A murit un fondator al Operei din Timisoara: tenorul Toma Popescu

De S.P
A murit un fondator al Operei din Timisoara: tenorul Toma Popescu
Cunoscut pe toate meridianele muzicale ale Europei cu numele de alint și admirație Tomiță, maestrul Toma Popescu a cântat pe scena Operei din Timișoara încă din anul 1946. La 93 de ani, vârsta la care s-a stins din viață, tenorul avea vocea încă proaspătă și impresionantă.


Tenorul Toma (Tomiță) Popescu a fost unul dintre cei mai longevivi și admirați artiști lirici din România. Născut la Craiova la data de 12 iunie 1921, a absolvit clasele primare, gimnaziul şi Liceul „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, Conservatorul „Cornetti“ din acelaşi oraş, urmând ca la Bucureşti să își cultive vocea (în studii particulare) cu Petre Ştefănescu-Goangă, perfecționându-se apoi la Conservatorul din Timişoara. A luat lecţii de belcanto în Italia, la Roma cu profesorul Santarelli.

„Angajat din anul 1946 la Opera din Timișoara în calitate de corist, grație calităților vocale deosebite, este promovat, în niciun an de la angajare, în calitate de solist vocal, abordând în pas galopant, rol după rol, fie din opere fie din operete, distingându-se prin calitatea, culoarea, penetranţa, rezistenţa şi mai ales uşurinţa stăpânirii registrului acut. La vârsta de 93 de ani, vocea sa era încă proaspătă şi funcţională. Din imensul său repertoriu amintim: Bărbierul din Sevilla, Boema, Tosca, Madama Butterfly, Turandot, Manon, Lakmé, Carmen, Traviata, Falstaff, Nunta lui Figaro, Răpirea din Serai, Elixirul dragostei, Don Pasquale, Evghenii Oneghin, Boris Godunov, Cneazul Igor, Olandezul zburător, Paiaţe, Ţara surâsului, Văduva veselă, Dragoste de ţigan, Contesa Martitza, Silvia, Sânge vienez, My Fair Lady, Logodnicul din lună, Vânzătorul de păsări, Ana Lugojana, Lăsaţi-mă să cânt ş.a.
Ambitusul vocii sale extins şi în registrul de contratenor l-a recomandat adesea pentru execuţia partiturii vocale din cantata scenică Carmina burana de Carl Orff în cadrul concertelor vocal-simfonice ale Filarmonicilor din Timişoara şi Arad dar şi la Bruxelles. După pensionarea din 1974 s-a dedicat carierei didactice pregătind vocal numeroşi cântăreţi din întreaga lume inclusiv români, în cadrul Studioul său din Viena. În 2001 a ţinut un curs (Master-Class) pentru studenţii catedrei de canto de la Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara”, amintește maestrul Corneliu Murgu, directorul Operei timișorene.

Înmormântarea venerabilului tenor Tomiță Popescu va avea loc la Cimitirul din str. Rusu Șirianu, sâmbătă, 23 august 2014, de la ora 12.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor