Agenda de weekend pentru consumatorii de cultura, la Timisoara

De S.P.D.
2Comentarii
Agenda de weekend pentru consumatorii de cultura, la Timisoara
Premieră între „Cer și pământ” la Teatrul Maghiar, „Viața e vis” la Național, Mozart la filarmonică, „My Fair Lady” și „Madama Butterfly” la Operă: un weekend cu mari tentații începe pentru consumatorii de cultură, la Timișoara.

Între „Cer și Pământ”, de la Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, va încânta spectatorii, vineri, 7 martie 2014, de la ora 19:00, cu premiera spectacolului regizat de Dobrei Denes și Varga Heni, după „Paradisul pierdut”, de John Milton. „Cer și Pământ”, iar între ele un spațiu populat cu îngeri căzuți, pierduți, alungați, făpturi stranii în căutarea identității, entități noncorporale, intangibile, tânjind celest să se numească și să se atingă, cântând muzica atonală a serafimilor. Un spectacol bizar, abstract, fascinant, teatru-poem, teatru-dans, teatru filosofic. O viziune a noii sensibilități care reînvie spectaculos originea teatrului, fără citări patetice ori pastișe. Acel fel de spectacol care-i lipsea acut Timișoarei teatrale și pe care îl întâlnești în teatrul trend-setter occidental. Geneza lumii suprapusă originii teatrului, într-un spectacol puternic esoteric, cu Adam și Eva cărora Cunoașterea le aduce mai multe nevoi decât fericire: întâi rușinea și nevoia de haine ca să umble, apoi de case ca să cânte. Pierderea unui paradis în schimbul înțelegerii că Bunătatea și Binele sunt una și în întregime identice. „Cer și Pământ” este un spectacol captivant, coagulat, o experiență teatrală cu totul aparte. Următoarea reprezentație are loc duminică, 9 martie, de la ora 19:00. Spectacolul este tradus în limba română, simultan la căști și cu supratitrare, iar biletele costă 16 lei (pentru elevi, studenți și pensionari, 8 lei).

Vineri, 7 martie 2014, de la ora 18:00, melomanii romantici au întâlnire cu „My Fair Lady”, un fermecător spectacol de la a cărui premieră pe scena Operei Naționale Române din Timișoara s-au împlinit 11 ani. Musicalul lui Frederik Loewe va fi dirijat de Mihaela Silvia Roșca și va reuni în distribuție unii dintre cei mai admirați soliști ai Operei timișorene. Rolul Eliza Doolittle va fi interpretat de Ramona Zaharia, Henry Higgins va fi jucat de Octavian Vlaicu, partitura lui Alfred Doolittle îi aparține lui Cristian Rudic, iar Dan Patacă va fi Colonelul Pickering.

Duminică, 9 martie, de la ora 19:00, Opera își duce spectatorii în exotica lume niponă. Spectacolul cu opera „Madama Butterfly” va fi dirijat de David Crescenzi (Italia) și va avea avea doi soliști invitați în rolurile principale: soprana Carmen Gurban (Cluj -Napoca) pentru rolul titular și Hector Lopez (București) în rolul F.B.Pinkerton. Acţiunea operei lui Puccini are loc la începutul secolului al XX-lea, în Japonia, lângă portul Nagasaki, iar regizorul Mario de Carlo (Italia) a reconstituit în acest spectacol atmosfera niponă a epocii, în detalii pline de farmec. Artiştii îşi joacă rolurile încălţaţi în „zori”, sandale tradiţionale împletite din paie de orez sau decupate în lemn de bambus, înveşmântaţi în bogate chimonouri în culori aprinse ori în hakame largi, prinse în obi – brâuri de mătase, cu evantaie în mâini. Biletele pentru spectacolele de operă costă 35 de lei.

O seară Mozart propune Filarmonica Banatul, vineri, 7 martie 2014, de la ora 19:00, în sala Capitol. Concertul simfonic va fi dirijat de Leonard Dumitriu și va avea două soliste violoniste: Cristina Anghelescu și Ioana Cristina Goicea. Programul cuprinde Concertul pentru vioară şi orchestră nr.4 în re major K.V. 218, supranumit Militarul, Concertul pentru vioară şi orchestră nr.5 în la major K.V. 219 Simfonia nr. 41 în do major K.V. 551„Jupiter”. Biletele pentru concert au, în funcție de loc, prețuri cuprinse între 10 și 30 de lei.

„Viața e vis”, cu Marian Râlea, Claudia Ieremia, Ion Rizea la Teatrul Național Timișoara, vineri, 7 martie, de la ora 19:00, la Sala 2: unul dintre marile texte ale dramaturgiei universale, scris de Calderon de la Barca și „repovestit” de regizorul Mihai Mănuțiu, într-un decor creat de Adrian Damian. Sâmbătă, 8 martie, de la ora 19:00, „Iată femeia pe care o iubesc”, de Camil Petrescu, un spectacol de Mihaela Lichiardopol, în Sala Mare. Duminică, 9 martie, actorii TNT joacă spectacolul „M-am hotărât să devin prost”, după Martin Page, în regia Antonelle Cornic, de la ora 19:00, în Studio Uțu. Biletele la spectacolele TNT au prețuri cuprinse între 20 și 40 de lei.

foto (c) fotosen.ro

 

 

 

 



2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor