Absolventii de Bacalaureat de nota zece din Timis vor sa studieze in strainatate

De Marcel Hoster
3Comentarii
Absolventii de Bacalaureat de nota zece din Timis vor sa studieze in strainatate
© TION: Absolventii de Bacalaureat de nota zece din Timis vor sa studieze in strainatate
Cele mai multe note de zece din ultima sesiune de Bacalaureat au fost luate în judeţul Timiş. Cele opt fete de nota zece, la care se adaugă un singur băiat, au fost felicitate vineri de către Universitatea de Vest Timişoara, în cadrul unei ceremonii. De asemenea, tinerii au primit din partea instituţiei o diplomă de excelenţă. Majoritatea absolvenţilor spun că visează să studieze în continuare în străinătate, dar că nu exclud total nici varianta România.


Fetele au dominat total în această sesiune de Bacalaureat la concursul de „nota zece”. Opt fete şi doar un băiat au obţinut punctaj maxim la concursul de maturitate. Universitatea de Vest a considerat necesar că aceşti tineri de excepţie merită premiaţi. În fond, cu puţin „ajutor” aceştia ar putea deveni studenți ai instituţiei.

Ce gânduri au tinerii, acum că sunt cei mai buni? Desigur, să-şi continue studiile şi să devină informaticieni, specialişti în comunicare, arhitecţi sau profesori. Dacă se poate, studiind în străinătate.

„Voi merge la universitate la Empire College în Anglia, la Matematică-Informatică. Am ales o universitate din străinătate pentru că vreau să cunosc oameni noi, să schimb mediul, cred că acolo este un mediu mai competitiv. Am învăţat mult pentru BAC şi pentru că am fost condiţionată de universitatea britanică să obţin media 9,8 la matematică şi informatică”, a declarat Oana-Roxana Ciocioman, absolventă a Liceului Teoretic „Grigore Moisil”.

Tania-Laura Copocean, tot de la „Grigore Moisil”, doreşte să continue să studieze tot în Anglia, dar la Londra: „Cred că va fi o experienţă interesantă, pentru că va trebui să mă descurc singură, voi cunoaşte oameni noi”.

O altă eleve de zece, tot de la „Grigore Moisil”, alege Universitatea Politehnica din Timişoara, dar recunoaşte că nu va rata sub nicio formă o oportunitate apărută din străinătate.

„M-am pregătit pentru toate cele trei materii şi am avut încredere în mine, cred că asta a fost cel mai important lucru”, spune Georgia Mălina Marinaş.

Colegiul Naţional „C. D. Loga” e pe lista liceelor de nota zece prin Mădălina Doncean. Ea doreşte să studieze la Universitatea de Vest sau la Universitatea Politehnica, pentru a devenit programator. Varianta unei facultăţi în strănătate pare să nu fie de interes pentru Mădălina, din cauza necesităţii despărţirii de familie: „Cred că cele două universităţi oferă oportunităţi destul de bune şi în ţară şi nu am dorit să studiez în străinătate pentru că asta ar fi însemnat să stau departe de familie. Am luat 10 la BAC pentru că am muncit şi am învăţat mult”.

Ana Sirianţu, de la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, spune că s-a pregătit intens pentru bac, iar rezultatele s-au văzut. Surprinzător poate pentru unii, ea se visează îm carieră profesoară

. „Nu mi-am propus să iau 10. Am reuşit asta prin multă muncă, ambiţie şi perseverenţă. Eu vreau să devin profesoară pentru că îmi place să lucrez cu copiii, chiar dacă salariile sunt mici. Eu o să studiez la Universitatea de Vest Ştiinţe ale Educaţiei”, a declarat Ana Sirianţu.

Domeniul IT pare să atragă cei mai mulţi dintre absolvenţii de BAC cu nota zece. Ciupa Karina şi Bianca-Elena Stoian, de la Colegiul Naţional Bănăţean vor să devină programatori, iar Simina-Victoria Ardelean, de la Liceul Pedagogic “Carmen Sylva”, se va înscrie la facultate la Universitatea de Vest, dar la specializarea Ştiinţe ale Comunicării. Singurul băiat de nota zece este Tudor-Traian Condor şi a terminat Colegiul Naţional Bănăţean.

În ceea ce îl priveşte pe rectorul Universităţii de Vest, el spune că nu vrea să convingă neapărat pe niciunul dintre cei nouă elevi eminenţi să rămână în cadrul instituţiei pe care o conduce, dar că e mându că Timişul e fruncea.

„Nu vrem să vă convingem să rămâneţi la Universitatea de Vest din Timişoara, ci am fost curioşi să vedem cum arată nişte elevi de nota 10. Da, acum putem să ne umflăm în pene şi să spunem că Timişul e fruncea”, a declarat Marilen Pirtea. Totuşi, dacă ei se decid să studieze la UVT vor avea un loc asigurat fără admitere, gratuit, dar şi acces la toate facilităţile oferite de universitate, a mai spus Pirtea.

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor