Timisoara si Romania, prezentate in cadrul unui targ turistic, la Bruxelles

De Marcel Hoster
Timisoara si Romania, prezentate in cadrul unui targ turistic, la Bruxelles
Parlamentul European a găzduit, timp de două zile, Târgul “Industria Hotelieră şi Produsele Tradiţionale Meşteşugăreşti – Mijloace de Dezvoltare a Turismului”, eveniment organizat sub coordonarea europarlamentarului Maria Grapini. Acţiunea şi-a propus să susţină imaginea României, dar şi a Timişoarei, proaspăt declarată capitală culturală, chiar în capitala Europei.

Europarlamentarul român Maria Grapini a fost gazda Târgului “Industria Hotelieră şi Produsele Tradiţionale Meşteşugăreşti – Mijloace de Dezvoltare a Turismului”, în perioada 6-7 decembrie, în cadrul Parlamentului European din Bruxelles. Europarlamentarul timişorean a dedicat, practic, României posibilitatea de a-şi creşte notorietatea, iar românilor ocazia de a fi în primul rând al atenţiei comunitare, prin prezentarea varietăţilor culturale şi a ofertei turistice, toate marca RO. În cadrul târgului au participat meşteri populari și artizani care execută produse meşteşugăreşti și de artizanat, cât şi proprietari sau manageri ai unităţilor de turism din România. În cadrul celor două zile, vizitatorii au putut admira ii din toate zonele ţării, produse decorative, îmbrăcăminte tricotată manual, bijuterii unicat.

Astfel, Maria Grapini continuă fericit inițiativele declanșate în perioada în care a deținut portofoliul de ministru pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, perioadă în care a lansat proiectul „România promovată prin valori”.

“Sper să fie un cadou frumos pentru români, chiar în ziua Sfântului Nicolae! Sper să fim mulţi şi mândri că reprezentăm tricolorul! Scopul acestui eveniment este evident: acela de a sprijini, promova şi reprezenta interesele întregii comunităţi de afaceri româneşti, într-un mod unitar şi coerent, dar şi de creştere a vizibilităţii produselor artizanale şi ale IMM-urilor româneşti din domeniul hotelier”, a declarat Maria Grapini, în debutul evenimentului.

La eveniment au luat parte parlamentari din 13 ţări , dar și numeroase personalităţi: comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, ambasadorul Luminiţa Teodora Odobescu, reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană, Justyna Morek, membru al cabinetului comisarului European pentru Industrie, Elżbieta Bieńkowska, Anca Nedea, preşedintele Autoritatii Naţionale de Turism, Nicola Danti, raportor privind posibila extindere a indicaţiilor geografice pentru produsele non-agricole din cadrul Comisiei IMCO, Christian de Barrin – director HOTREC, Dragoș Bănescu, însărcinat cu afaceri al Ambasadei României de la Bruxelles.

În cadrul expoziţiei, Maria Grapini a decis să fie prezent şi un stand special, dedicat Timişoarei – Capitală Europeană a Culturii 2021, de promovare directă a oportunităţilor şi potenţialului imens pe care oraşul îl are.

Evenimentul bruxelez, dedicat României, a debutat cu o conferinţă, care a avut rolul de a informa antreprenorii români cu privire la ajutorul de care pot beneficia la nivel european, în vederea dezvoltării activităţilor acestora, a fost urmat de o degustare de vinuri si produse traditionale romanesti şi, ulterior, de inaugurarea oficială a spaţiului expoziţional. Acesta din urmă a fost organizat pe mai multe zone de interes, cuprinzând elemente care ţin de tradiţiile specifice mai multor regiuni ale ţării. Expozanţii au prezentat obiecte din ceramică, ii, oua încondeiate,bijuterii, împletituri din nuiele, produse de miere bio, siropuri și dulcețuri bio, produse cosmetice manufacturate , produse de îmbrăcăminte confecționate manual, precum şi alte produse definite de ingeniozitate şi autenticitate. Totodată, reprezentanţii hotelieri au avut un stand dedicat promovării turismului românesc prin diverse materiale promoţionale şi pachete turistice. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi şi câţiva producători renumiţi de vinuri din Banat, cât și din ţară, dar și un producător de bere manufacturată, de la Valiug. Prezentarea vinurilor a fost făcută, în modul cel mai profesionist, de Lucia Pârvu, specialistă în domeniul vinurilor.
Oaspeţii, sosiţi în număr mare, au fost plăcut surprinşi de momentul degustării aleselor licori, din Banat şi Moldova, respectiv de cea de produse tradiţionale, cunoscute deja în lume, pentru gust şi modalitatea de preparare sănătoasă, fără aditivi: telemea, cârnaţi, şuncă, jumări, dar si renumitul cozonac românesc.
Au fost mai mult decât apreciate produsele tradiţionale, cum este telemeaua de Ibănești, al doilea produs românesc ce a obținut certificare în Uniunea Europeană, după magiunul de Topoloveni, dar şi produsele naturale din miere, siropuri bio, sucuri bio din fructe, gemuri, dulceţuri!

Atmosfera a fost întreținută de către dansatorii Ansamblului artistic Zamfira, compus din români ce trăiesc la Bruxelles. Artiștii au prezentat o suită de dansuri tradiționale, chiar în deschiderea expoziției, bucurându-se de aplauze și aprecieri sincere și numeroase.

„Am convingerea că fac un lucru bun pentru ţara mea şi că îi mulţumesc României pentru tot ce mi-a dat! Pe românii noştri din Bruxelles îi asigur de toată preţuirea mea. Trebuie să luptăm, împreună, pentru conservarea patrimoniului cultural, dar şi pentru promovarea antreprenoriatului, oricând, oriunde avem ocazia”, a conchis Maria Grapini.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !