Acuzatii de malpraxis la adresa unor doctori din Timisoara: Gravida in coma la spital

De Adrian Panduru
18Comentarii
Acuzatii de malpraxis la adresa unor doctori din Timisoara: Gravida in coma la spital
© TION: Acuzatii de malpraxis la adresa unor doctori din Timisoara: Gravida in coma la spital (foto: arhiva)
Soțul unei gravide care în prezent se află internată la Spitalul Județean Timișoara îi acuză de malpraxis pe medicii care au tratat-o până a ajunge acolo. Acesta susține că nevasta lui a ajuns direct în comă la Județean, deși plecase la spital cu febră. Omul nu a făcut plângere oficială la Colegiul Medicilor, dar spune că urmează să o facă.

Femeia însărcinată ar fi plecat de acasă cu febră, ar fi trecut prin mai multe spitale și într-un final ar fi ajuns în comă la Spitalul Județean, potrivit afirmațiilor soțului ei, care îi acuză pe medicii care au tratat-o pe aceasta până să ajungă la Județean. Doctorii neagă însă orice acuzație și spun că au tratat-o cum se cuvine și că au făcut ceea ce trebuie, tot ce le-a stat în putință.

Povestea este așadar una mai complicată. Gravida din Timișoara va împlini 32 de ani în 14 iunie. În mai era însărcinată în 3 luni și jumătate. A ajuns la Clinica Odobescu din Timișoara, unde a fost internată cu febră. De aici a urmat un drum pe la Clinica de pe Văcărescu, apoi la Neurologie… ne povestește soțul pacientei.

Soțul gravidei: „Cei de la ambulanță s-au chinuit 20 de minute să-i readucă pulsul”

Totul a început după Paște. Omul ne povestește că, după ce au mers la cumpărături, femeia a făcut febră și a avut nevoie de ajutor medical.

„Am venit dintr-o cursă din Republica Moldova, lucrez ca șofer. Am petrecut Paștele cu soția, am mers la cumpărături, în 5 mai a avut febră de 38 de grade și dureri foarte mari de cap, ea fiind gravidă atunci în 3 luni și jumătate. Am chemat Ambulanța, au dus-o la Ginecologie, la Odobescu. De acolo au zis că are o infecție urinară. Au zis că trebuie să stea vreo șapte zile să o trateze. Eu am dus-o conștientă, mergând pe picioare, era totul în regulă. În a patra zi a început să piardă filmul, a avut pierderi de memorie, nu mă mai recunoștea. Atunci, cei de pe Ginecologie au spus că este vorba de ceva psihiatric. Au dus-o la Spitalul de Psihiatrie de pe Văcărescu. Acolo, fără să investigheze cazul, domnul doctor a dat diagnosticul de depresie severă. Ea era inconștientă, vorbeai ca ea precum vorbeai cu un stâlp. Au tratat-o cu injecții foarte periculoase, în maxim 7-8 zile a intrat în comă de gradul I. Am văzut că pe zi ce trece se înrăutățește situația. L-am chemat pe domnul doctor Enătescu (n.r. medicul ei curant) și i-am spus că ceva nu este bine. Mi-a spus să am răbdare, că asta nu e o boală în care iei o pastilă. Într-o seară de duminică intrase în comă și au stat până luni dimineață. Atunci au chemat Ambulanța, iar cei de la Ambulanță s-au chinuit 20 de minute să-i readucă pulsul și au declarat că e în comă. Au urmat investigațiile la Spitalul Județean Timișoara, unde a fost transferată și a fost preluată de doamna Daniela Reisz. Au urmat investigații peste investigații, începând de la unghia de jos până la firul de păr din cap. A făcut două RMN-uri, chiar dacă e gravidă, cu o fașă specială, să nu atace sarcina. A fost diagnosticată într-o comisie și au constatat că este vorba de encefalită. Simptome – convulsii, febră, starea de comă și crize epileptice, au spus că este suspectă de encefalită. Doamna doctor mi-a spus că dacă sunt de acord ca toate probele să fie duse la laboratoarele din Germania. Acum, pe 8-9 iunie, așteptăm răspunsurile din Germania și o să dea diagnosticul. Doamna Reisz este o doctoriță care și-a dat tot interesul pentru acest caz”, spune soțul gravidei, Nicușor Lazăr.

Acum, conform spuselor bărbatului, gravida, Zenovia Miler, este inconștientă, dar doctorii încearcă, prin tratament, să o stabilizeze.

„Sarcina este monitorizată – în momentul de față starea sarcinii este ok, a fost investigată încă de la Spitalul Bega”, spune soțul gravidei.

Acesta nu este mulțumit de tratamentul aplicat de doctorii care s-au ocupat de ea la Odobescu și la Văcărescu.

„Este vorba de doctorul Sas, de la Odobescu, și de doctorul Enătescu, de la Văcărescu. Momentan nu am depus nicio plângere la Colegiul Medicilor în legătură cu malpraxisul, dar voi face acest lucru. Când a intrat soția în comă, eu o săptămână am fost… Trebuie să fiu alături de ea zi și noapte, să nu se înece în salivă, să nu facă crize epileptice. Este monitorizată de un aparat și este îngrijită de asistente și de doctori acum, dar trebuie să fiu lângă ea. Voi face o plângere la Colegiul Medicilor în cazul celor doi doctori. Doamna Reisz, doctorița de la Neurologie, de la Județean, chiar s-a interesat de ea și se interesează în continuare. Vreau să nu treacă alții prin ce am trecut eu”, mai spune soțul femeii.

Doctorul Enătescu: „Eu am făcut tot ce mi-a stat în putință să ajut. A fost un caz foarte dificil”

Medicii acuzați de soțul gravidei spun că au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a trata pacienta.

„Dânsa a mai fost cu un astfel de episod, tratată cu succes, nu era gravidă atunci. Acum, cât a fost internată la Văcărescu, nu a avut febră, când a avut febră a fost trimisă la Neurologie. Mi-am dat tot interesul, am făcut absolut tot ce mi-a stat în putință să o ajut. Pe de altă parte, probele biologice nu erau alterate încât să arate o infecție. Starea ei, când am plecat vineri de la spital, a fost în regulă. Pacienta era conștientă, nu punea probleme de comă. Luni era mai somnolentă și am luat decizia să o trimit la Neurologie. Am luat legătura cu medicul neurolog cu care eu colaborez și am trimis-o acolo. Dânsa avea o problemă psihiatrică. Luni a fost ușor mai somnolentă, motiv pentru care am și trimis-o. Nu a plecat în comă. Era somnolentă. Pe de altă parte această somnolență putea fi datorată și medicației antipsihotice. Dânsa nu a colaborat deloc, a fost un caz extrem de dificil, nu dorea să se alimenteze, să se hidrateze. Poate să facă plângere, este dreptul dânsului, consider că am făcut tot ce a fost omenește posibil ca să o ajut, în mod absolut neinteresat. Eu am făcut tot ce mi-a stat în putință să ajut. A fost un caz foarte dificil”, spune doctorul Enătescu, de la Clinica Văcărescu.

Doctorul Sas: „Noi ne-am ocupat de ea foarte mult cât a stat la noi”

Medicul de la Clinica Odobescu, unde pacienta a fost adusă cu febră, spune că a făcut la fel, tot ce i-a stat în putință pentru ca gravida să fie bine. Și i-a scăzut febra, iar sarcina a fost în siguranță. Doctorul spune că după ce nu a mai avut febră, atunci a trimis-o la Psihiatrie.

„A fost internată la noi din 4 iunie noaptea, suspectă de infecție urinară. A doua zi, când am văzut-o, m-am și gândit să nu fie ceva neurologic. Sarcina nu avea nimic, nu avea nicio problemă. Am văzut-o și împreună cu domnul Bedreag, am trimis-o la Neurologie. Când n-a mai avut febră am trimis-o la Psihiatrie. E o lună de atunci. Chiar aici, pe fișă, scrie că pacienta era conștientă, cooperantă și se recomandă să facem consult psihiatric și neurologic la nevoie. Pacienta este în evidență la Psihiatrie. Noi am trimis-o din a doua zi la și la Neurologie și la Psihiatrie. La Neurologie, în timp ce era internată la noi, am trimis-o. Acuzația de malpraxis este total nefondată, noi ne-am ocupat de ea foarte mult cât a stat la noi. Am chemat medici de la Terapie Intensivă, medici neurologi. De la noi direct a plecat la Psihiatrie, iar medicul ei curant a ținut-o două săptămâni acolo. Este vorba acum de encefalopatie autoimună”, ne-a declarat doctorul Ioan Sas, de la Clinica Odobescu.

Potrivit medicilor, femeia este suspectă de o boală rară, care la ora actuală este dificil de diagnosticat, nu numai în România, ci în întreaga lume, susține doctorul Enătescu.

 18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor