Trei paciente salvate de doctorii de la Spitalul Judetean Timisoara, prin interventii complexe

De Adrian Panduru
5Comentarii
Trei paciente salvate de doctorii de la Spitalul Judetean Timisoara, prin interventii complexe
© Tion: Trei paciente salvate de doctorii de la Spitalul Judetean Timisoara, prin interventii complexe
Trei operații complexe, cu tehnică de ultimă oră, au fost realizate de doctorii de la Spitalul Județean Timișoara în această săptămână. Au fost operate trei paciente cu ajutorul angiografului (un aparat cu ajutorul căruia se investighează și se intervine în cazul vaselor sanguine).

Cele trei paciente au fost operate de anevrism cerebral. Anevrismul cerebral reprezintă o dilatare anormală saculară la nivelul vaselor cerebrale, iar ruptura sa poate fi fatală în proporție de 50-60%. Toate cele trei intervenții s-au terminat cu succes. Au fost proceduri de embolizare cerebrală complexe datorită tehnicilor folosite.

„Două paciente în vârstă de 53 respectiv 60 de ani au beneficiat de tehnica embolizării anevrismului cerebral prin plasare de stent în vasul pe care este localizat anevrismul și spire de embolizare în sacul anevrismal. Această tehnică are un grad de complexitate ridicat și este destinată pacienților cu anatomie dificilă a sacului anevrismal”, transmite Andreea Borboros, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Timișoara.

Prima pacientă avea un anevrism gigant de 22 de milimetri, ce provoacă alterarea câmpului vizual al ochiului drept, fenomen ce poate duce la orbirea completă. O eventuală rupere a acestui anevrism ar fi fost fatal vieții pacientei. Pacienta a fost operată și a evoluat bine după intervenție, conform medicilor de la „Județean”. A doua pacientă avea un anevrism de arteră bazilară. Aceasta a fost, de asemenea, operată, și va fi externată în 3-4 zile.

Fetița de 11 ani a suferit o operație de embolizare a unei malformații arterio-venoase faciale. Tratamentul a început în urmă cu o lună, atunci când această procedură s-a efectuat în regim de extremă urgență, iar acum, printr-o nouă intervenție, s-a reușit excluderea completă a malformației care a mai rămas.

Din echipa de intervenție a făcut parte și medicul Eduard Paraschivescu, chirurgie maxilofacială, în cazul acestei paciente.

În anul 2017, la Spitalul Județean Timișoara, alți patru pacienți au beneficiat de tratamentul anevrismului cerebral prin tehnică de plasare de stent și excludere a sacului anevrismal cu spire de platină plasate în interiorul acestuia, toți fiind externați la 48-72 de ore după operație.

Operațiile au avut loc în compartimentul de neuro-radiologie intervențională din secția de Radiologie și Imagistică Medicală a Spitalului Județean Timișoara.

Intervențiile s-au efectuat pe angiograful Philips din cadrul secției de Radiologie și Imagistică Medicală (dr. Florin Bârsășteanu). Echipa de embolizare a fost condusă de dr. Mihalea Cristian (CHU-Bicetre, Paris, Franța) și formată din medicii Adrian Tutelcă, Cătălin Juratu, Laurențiu Păiușanu și Dana Crișenescu.

Toate cele trei intervenții s-au desfășurat sub anestezie generală, sub îndrumarea dr. Carmen Galiciu, iar post operator sub îndrumarea echipei de terapie intensivă (dr. Dorel Săndesc). Managementul pre și post operator al celor trei pacienți a fost efectuat de colectivul clinicii de neurochirurgie (dr. Horia Pleș).

„Efectuarea de rutină a acestor proceduri este un deziderat al echipei manageriale al spitalului nostru, iar cazurile efectuate cu succes în acest an demonstrează un progres important pe acest palier. Totodată, abordul pluridisciplinar al acestor pacienți cu implicarea tuturor secțiilor enumerate mai sus reprezintă cheia succesului acestui tip de tratament minim invaziv”, a mai spus Andreea Borboros.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor