Vor inlocui robotii forta de munca clasica ?

2Comentarii
Vor inlocui robotii forta de munca clasica ?
Ținând cont că în mediul global de astăzi orice antreprenor caută să reducă costurile cât mai mult și să eficientizeze munca, în special producția, muncitorii din industrie ar trebui să se îngrijoreze cu privire la stabilitatea locului de muncă în următorii ani.


Industria producătoare investește în noi echipamente și tehnologii destinate să îmbunătățească performanța atât pentru întreprinderile din domeniu, cât și pentru clienții lor.

Robert Bono și Stephen Pillsbury, autorii studiului “2016 Industrial Manufacturing Trends”, consideră că industria producătoare se află în mijlocul unei perioade de renaștere tehnologică ce transformă aspectul, sistemele și procesele fabricării moderne. În ciuda riscurilor, companiile din industria producătoare nu iși pot permite să ignore avansul tehnologic.

Îmbrățișând avansul tehnologic acum, pot îmbunătăți productivitatea în propriile lor fabrici, să concureze împotriva rivalilor și să mențină un avantaj în relația cu proprii clienți ce sunt în căutarea propriilor câștiguri din inovație.[1]

Contextul actual ne împinge să ne întrebăm dacă roboții vor înlocui forța de muncă din industrie

La nivel global, avansul producției din fabrici a atras o creștere a investițiilor în robotică, investitii ce vor conduce la scăderea creării locurilor de muncă. Cu alte cuvinte, producția poate crește mai rapid decât ocuparea forței de muncă din fabrică, datorită creșterii investițiillor în automatizare și robotică. [2]

Plunkett Research consideră că “astăzi, utilizarea crescută a roboticii, precum și creșterea salariilor alături de alte costuri de producție, alimentează dezbateri intense cu privire la viitorul producției globale”. Creșterea costurilor forței de muncă a afectat puternic unul dintre avantajele competitive ale Chinei, motorul producției globale din ultimul deceniu. [3]

Începând cu anul 2013 și până în anul 2015, numărul de transporturi de roboți industriali multifucționali a crescut la 75.000, urmând ca până în anul 2018 să se dubleze la 150.000, conform estimărilor Federației Internaționale de Robotică.

O companie din China a devenit prima din lume ce are o fabrică complet automatizată în Dongguan. [4]

Unii dintre producători consideră că o astfel de automatizare va dăuna într-o anumită măsură inovației, deoarece “numai oamenii pot dezvolta idei pentru îmbunătățirea proceselor și produselor”.

Aplicarea robotizării evoluează în SUA și în alte economii mature. În următorii ani dezvoltarea robotizării va depăși conceptul de “cobotics”, metodă prin care operatorii de echipe și mașinăriile lucrează împreună pentru a face cele mai complexe părți ale procesului de asamblare mai rapid, mai ușor și mai sigur. [5]

Folosirea roboților este predominantă în fabricile din industria producătoare datorită performanței de a lucra 24/7. Dacă în acest moment te bucuri că nu lucrezi în industria producătoare, află că până în anul 2025, vom vedea o răspândire a utilizării roboților de “serviciu” în spitale și hoteluri pentru servicii de curățenie, transport și comunicare, precum și utilizarea acestora pentru servicii similare în restaurante și magazine.

Această tendință va fi impulsionată de creșterea salariului minim și de reducerea costurilor de producție a unui robot, precum și a cererii pentru astfel de automatizări.[6]

În concluzie, atât salariații industriei producătoare, cât și cei din industria hotelieră ar trebui să își ridice semne de întrebare cu privire la viitorul locului de muncă și să se gândească la un plan de reprofilare a carierei.

Articol realizat de Financial Trends.

[1] 2016 Industrial Manufacturing Trends, PwC
[2] Plunkett Research – Will Robots Replace Jobs?
[3] Plunkett Research – Will Robots Replace Jobs?
[4] 2016 Industrial Manufacturing Trends, PwC
[5] 2016 Industrial Manufacturing Trends, PwC
[6] Plunkett Research – Will Robots Replace Jobs?

 

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor