Zeci de vacute aduse din Irlanda au aterizat pe Aeroportul Timisoara

De B.D.
Reactualizat la:
Valeriu Tabara a explicat ca vacutele au fost transportate cu avionul din Irlanda la Timisoara pentru ca acestea sa nu fie stresate de drum
Valeriu Tabara a explicat ca vacutele au fost transportate cu avionul din Irlanda la Timisoara pentru ca acestea sa nu fie stresate de drum
Pe Aeroportul Traian Vuia din Timişoara a aterizat vineri, în jurul orei 13, un avion care transporta 70 de văcuţe aduse din Irlanda. Văcuţele care provin din rasa Holstein Friza vor asigura lapte pentru copiii unui orfelinat din Oradea şi pentru alte zeci de familii nevoiaşe din judeţul Cluj.

Un număr de 20 de văcuțe vor ajunge la orfelinatul Căminul Felix din Oradea unde vor fi îngrijite de 20 de copii orfani. Aceştia, la rândul lor, vor trebui să dăruiască prima femelă născută altui orfan spre îngrijire.Cele 20 de văcuțe provin de la o închisoare în regim deschis din Irlanda unde deținuții se ocupă, printre altele, şi de creșterea animalelor.

Celelalte 50 de vacuțe vor fi dăruite familiilor nevoiașe din apropierea localității Cluj. Aceștia vor trebui la rândul lor să daruiască prima femelă născută unei alte familii nevoiașe.

La eveniment a fost prezent și ministrul Agriculturii Valeriu Tabără, care a explicat că văcuţele au fost transportate cu avionul din Irlanda la Timişoara pentru ca acestea să nu fie stresate de drum.

”Iată un mijloc de transport extraordinar de bun şi pe ceea ce înseamnă pachetul de măsuri de bunastare a animalelor. Ştiţi că există restricţionări în transporturile de animale vii ca mijloace terestre. Şi sunt şi pierderi foarte mari de obicei. Iată că prin avion poţi să transferi foarte uşor animale de la distanţe foarte mari şi în condiţii foarte bune, fără ca ele să treacă printr-un stres din ăsta accentuat. Relaţiile acestea ale unor structuri ale societăţii civile, fundaţii pot să facă legătura de la distanţe mari. Mai mult, animalele se duc şi spre un orferinat, se duc şi în ferme, dar destinaţia producţiei este către familii sau copii neajutoraţi sau care sunt în dificultate”, a spus Tabără.

Întrebat dacă România are nevoie să primească văcuţe din străinătate, ministrul Agriculturii a replicat: „Nu cred că e vorba de adus, este vorba de un contact pe care l-au avut, o relaţie şi la care irlandezii au răspuns foarte bine. Eu sunt convins că ar fi fost ferme şi în România care ar fi putut să doneze. Probabil că relaţionarea nu a fost una dintre cele mai bune. Sigur că Irlanda are un efectiv, aş spune, aproape excendentar, este recunoscută ca o mare crescătoare de animale de o mare valoare genetică, însă trebuie să vedem gradul de adaptabilitate în România. Condiţiile sunt cu totul diferite de Irlanda sau Marea Britanie, sau Olanda şi Danemarca”.

Ineditul transport a ajuns la Timişoara doarece doar două piste în ţară sunt proiectate să suporte aterizarea unui avion cu o asemenea greutate. Dacă nu ar fi aterizat pe Aeroportul din Timişoara, văcuţele ar fi trebuit transportate până la Otopeni, ceea ce ar fi mărit distanţa până la destinaţia finală.

Zeci de vacute vor ajunge cu avionul la Timisoara0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor