Studiile universitare pot insemna angajarea imediata, dar doar anumite profile sunt cautate

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
9Comentarii
Studiile universitare pot insemna angajarea imediata, dar doar anumite profile sunt cautate
© Tion: Absolvirea studiilor universitare poate oferi oportunitati imediate in cariera, dar doar anumite profile sunt cautate
Orientarea tinerilor în carieră devine tot mai dificilă, oferta universitară este tot mai variată, iar viitorii studenţi sunt puşi în faţa unor alegeri greu de luat: fie se orientează spre un domeniul în care se pot angaja imediat la absolvire, fie într-un domeniu în care simt că s-ar potrivi personal, dar care poate nu asigură un succes instant în carieră. Un studiu de specialitate arată care sunt domeniile unde există cerere pe piaţa muncii şi care pot asigura angajarea chiar la absolvire.

Ce şanse aveţi să vă angajaţi la absolvire? Depinde foarte mult ce carieră alegeţi. Un studiu efectuat de o companie specializată în domeniul pieţei muncii arată că sunt câteva domenii care le oferă absolvenţilor şanse extrem de mari de a avea un loc de muncă chiar de la terminarea studiilor. Este vorba atât de facultăţi din domeniul ştiinţelor umane, dar şi din domeniul real. Cele mai căutate sunt facultățile cu profil de inginerie software sau de limbi străine, acestea aduc cel mai repede un job bine plătit, imediat după finalizarea studiilor, având, totodată, şansa unei ascensiuni rapide în carieră.

„Ştiinţele tehnice, cibernetica, limbile străine şi chiar medicina sunt acele facultăţi care garantează absolvenţilor că vor găsi foarte uşor un job odată cu terminarea studiilor sau chiar din perioada acestora. În plus, aceşti tineri sunt și cel mai bine plătiți, încă din primul an de activitate”, a declarat Raluca Peneș, din cadrul companiei care a realizat studiul.

Astfel, potrivit afirmaţiilor sale, salariul unui absolvent al unei facultăți cu profil IT poate începe de la 3.500 – 4.000 lei net. În ceea ce îi privește pe absolvenții de Limbi Străine, cei care vor avea salarii foarte mari încă de la primul job vor fi cunoscători de limbi exotice. Astfel, comparativ cu vorbitorii de engleză, franceză sau italiană, ale căror salarii pot începe de la 2.000 lei net, vorbitorii de limbi străine exotice pot ajunge la un venit lunar de 4.000 lei net.

„Dezvoltarea pieţei locale de outsourcing pe mai multe domenii a adus această nevoie de vorbitori de limbi străine cât mai diverse. Astfel, un tânăr care vorbeşte fluent suedeză, daneză, norvegiană, arabă, japoneză sau chineză nu va căuta pentru multă vreme un job”, a mai declarat Raluca Peneş.

O altă categorie de absolvenți de care piața muncii are mare nevoie sunt medicii. Aceștia au mai multe opțiuni după ce termină facultatea, având posibilitatea de a se orienta către sistemul de sănătate de stat, dar și către sectorul privat. Acesta include spitalele și clinicile private, în care nivelul de remunerație este mult mai atractiv decât în cazul celor de stat, dar și companiile farmaceutice.

Şi absolvenţii de Agronomie au, în acest moment, şansa de a găsi într-un timp foarte scurt un job plătit foarte bine datorită numărului mare de investitori şi a dezmorţirii activităţii pe acest segment.

Pe de altă parte, facultățile ai căror absolvenți au mari probleme în a-și găsi un job sunt cele al căror profil nu este bine structurat. În aceste instituții de învățământ metodologia nu este coerentă și nu există nicio specializare pe care absolvenții se pot baza după absolvire.

”Se predau informații din multe domenii, dar nu se pune accent pe ce profesii se pot angaja tinerii absolvenți sau care sunt etapele unei cariere, care trebuie parcurse în mod corect. Astfel de exemple de facultăţi sunt cele care nu au specializare strictă pe un anumit domeniu, precum Management sau Inginerie Economică”, a menţionat Raluca Peneș.

Dar există și facultăți foarte specializate, care nu oferă o perspectivă de angajare foarte bună în acest moment, precum Arhitectura sau Geologia.

Având în vedere evoluția tehnologiei IT în România și numărul din ce în ce mai mare de investitori străini care își deschid puncte de lucru pe plan local, domeniul ingineriei software va rămâne în topul joburilor oferite de către angajatori.

Alte domenii în care va fi nevoie de specialiști în următorii ani sunt contabilitatea, logistica, resursele umane, în cadrul cărora, dacă abilitățile de bază sunt dublate de cunoașterea unei limbi străine sau chiar două, absolvenții vor găsi aproape garantat un loc de muncă, imediat după finalizarea studiilor.

”Dacă ești vorbitor de engleză și încă o limbă străină, dacă ai cunoștințe elementare într-unul dintre domeniile IT, contabilitate, logistică, HR, software, angajarea în cadrul unei companii de shared services îți este asigurată în proporție de 70 – 80%. Restul de 30 – 20% depinde de modul în care te prezinți la interviu, atitudinea și motivația ta. Dacă ai avut ocazia să lucrezi într-un soft cunoscut pe piață, precum SAP, cu atât mai ușor te vei încadra în profilul căutat de către angajatori”, a încheiat Raluca Peneș.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor