Unul dintre salvatorii de la accidentul aviatic: Prima echipa a ajuns la locul accidentului cu mainile in buzunar

De T. Ex.
Reactualizat la:
3Comentarii
Unul dintre salvatorii de la accidentul aviatic: Prima echipa a ajuns la locul accidentului cu mainile in buzunar
© TION - Unul dintre salvatorii de la accidentul aviatic: Prima echipa a ajuns la locul accidentului cu mainile in buzunar
Localnicul care a ajuns primul la locul accidentului aviatic din Munții Apuseni, de luni după-masa, spune că prima echipă de intervenție, care a ajuns la epava avionului, nu avea niciun fel de dotare, nici măcar o trusă de prim ajutor. 

Gheorghe Trif împreună cu alți doi consăteni au fost primii care au ajuns la răniți. Aceștia au urmat îndrumările primite de la șeful de post din comuna Albac, județul Alba, care avea coordonatele locului în care se afla epava avionului.

În momentul în care cei trei au ajuns la victime, aceștia au anunțat că i-au găsit, dar, abia o jumătate de oră mai târziu, a ajuns și prima echipă de intervenție. În tot acest timp, bărbații au încercat să ajute răniții, urmând indicațiile doctorului Radu Zamfir. Localnicii au început să coboare spre poalele muntelui, ducând-o în brațe pe studenta care era în stare de inconștiență. 

Trif a povestit că prima echipă de intervenție cu care s-au întâlnit erau cel mai probabil de la Salvamont și veniseră fără niciun fel de echipament de prim ajutor.

„Salvamont a venit cu mâinile în buzunar. Nu aveau targă, aveau doar casca pe cap. Când a văzut domnul doctor Zamfir, a spus – e citat – «Eu sunt medic, domnişoară, sunt doctorul Zamfir. Nu aşa se procedează!»”, a povesti Trif.

Acesta a mai spus că, ulterior, s-a mai întâlnit și cu alți localnici care au preluat-o pe fată, iar el și ceilalți doi localnici s-au întors la celelalte victime pentru a le transporta. Aceștia au improvizat o targă din crengi și o pătură pentru a-l transporta pe copilot, care avea picioarele rupte.

Trif a mai spus că echipele de salvare dotate cu echipament necesar pentru astfel de situaţii se aflau la poalele muntelui, la o distanţă de câţiva kilometri.

Gheorghe Trif are 40 de ani şi este din comuna Horea, judeţul Alba, el spunând că în momentul în care a ajuns la locul accidentului răniţii „aveau dureri extraordinare, erau disperaţi, complet îngheţaţi şi în stare de şoc”.

„Eu am fost plecat luni de acasă şi când am revenit am aflat de la soţie că s-a prăbuşit un avion în Munţii Apuseni. Am pus mâna pe telefon şi am sunat la 112 şi am vorbit cu doctorul Zamfir. După cum îmi povestea despre zăpada care era mare, mi-am dat seama că nu poate fi decât în zona celui mai înalt vârf de pe aici. Am sunat încă un vecin, că n-am vrut să mă duc singur. La el mai era cineva şi am plecat toţi trei cu o maşină de teren. După vreo patru – cinci kilometri maşina s-a împotmolit, am abandonat-o şi am pornit pe jos”, a povestit, marţi, Gheorghe Trif.

UPDATE: Salvamont Cluj: Ni s-a refuzat ajutorul. Aveam dotări, iar răniţii erau aduşi pe tărgi făcute de săteni.

Şeful de formaţie din cadrul Salvamont Cluj, Vasile Cipcigan, a declarat că cei care coordonau Centrul de comandă au refuzat ajutorul salvamontiştilor, deşi aceştia aveau dotări, inclusiv saci de dormit şi tărgi, în timp ce victimele erau coborâte de săteni pe tărgi improvizate.

Potrivit lui Vasile Cipcigan, centrul de comandă era coordonat de mai multe persoane, printre care reprezentanţi ai ISU din Cluj, Alba şi Bihor, dar şi prefecţii acestor judeţe.

„Când am ajuns acolo, la Crucea Iancului, ni s-a spus că ‘s-au găsit’ (răniţii – n.r.) în zona în care o bănuiam şi noi, ne-am îndreptat de urgenţă acolo. Când am ajuns în comuna Horea, ni s-a spus că nu au nevoie de noi. Le-am spus foarte clar, chiar eu am făcut inventarul echipamentului, aveam cinci maşini de teren şi aveam şapte tărgi la noi. Le-am spus foarte clar: ‘Domnule, avem şapte tărgi, avem saci de dormit, putem interveni’, dar ne-au spus ‘Nu avem nevoie, cei de sus, aşa ni s-a spus. Cei de sus au spus că nu au nevoie de noi, cei de sus geografic vorbind, au spus că nu au nevoie de voi, se descurcă cu ce au’. ‘Ok, mulţumim’, am spus şi ne-am retras”, a declarat Cipcigan.

La rândul său, şeful Serviciului Salvamont Cluj, Gheorghe Frăţilă, a spus că regretă că a ascultat indicaţiile Centrului de comandă şi nu a acţionat pe cont propriu.

„Noi nu am putut să ne susţinem, hai să zicem bănuielile, că poziţia avionului era acolo, pentru că deja decizia era luată şi maşinile erau în mişcare. Normal, acum îmi pare rău că am luat decizia asta, dar la momentul respectiv era o decizie normală, să urmăm deciziile centrului de comandă, nu să facem de capul nostru, a fost o decizie logică”, a explicat Frăţilă.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor