport public gratuit, chiar dacă acest lucru ar fi presupus acordarea unei subvenţii suplimentare de peste 3 milioane de lei de la bugetul local către RATT, dar că s-a interesat între timp şi a aflat… că este totuşi nevoie de un vot în consiliul local. Aşadar, a ajuns la concluzia că nu este abilitat să facă asta de unul singur.

„Se va decide în şedinţa de consiliu local din 10 decembrie. Eu am vrut să generez o dispoziţie a primarului pentru asigurarea gratuităţii pe mijloacele de transport în comun, pentru luna decembrie, dar am analizat din punct de vedere juridic, dacă pot să fac aşa ceva, şi am ajuns la concluzia că nu sunt abilitat să iau o astfel de hotărâre, numai consiliul local poate, la propunerea primarului. Prin urmare, eu voi propune consiliului local să acorde gratuitate pentru luna decembrie”, a declarat edilul-şef.

De asemenea, Robu a anunţat că, dacă aleşii vor aproba proiectul, iar măsura va avea succes, gratuitatea ar putea fi prelungită şi în luna ianuarie.

„Având în vedere că foarte multe străzi din oraş sunt afectate de lucrări, ne gândim să încurajăm cetăţenii să folosească mai mult mijloacele de transport în comun. Deocamdată vorbim numai despre luna decembrie. Vom vedea dacă oamenii beneficiază în măsură mai mare de transportul în comun şi dacă ne ajută această măsură în descongestionarea străzilor. Acum e o perioadă de sărbători, oamenii umblă mai mult la cumpărături şi oraşul este sufocat. De aceea am venit cu această idee, să introducem gratuitatea. Mai există şi varianta că cetăţenii nu doresc să beneficieze de această facilitate şi preferă să umble cu maşinile personale. Dacă vom constata că nu există un efect pozitiv, o creştere a numărului de călători şi o scădere a aglomeraţiei în trafic, atunci nu avem motive să introducem această gratuitate şi în ianuarie”, a adăugat primarul.

Cert este că, deocamdată, Robu spune că nu le poate recomanda oamenilor să nu îşi cumpere abonamente RATT, în speranţa că va fi introdusă gratuitatea.

„Eu nu pot să le spun oamenilor să nu îşi cumpere abonamente. Nu pot să spun 100% cum vor vota consilierii”, a conchis primarul.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor