Un proiect de hotarare de consiliu local, contestat de FALT la Timisoara, va fi modificat

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
1Comentariu
Un proiect de hotarare de consiliu local, contestat de FALT la Timisoara, va fi modificat
© Tion: Un proiect de hotarare de consiului local, contestat de FALT la Timisoara, va fi modificat (foto: arhiva)
Federaţia Asociaţiilor de Locatari din Timişoara – FALT a contestat un proiect de hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Timişoara, care urma să modifice Metodologia de Atestare a persoanelor fizice şi autorizarea persoanelor juridice pentru îndeplinirea funcției de administrator de imobile în Municipiul Timișoara.

Schimbarea legislaţiei locale în ceea ce priveşte administrarea asociaţiilor de proprietari fără ca opinia publică să fie consultată va duce la contestarea acesteia de către FALT.

„În luna decembrie 2015 pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local a fost propus un proiect de modificare a Anexei la Hotărârea de Consiliu Local nr. 383/05.07.2013 referitoare la Metodologia de Atestare a persoanelor fizice şi autorizarea persoanelor juridice pentru îndeplinirea funcției de administrator de imobile în Municipiul Timișoara, deoarece primăria nu a respectat Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică și nu a adus la cunoștința publicului sau măcar a FALT intenția de a modifica hotărârea de consiliu local, am depus o plângere prealabilă prin care am contesta acel proiect de HCL”, a anunţat Petru Olariu, conducătorul FALT.

Conform lui Olariu, modificarea propusă și aprobată prin HCL nr. 535/08.12.2015 viza capitolul 3 ”Retragerea atestatului”, care la articolul 10 prevedea că ”Retragerea atestatului se va face în urma unei sentințe definitive și irevocabile sau în cazul neîndeplinirii condițiilor pentru atestare comunicate compartimentului de către asociația de proprietari sau oricare membru al asociației”.

Aceasta dă posibilitatea ca orice persoană rău intenționată, care a fost acționată în instanță pentru că a fost rău platnic, de exemplu, sau căreia nu îi convine modul de repartizare legală a cheltuielilor, care nu dorește să colaboreze cu asociația de proprietari și nu îi place de administrator, să solicite Compartimentului Asociații de Proprietari din cadrul primăriei retragerea atestatului pe motiv că nu îndeplinește condițiile de atestare. De asemenea administratorul la orice reclamație făcută de orice membru trebuia să ducă la primărie toate documentele necesare dosarului de atestarea și anume adeverință medicală și aviz psihologic, copii după diplomele de studii, etc.

În ședința de consiliul local din luna ianuarie a fost pusă în discuție plângerea prealabilă depusă de FALT și ulterior retrasă ca urmare a promisiunii unor consilieri locali și a primarului de a modifica hotărârea inițială în sensul de a elimina modificarea din anul 2015.

„Am luat legătura cu domnul consilier local Sandu Constantin Ștefan cu care am discutat modificarea hotărârii de consiliu local, iar ulterior acesta împreună cu doamna Adelina Târziu au depus proiectul de modificarea a HCL nr. 383/05.07.2013. Deși consilierii locali Luminița Țundrea și Folică Petrică s-au opus propunerilor de modificare a hotărârii susținând necesitatea avizului psihologic la atestarea administratorului, proiectul de HCL a fost aprobat în forma propusă. Așteptăm intrarea în vigoare a hotărârii de consiliu local”, a mai declarat Olariu.

În urma intervenţiei, modificările aprobate sunt următoarele: la articolul 2 condiții pentru atestarea administrator persoană fizică s-a eliminat avizului psihologic și s-a modificat litera d) dând posibilitatea ca și persoanele cu școală profesională să poată susține examenul pentru atestat. Forma votată este următoarea: „au cel puțin învățământ obligatoriu şi calificare profesională prin învățământ profesional, școală profesională sau prin programe de formare profesională în sistemul de formare profesională a adulților, absolvite cu diplomă”.

Detalii suplimentare se pot obține de asociațiile de proprietari de la Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara, str. Brașov, nr. 8, Tel 0256/201237.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor