Timisul, lasat fara bani. Rectorul Universitatii de Vest Timisoara cere o reactie din partea parlamentarilor judetului

De M. Hoster
Reactualizat la:
4Comentarii
Timisul, lasat fara bani. Rectorul Universitatii de Vest Timisoara cere o reactie din partea parlamentarilor judetului
© TION: Timisul lasat fara bani. Rectorul Univesitatii de Vest Timisoara cere o reactie din partea parlamentarilor judetului
Aflat în topul naţional al contribuitorilor la bugetul de stat, Timişul a rămas aproape fără niciun leu alocat de la Bucureşti, în dreptul marilor oraşe ale judeţului fiind trecut zero la acest capitol. Problema este că judeţul a fost lăsat fără niciun fel de investiţie în infrastructură sau obiective sportive. Rectorul Universităţii de Vest acuză ignoranţa politicienilor la adresa Timişului şi se întreabă unde sunt cei 20 de parlamentari aleşi.


Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara, acuză modul total defectuos în care au fost împărţiţi banii din realocări şi ignoranţa politicienilor referitoare la Timiş. Economist la bază, el îşi pune numeroase întrebări legate de modul în care sunt alocaţi banii de la bugetul de stat, acuzând oferirea de sprijin pentru localităţi unde nu se produce absolut nimic.

„Într-un context în care banii sunt risipiți exclusiv către localități consumatoare de fonduri, către sate și comune unde nu se produce nimic, nu putem vorbi de dezvoltare. Înțelegem nevoia de a susține aceste mici comunități, însă nu printr-un sistem care doar propagă sărăcia. Dezvoltarea se face prin investiții, nu prin cârpirea unor bugete de asistență socială. Acele comunități au nevoie de alt sprijin, unul gândit la nivel de regiune, pe baza strategiilor create în jurul polilor socio-economici”, spune Pirtea.

Oraşele din Timiş au fost „sărite” total la împărţirea banilor.

„Problema majoră este că acești poli nu primesc susținerea financiară necesară pentru a se putea dezvolta suficient în așa fel încât rezultatele economice să ajungă și în zone mai îndepărtate. Astăzi am avut parte de o nouă dovadă în această direcție, când Timișoara, Sânnicolau Mare, Jimbolia și Lugojul n-au primit niciun leu la distribuirea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, distribuire realizată la nivelul Guvernului”, continuă rectorul UVT.

Pe lângă lipsa unor alocări bugetare, Timişoara a fost lăsată şi fără mult promisele investiţii de la buget în infrastructura sportivă, aceasta în timp ce tot felul de localităţi de mâna a doua sunt trecute pe listele investiţiilor, chiar dacă performanţele sportive obţinute aici sunt aproape de zero.

„Aflăm, de asemenea, că Timișoara este scoasă și din planul de realizare a 52 de obiective sportive cu o investiție totală de 103 milioane de euro. În schimb, Slatina, Alexandria, Voluntari, de exemplu, vor beneficia de investiții de zeci de milioane de euro. Timișoara a dovedit că știe să facă performanță sportivă de cel mai înalt nivel, însă aceasta nu a beneficiat niciodată de atenția cuvenită la nivel central”, acuză Pirtea

Rectorul Universităţii de Vest Timişoara solicită o reacţie din partea celor 20 de parlamentari trimişi de Timiş în parlament: „Indiferent că vorbim despre cultură, sport, educație sau finanțe, Timișoara și Timișul au contribuit substanțial la nivel național. Ceea ce au primit, însă, nu ne poate mulțumi sub nicio formă. Greu de înțeles cum un județ atât de mare este mereu ignorat la împărțirea fondurilor, ceea ce ne aduce în situația firească de a ne întreba… ce fac cei 20 de parlamentari ai noștri trimiși prin vot la București să ne reprezinte?”

Alte articole pe aceeași temă:

Timisoara, scoasa si de pe harta investitiilor in infrastructura sportiva… pana in 2017

Judetul Timis, lasat din nou la coada de Guvern. Timisoara nici nu exista pe lista alocarilor de bani4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor