Un nou eveniment interesant la Timisoara! Se anunta prima editie a Festivalului de Arte Performative

De Simina Bratu
Reactualizat la:
Un nou eveniment interesant la Timisoara! Se anunta prima editie a Festivalului de Arte Performative
ADVERTORIAL – În luna septembrie amatorii de artă din orașul de pe Bega se vor putea bucura de un nou eveniment pe gustul lor. Este vorba despre Festivalul de Arte Performative Timișoara, care-și propune să aducă dansul contemporan mai aproape de public, asta după ce acest tip de exprimare artistică a lipsit din oraș în ultimii ani.


Evenimentul va avea loc în perioada 19 – 25 septembrie, în diferite locații din Timișoara. Printre acestea se numără Muzeul de Artă, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, Teatrul German de Stat, Librăria Cărturești – Mercy, La Auăleu Teatru și Ambasada.

La prima ediție a Festivalului de Arte Performative Timișoara vor fi prezenți artiști din țări precum Germania, Serbia, Franța și România, care vor încerca să readucă dansul contemporan în atenția publicului timișorean.

Dintre spectacolele cu care se va delecta publicul fac parte producții precum „Revolution won’t be performed” de Sasa Asentic sau „Collective Jumps”, realizat de coregrafa germană Isabelle Schad.

Prestația din urmă este una foarte interesantă, care își propune să reunească dansatori germani cu diverși actori locali. De asemenea „Collective Jumps” dorește să creeze o punte între festival și orașul care-l găzduiește.

Publicul se va mai putea bucura și de un performance al Centrului Național al Dansului din București, care poartă numele de „We went with these bodies as far as we could”.

Programul evenimentului este unul mult mai cuprinzător și poate fi consultat în întregime aici.

Festivalul va aduce în față spectatorilor atât dans contemporan, dar și alte surprize.

„Selecția spectacolelor din acest an și evenimentele conexe – dezbaterea «The show starts at seven», expoziția «La danse contemporaine en questions» prezentată cu sprijinul Institutului Francez Timișoara, precum și filmul «How Ideology Moved Our Collective Body» de Marta Popivoda (un documentar subiectiv despre tranziția spre capitalism percepută prin prisma colectivității care se sfărâmă în indivizi buimaci) – adresează întrebări societății de azi, orașului Revoluției, orașului aflat la granița UE, orașelor aflate dincolo de granița UE, ușilor închise, nouă înșine, atunci când avem sau ne lipsește o utopie”, a transmis Ciprian Marinescu, curatorul Festivalului de Arte Performative Timișoara.

Evenimentul își propune să ajute Timișoara în lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Festivalul este organizat de Centrul Cultural German din Timișoara, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, al Goethe-Institut, al TANZFONDS ERBE – o inițiativă a Fundației Federale Culturale Germane, al Nationales Performance Netz, al Institut Français Timișoara și al Institutului Cultural Român.