2016 – anul renovarii la Spitalul Judetean Timisoara. Unele sectii nu au fost modernizate din 1974

De Adrian Panduru
2Comentarii
2016 – anul renovarii la Spitalul Judetean Timisoara. Unele sectii nu au fost modernizate din 1974
© TION: 2016 - anul renovarii la Spitalul Judetean Timisoara
Spitalul Județean Timișoara intră într-o etapă de modernizare generală. În anul 2016, Consiliul Județean Timiș alocă bani pentru lucrări de reabilitare la cel mai mare spital din Vestul țării.

Dacă anul trecut s-au cheltuit în jur de 7 milioane de lei pentru Spitalul Județean, anul acesta este repartizată suma de 16 milioane din bugetul CJ Timiș, conform președintelui Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin. Trebuie menționat că administrația județeană a alocat în anul precedent 12 milioane de lei, dar s-au cheltuit doar 7 milioane, din pricina unor lucrări nefinalizate. Practic, cele cinci milioane necheltuite în 2015 se regăsesc în bugetul anului 2016.

„Vom moderniza tot spitalul. Anul acesta pentru mine va fi prioritate zero sănătatea. Toate spațiile, toate saloanele, de la etajul trei până la etajul nouă vor fi modernizate în totalitate. După anul acesta vom finaliza în totalitate Spitalul Județean, de la demisol, chiar dacă și la ora actuală se lucrează la etajul 1, demisol și alte etaje, dar la un nivel mai mic. Am repartizat 16 milione pe 2016, dar am mai repartizat încă 7 milioane pentru realizarea secției de psihiatrie de la Giroc”, spune Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș.

Managerul Spitalului Județean Timișoara spune că astfel de reparații și modernizări nu s-au mai făcut de două decenii, iar unele secții nu au fost renovate de prin 1974.

„Este prioritar pentru spital ce nu se-a făcut în 25 de ani să se facă. Din 2014 s-a stabilit o prioritate pentru fondurile pe sănătate. Banii au fost atribuiți pe toate secțiile, pentru că toate trebuie modernizate. S-a ținut cont și de activitatea medicală, care trebuie să se desfășoare și trebuie să meargă în continuare în Spitalul Județean, astfel încât s-a alocat aproximativ 35 la sută din fiecare secție să fie reabilitată în jumătate de an. Putem spune că după un an și jumătate de investții de la consiliul județean, circa 65 la sută din fiecare secție s-a modernizat”, spune Craina.

La începutul anului 2016 s-a stabilit ca prioritate finalizarea lucrărilor la secțiile unde au fost începută modernizarea: Neurologie, Cardiologie, Nefrologie, Diabet, Neurochirurgie. Se va lucra începând de sus în jos, pentru a nu se transporta materialele de construcții pe etajele deja renovate.

„Începând de la etajul 9 și coborând, toate secțiile vor fi modernizate pe parcursul anului 2016, iar din punctul de vedere al condițiilor hoteliere vor fi sută la sută finalizate. Venim după o perioadă de mai bine de două decenii în care s-au făcut doar mici reparații și renovări, fără investiții masive din acest punct de vedere. Consiliul județean, din 2013-2014, a început să aloce bani. Până atunci, din păcate, nu s-au investit sume importante de bani în modernizarea din punct de vedere al condițiilor hoteliere în spitalul județean. Dovadă că unele secții arată ca și în anul 1974, cu mici diferențe față de patru decenii în urmă. Este inacceptabil să continuăm așa în sistemul de sănătate. Trebuie să câștigăm acești ani pe care i-am pierdut și în care nu s-a investit”, spune Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.

La spital au fost renovate unele saloane și din sponsorizări, este cazul secției de Chirurgie Vasculară de la etajul opt, unde o mare parte din fondurile folosite pentru modernizarea secției au venit din surse private.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor