Adunarea DKMT: Demersuri pentru a se deschide un nou punct de trecere a frontierei la Beba Veche

De Adrian Panduru
Adunarea DKMT: Demersuri pentru a se deschide un nou punct de trecere a frontierei la Beba Veche
© Foto: Tion
În Serbia, la Novi Kneževac, a avut loc Adunarea Generală a DKMT. S-au discutat proiectele care se desfășoară sau care se vor iniția între județele membre ale euroregiunii din România, Serbia și Ungaria. Cel mai probabil, într-un an, cât timp Timișul are președinția DKMT, se va deschide un nou punct de frontieră cu Ungaria permanent la Beba Veche. Punctul de frontieră va face legătura și între România și Serbia, prin Ungaria, Beba Veche fiind locul unde se întâlnesc granițele celor trei țări.

La această adunare generală, președintele Consiliului Județean Timiș a preluat președinția DKMT pentru un an și a spus că se va demara o strategie culturală pe întreaga regiune. Prin proiectele care vor fi realizate se vor crea evenimente culturale în toată euroregiunea, mai ales că în 2021 Timișoara și Novi Sad vor fi capitale culturale europene. Dobra s-a mai referit ca obiectiv general și la autostrada Timișoara-Belgrad, iar ca obiectiv regional – la deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei la Beba Veche.

„Partea maghiară cu partea sârbă au demarat un proiect de realizare a infrastructurii rutiere, iar noi am demarat discuțiile cu Inspectoratul Poliției de Frontieră, pentru a soluționa cât mai repede această problemă. Calea cea mai simplă ar fi finalizarea punctului de frontieră cu Ungaria și accederea în Serbia prin Ungaria, realizarea unui punct de frontieră triplex e un proiect destul de difcil din punct de vedere administrativ. Eu sper ca în perioada aceasta de președinție rotativă a DKMT să ne îndeplinim acest obiectiv”, a spus președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra.

Euroregiunea Dunăre – Criș – Mureș – Tisa (DKMT), înființată în 1997 are ca membri judeţele Bács-Kiskun, Békés şi Csongrád din Ungaria, judeţele Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş din România și provincia autonomă Voivodina (Serbia).

„Proiectul cel mai important pentru euroregiune este Timișoara-Novi Sad 2021. În cadrul acestui proiect demarăm o strategie culturală pentru întreaga regiune, o strategie în cadrul căreia un prim pas a și fost făcut la Arad, unde am semnat Memorandumul pentru demararea proiectului Activarium, în cadrul căuia obiectivul prioritar este acela de promovare a culturii și tradițiilor locale.

Aceste obiective nu pot rămâne doar la nivel local și județean, ne dorim promovarea lor și în spațiul euroregiunii, de comun acord am stabilit să creăm evenimente în Timiș, Voivodina, Csongrad, Arad și Caraș-Severin. E importantă pregătirea anului 2021, e și mai important anul propriu-zis, când deținem titlul de capitală culturală, cel mai important și primordial este ce vom face după. Dacă vom reuși să creăm evenimente și proiecte care vor avea succes, mai mult ca sigur că acestea își vor găsi continuitatea și după anul 2021”, a spus Călin Dobra, președintele CJ Timiș.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor