Zonele metropolitane au nevoie de o noua legislatie in domeniu

De Marcel Hoster
2Comentarii
Zonele metropolitane au nevoie de o noua legislatie in domeniu
© Tion: Zonele metropolitane au nevoie de o noua legislatie in domeniu
România are nevoie de o nouă legislaţie referitoare la managementul şi administrarea zonelor metropolitane, organizaţii absolut necesare în acest moment în dezvoltarea teriorială a ţării, au concluzionat reprezentanţii mai multor administraţii publice locale, prezenţi la Timişoara. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice promite că în cel mai scurt timp va rezolva a această problemă, desigur ţinând cont de sugestiile lansate din teritoriu.

Timişoara a găzduit joi conferinţa „Implicarea asociaţiilor de tip Zone Metropolitane în dezvoltarea teritorială”, eveniment organizat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Polul de Creştere Timişoara” şi Federaţia Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR). Timişoara a fost prezentată ca un exemplu de bune practici în domeniul zonelor metropolitane.

„Discutăm despre problematica zonelor metropolitane, despre modul în care lucrăm la armonizarea planurilor urbanistice, a transportului public metropolitan. În Timişoara a fost extins transportul electric în câteva dintre comunele din jurul Timişoarei, există deja o strategie de dezvoltare comună, dezvoltăm proiecte comune”, a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.

Din păcate, recunoaşte acelaşi viceprimar Dan Diaconu, cadrul legal actual nu este unul prea favorabil, oferind în acest sens exemplul transportului în comun metropolitan.

„Legea nu ne ajută prea mult în prezent. Un exemplu în acest sens este transportul public. Noi am înfiinţat de mult timp o societate care să se ocupe de realizarea de transport public în zona metropolitană, dar cadrul legal este extrem de subţire în domeniu. Nu sunt prevăzute în legislaţie reglementări clare referitor la acest subiect”, a declarat Diaconu.

El a mai prezentat şi proiectul Smart City, dar a vorbit şi despre Conurbaţia Arad-Timişoara, un proiect care ar urma să ajute la dezvoltarea armonioasă a zonei care cuprinde cele două oraşe şi care împreună realizează 80% din valoarea producţiei industriale a Capitalei.

La întâlnire a luat parte şi Mihaela Vrabete, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Ea a anunţat că în acest moment se lucrează la modificarea legislaţiei zonelor metropolitane şi adaptarea acesteia la nevoile actuale. În acest sens există discuţii purtate cu diferite segmente ale societăţii, de la organizaţiile patronale, la cele ale clusterelor, universităţilor, organizaţiilor din domeniul cercetării, dar mai ales cu reprezentanţii administraţiei locale. În acest sens, Vrabete a anunţat semnarea unui acord cu FZMAUR, urmând ca sugestiile aduse de membrii organizaţiei să fie preluate în noul cadru legal. În luna octombrie, la nivelul ministerului pe care îl reprezintă, a fost prezentat Parteneriatul pentru Dezvoltarea Teritorială a României.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor