Actorii Teatrului National Timisoara, pe scena Festivalului de Teatru din Antalya

De S.B
Actorii Teatrului National Timisoara, pe scena Festivalului de Teatru din Antalya
© Foto: Adrian Pîclișan / TNTm
Teatrul Național Timișoara se pregătește să cucerească Turcia! Actorii naționalului timișorean se vor prezenta la Festivalul Internațional de Teatru din Antalya cu spectacolul „Prometeu înlănțuit”.


Naționalul timișorean se pregătește pentru două reprezentații pe scena Festivalului Internațional de Teatru din Antalya, unul dintre cele mai mari evenimente de profil din Turcia. Actorii teatrului din Timișoara vor interpreta piesa „Prometeu înlănțuit”, pe un scenariu de Kokan Mladenovic, în adaptarea Codruței Popov și a Geaninei Jianu-Doboș. Pe scenă vor urca Ion Rizea, Victor Manovici, Cătălin Ursu, Claudia Ieremia, Colin Buzoianu, Bogdan Spiridon, Andrea Tokai, Luminița Tulgara, Delia Bostan, Iuliana Crăescu, Ana Maria Pandele, Paula Maria Frunzetti, Benone Viziteu, Adrian Jivan, Claudiu Dogaru și Laurențiu Pleșa. De asemenea, spectacolul se va juca atât pe 20, cât și pe 21 mai.

„Asociem, de aproape două milenii și jumătate, numele lui Prometeu cu revolta, cu lupta contra ignoranței în care dintotdeauna Puterea, oricare ar fi fost ea, și de orice fel – politică, economică, militară sau religioasă – a încercat să-i țină pe cei mulți. Masă de manevră, carne de tun; există mii de expresii care traduc oprimarea. De-a lungul timpului n-a existat doar Prometeu, iar focul a devenit de mult o metaforă pentru concepte ca informaţia, justiția, dreptul elementar la viaţă, la apartenenţă etnică, la educaţie etc. Sunt flăcări pentru care mii de oameni, mii de Prometei, cu trupul poate slab, dar cu suflet de titani, au suferit și și-au dat viața. Au luptat cu un Zeus care are, și el, tot atâtea fețe. Lumea noastră se află din nou în suferință: războiul are alte chipuri, uneori pur și simplu mai dure ca înainte, alteori doar mai subtile, dar violența – pumnul pe care cei puternici îl înfig în fața celor ce-ndrăznesc să se ridice împotriva lor – este aceeași. Și azi, exact ca și atunci, un nou Prometeu fură focul noilor zei. Și azi, exact ca și atunci, este înlănțuit. Și azi, ca și atunci, refuză să renunțe”, a declarat Codruța Popov, secretarul literar al Naționalului timișorean.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !