Vestigiile arheologice din centrul Timisoarei se degradeaza in fiecare zi. Se asteapta modificarea proiectului

De B.A.M
Reactualizat la:
10Comentarii
Vestigiile arheologice din centrul Timisoarei se degradeaza in fiecare zi. Se asteapta modificarea proiectului
© TION: Vestigiile arheologice din centrul Timisoarei se degradeaza in fiecare zi. Se asteapta modificarea proiectului
Lucrările în unele porţiuni ale şantierului din zona Cetate, acolo unde s-au descoperit vestigii arheologice, s-au oprit de mai multe luni. În timp ce vestigiile se degradează în fiecare zi, expuse intemperiilor şi temperaturilor fluctuante din ultima vreme, oficialii Primăriei Timişoara aşteaptă “optimizarea proiectului” pentru a include aceste zone în varianta finală de amenajare.


În Piaţa Sfântul Gheorghe, de exemplu, de mai multe luni nu se mai lucrează. Arheologii şi-au terminat treaba, la fel şi muncitorii, care aşteaptă acum varianta finală a proiectului care va include punerea în valoare a moscheii descoperite pe o latură a acestei pieţe. Situaţia este similară şi în Piaţa Libertăţii, unde au fost dezgropate Băile turceşti, probabil cea mai importantă descoperire arheologică din zonă.

Sub acţiunea vremii capricioase din această vară, aceste bijuterii arheologice sunt în pericol. Problema este că punerea lor în valoare nu a fost cuprinsă în proiectul iniţial de reabilitare a cartierului Cetate, proiect finanţat din bani europeni, iar acum procedura de modificare a acestuia este mai greoaie. Astfel, dacă la începutul acestei luni, viceprimarul Dan Diaconu afirma că este nevoie de suplimentarea fondurilor alocate reabilitării centrului istoric, acum, primarul Nicolae Robu susţine că, de fapt, problema nu este una de bani, ci de birocraţie.

“Din suma totală a proiectului, noi putem să acoperim aceste activităţi de punere în valoare. Numai că ele nu au făcut obiectul licitaţiei. Nu aveau cum să facă, întrucât noi nu ştiam ce se va descoperi. S-a crezut că nu se poate aproba un act adiţional la contract, care să prevadă activităţi ce nu au făcut obiectul licitaţiei. (…) Şi la Alba Iulia s-a aprobat şi la noi se va aproba, pentru că acestea sunt situaţii excepţionale prevăzute de lege. Nu ai de unde să ştii înainte de începerea lucrărilor ce vei găsi în subteran şi care este modalitatea cea mai potrivită de punere în valoare a ceea ce găseşti. (…) Prin urmare, proiectanţii vor face o optimizare care va avea în vedere punerea în valoare a descoperirilor. Pentru că în România există o lege care te obligă să pui în valoare toate descoperirile arheologice în maniera cea mai potrivită. Astfel, prin act adiţional, în limita sumei iniţiale ai dreptul să faci şi asta, dar parcurgând o procedură mai greoaie. Şi e bine că e aşa, pentru că dacă s-ar lăsa la liber orice să modifici, sigur că lucrurile ar scăpa de sub control”, a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Edilul-şef al Timişoarei susţine că ar exista şi varianta licitării lucrărilor de punere în valoare a acestor vestigii, însă legea l-ar obliga să acorde acest contract aceleiaşi firme care a câştigat şi lucrarea mare.

„Şi relicitarea este o soluţie, dar legea prevede ca în cazul în care te încadrezi între anumite limite, să faci cu aceeaşi firmă”, a mai spus Robu.

Vă reamintim că autorităţile locale estimau valoarea acestor lucrări suplimentare la circa 5 milioane de lei (peste un milion de euro). Termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare a centrului istoric este iulie 2015.

Alte articole pe aceeași temă:

Sunt planuri cu vestigiile istorice din centrul Timisoarei, dar nu si bani pentru a le pune in valoare10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor