Un Leu al Finlandei la Garana Jazz Festival: Kimmo Pohjonen

De S.P.D.
Un Leu al Finlandei la Garana Jazz Festival: Kimmo Pohjonen
© TION - Un Leu al Finlandei la Garana Jazz Festival: Kimmo Pohjonen
Un nou nume pe afișul Festivalului de la Gărâna le stârnește un fior(d) de plăcere și curiozitate împătimiților de jazz veritabil: Kimmo Pohjonen. Acordeonistul finlandez distins cu Ordinul Leul Finlandei a primit the Aesthetic Act of 2012 Prize pentru colaborarea sa muzicală cu cântăreți de stradă din România.

Pasiunea lui Marius Giura, președintele Fundației Jazz Banat, pentru fiordurile jazz-ului scandinav le-a produs fidelilor festivalului de la Gărâna multe, mari revelații și îndrăgostiri la prima auzire. Finlandezul Kimmo Pohjonen s-a dedicat explorării posibilităților unui instrument fascinant, acordeonul, reușind o adevărată revoluție a sunetului cu instrumentul său electric.

Artistul a debutat discografic în 1999, cu albumul Kielo – lansat în Finlanda, Japonia și Franța și primit cu un enorm entuziasm de critica muzicală – căruia i-au urmat alte peste 10 CD-uri. A susținut concerte solo în SUA, America de Sud, Japonia, China, Rusia, Israel, fanatizându-și audiența. A compus coloana sonoră pentru filmele Flickerman and the Ivory-Skinned Woman, Majak şi Jade Warrior, cu cel din urmă cucerind Jussi Award.

Kimmo Pohjonen a fost desemnat Acordeonistul Anului în 2000 și în 2001 de către prestigioasa revistă finlandeză Jazz Rytmit și a primit premiul Consiliului Muzical Nordic. În 2012, artistul a primit două importante distincții: the Aesthetic Act of 2012 Prize pentru colaborarea cu muzicieni de stradă români, și Ordinul Leul Finlandei/ premiul Pro Finlandia, o prestigioasă medalie decernată anual de președintele țării finlandezilor cu deosebite realizări în știință și artă, una dintre cele mai înalte distincții finlandeze.

Cea de-a 18-a ediție Gărâna Jazz Festival se va desfășura în perioada 10-13 iulie 2014, iar alături de acordeonistul finlandez pe afișul evenimentului se mai află, până în acest moment, The Crimson ProjeKCt, Andy Sheppard Trio și Joey de Francesco.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !