Totul despre proiectul care interzice trotineta, skate-ul ori alt mijloc de deplasare de mici dimensiuni in centrul Timisoarei

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
38Comentarii
Totul despre proiectul care interzice trotineta, skate-ul ori alt mijloc de deplasare de mici dimensiuni in centrul Timisoarei
© Foto: Consilier local PSD, pe trotineta in centrul Timisoarei
Consilierii locali au început deja să discute, în comisii, proiectul de hotărâre propus de Poliția Locală, la inițiativa primarului Nicolae Robu, prin care, practic, sunt interzise deplasările cu trotineta, monociclu, tricicletă, skateboard, hoverboard, segway sau alte mijloace de deplasare de mici dimensiuni în centrul istoric al Timișoarei. Amenzile se dau în funcție de vârstă, începând de la 14 ani, deci copiilor fără buletin nu li se aplică interdicția.

Marți, consilierii locali se vor întâlni în ședință pentru a discuta pe marginea proiectului de hotărâre anunțat zilele trecute de Robu. Nu este un proiect de hotărâre distinct, ci, practic, se propune modificarea HCL 371/2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor în Timișoara.

„Pentru a se asigura un climat de siguranță persoanelor care frecventează zona pietonală a municipiului Timișoara, respectiv pentru a preveni producerea unor incidente ce pot avea urmări grave asupra integrității fizice a persoanelor care circulă în această zonă, primarul municipiului Timișoara a apreciat ca fiind necesară adoptarea unei hotărâri de consiliu local pentru interzicerea folosirii monociclurilor, trotinetelor și a altor mijloace de deplasare similare. De asemenea, în această zonă pătrund și circulă cu viteză persoane care utilizează skateboard-uri, hoverboard-uri, segway, trotinete sau alte mijloace de deplasare de mici dimensiuni care pun în pericol siguranța pietonilor care se deplasează în zona pietonală, în special a copiilor, ce pot fi cu ușurință vătămați prin coliziunea cu cei care se deplasează utilizând mijloacele menționate mai sus”, se arată în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre.

În proiect nu sunt specificate distinct rolele, cu toate că primarul Nicolae Robu a anunțat că și acestea vor fi interzise. Cel mai probabil, polițiștii locali vor aplica amenzi considerând că rolele intră la categoria „mijloace de deplasare de mici dimensiuni”.

Apar și bicicletele

Practic, proiectul de hotărâre completează HCL 371 cu articolul 28, care „interzice folosirea pe străzile și în piețele destinate promenadei: Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Piața Unirii, strada Alba Iulia, strada Vasile Alecsandri, strada Mărășești, strada Eugeniu de Savoya, strada Ghe. Lazăr (tronsonul cuprins între strada Emanuil Ungureanu și Piața Unirii), strada Florimund Mercy, strada Enrico Caruso, strada G-ral Praporgescu a oricăror mijloace de locomoție, inclusiv a bicicletelor, tricicletelor, monocicletelor, trotinetelor, skateboard-urilor, hoverboard-urilor, segway-urilor etc.”.

Este vorba despre aceleași străzi pe care au fost interziși și bicicliștii, printr-o decizie a Comisiei de Circulație din cadrul primăriei, în urmă cu aproape doi ani. De remarcat este și faptul că în acest proiect de hotărâre apar și bicicletele, ceea ce ar putea însemna că bicicliștii care pedalează pe străzile cu interdicție ar putea plăti amenzi mai mici decât până acum. În prezent, amenzile sunt cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

De asemenea, reprezentanții primăriei mai specifică și faptul că „nu se au în vedere în enumerarea de mai sus cărucioarele pentru copii și pentru persoane cu dizabilități”.

Amenzi de la 14 ani, între 400 și 800 de lei

Proiectul de hotărâre prevede și amenzile propuse de Poliția Locală Timișoara. Acestea ar urma să fie date în funcție de vârsta celui care încalcă interdicția, începând de la 14 ani.

Așadar, cei între 14 și 16 vor primi amenzi de 400 de lei, cei cu vârsta între 16 și 18 ani vor primi amenzi de 600 de lei, iar cei care au peste 18 ani vor primi amenzi de 800 de lei. Sancțiunile sunt oricum mult mai mari decât cele aplicate șoferilor prinși că intră cu autoturismele în zonele pietonale, în cazul lor fiind aplicate amenzi între 290 și 435 de lei.

De menționat mai este și faptul că proiectul de hotărâre, care a ajuns deja în atenția consilierilor locali din comisiile de specialitate ale consiliului local, joi, la ora 19, încă nu fusese publicat pe site-ul Primăriei Timișoara. Aleșii ar urma să se întâlnească în ședință marți, 27 iunie.

proiecte-de-hotarare
Articole pe aceeași temă:

Trotinetele, rolele si skate-urile vor fi interzise prin HCL in centrul Timisoarei. Robu: Un copil cu un mijloc de transport poate lovi un alt copil

Zece biciclisti amendati pe zi, in centrul Timisoarei. Atentie, amenda maxima e 250 de euro!38Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor