Alesii au decis: vom avea zone speciale de parcare in centrul Timisoarei, la tarif dublu!

De A. Strugariu
Reactualizat la:
15Comentarii
Alesii au decis: vom avea zone speciale de parcare in centrul Timisoarei,
Alesii au decis: vom avea zone speciale de parcare in centrul Timisoarei,
Consiliul Local Timişoara a reglementat, printr-un proiect de hotărâre adoptat marţi, situaţia fostelor parcări cu bariere din zona centrală a oraşului. Aceste parcări vor fi cuprinse într-o nouă zonă, pe care autorităţile au denumit-o zona zero sau zona verde şi unde tarifele vor fi duble faţă de cele actuale. Abonamentele TimPark nu vor fi valabile în această nouă zonă.

Chiar dacă unii aleşi locali au propus din nou să fie amplasate parcometre în oraş sau măcar să se introducă un sistem pe bază de tichete în fostele parcări cu bariere din centru – parcarea din Piaţa Iancu Huniade (de la Modex), cea de pe strada Nikolaus Lenau (de la Hotel Central) şi cea din Piaţa Mareşal Ferdinand Foch (din spatele magazinului Bega) –, proiectul de hotărâre a fost adoptat în forma propusă de Executivul Primăriei Timişoara.

Concret, pe lângă cele trei zone de parcare definite la ora actuală a mai fost instituită una, zona zero sau zona verde, care cuprinde de fapt fostele parcări cu bariere, considerate zone speciale de parcare, unde se vor aplica alte tarife: 3 lei pe oră la sistemul de plată pe bază de vouchere, în loc de 1,5 lei pe oră (cât este acum tariful în zona roşie sau zona centrală), şi 0,75 euro pe oră + TVA la plata prin SMS, în loc de 0,50 euro + TVA.

Practic se revine la vechiul tarif de 3 lei pe oră care se aplica înainte în parcările cu acces controlat prin bariere, unde nu erau valabile abonamentele TelPark/ TimPark, înainte să se renunțe la bariere, după ce a fost adoptat noul sistem de parcare. Noile tarife pentru zona zero vor fi valabile din data de 15 august 2013.

„Am ajuns la concluzia că trebuie să definim zona zero, formată din cele trei parcări care au avut bariere, şi să utilizăm aceste parcări tot cu plata prin SMS sau beep, ca şi pentru celelalte parcări. Nu se pune barieră înapoi, să plătim salarii pentru bariere, şi spunem explicit că abonamentele nu sunt valabile pentru zona zero (…) Tariful pentru zona zero propunem să devină 3 lei pe oră. Vreau să vă spun că la Arad, în zona ultracentrală, este 6 lei pe oră. Noi am încasat cu circa 20% mai puţini bani în această perioadă (n.r. – de când a intrat în vigoare noul sistem TimPark, faţă de TelPark) nu pentru că nu funcţionează sistemul, ci pentru că, de la bun început, ne-am propus să venim cu un sistem mai prietenos faţă de timişoreni. Noi am renunţat la perceperea de taxe pe 12 de străzi destul de lungi, am venit cu tarife diferenţiate (…) avem 15 minute gratuite la parcarea cu beep, nu mai facem încasări pentru ridicarea maşinilor – se încasau sume importante”, a explicat primarul Nicolae Robu în plenul consiliului local, în replică la afirmaţiile aleşilor PDL, care declarau înainte de şedinţă că noul TimPark este aproape de faliment, fiind un sistem mai prost decât defunctul TelPark.

În privinţa instalării de parcometre, tot o propunere a democrat-liberalilor, Robu a fost categoric: chiar dacă alţii le folosesc în alte oraşe europene, la noi n-ar fi bune! „Faptul că alţii au parcometre nu înseamnă că sunt mai avansaţi ca noi. Dimpotrivă, viitorul este acesta (n.r. – plata prin intermediul telefonului mobil), ei au parcometrele pentru că le-au achiziţionat în alte epoci şi normal că nu o să le arunce, pentru că sunt scumpe”, a concluzionat edilul.

 

Primaria Timisoara vrea sa instituie zone speciale de parcare in centru, unde sa dubleze tarifele15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor