Timfloralis, primul festival al florilor la Timisoara – pregatirile sunt in toi in centru

De A.S.
Reactualizat la:
1Comentariu
Timfloralis, primul festival al florilor la Timisoara – pregatirile sunt in toi in centru
© TION - Timfloralis, primul festival al florilor la Timisoara - pregatirile sunt in toi in centru
Centrul Timişoarei s-a umplut de culoare. Timişorenii sunt invitaţi la prima ediţie a festivalului florilor în acest sfârşit de săptămână: Timfloralis. Vor putea admira în voie mii de flori şi vor putea şi să plece acasă cu flori, pentru că vor exista standuri cu vânzare. În Piaţa Victoriei a început în aceste zile instalarea unor porţi din petunii în formă de inimă şi a unei cupole din flori… artificiale, autorităţile locale motivând că cele naturale n-ar rezista, iar o astfel de instalaţie ar fi şi foarte costisitoare…


Mii şi mii de flori vor umple centrul Timişoarei în acest sfârşit de săptămână. Primăria Timişoara organizează în perioada 22-24 mai prima ediţie a Festivalului Timfloralis, un festival al florilor care a apărut la iniţiativa consilierilor locali Adelina Tîrziu şi Ştefan Sandu.

Pregătirile au demarat încă de la începutul săptămânii, când a început împodobirea centrului cu flori.

Festivalul va avea loc, vreme de trei zile, de vineri până duminică, în Piaţa Victoriei şi pe străzile Alba Iulia şi Mărăşeşti.

Timişorenii vor putea admira şi cumpăra fel de fel de soiuri de flori, aranjamente florale şi accesorii specifice.

În cadrul festivalului se vor expune şi comercializa flori, accesorii specifice şi amenajări floricole, vor exista momente artistice susţinute de Filarmonica Banatul, concerte simfonice cu temă florală, iar Casa de Cultură a Studenţilor va participa cu ateliere şi expoziţii. Dintre elementele inedite ale festivalului pot fi amintite: cupola de flori, porţile din flori realizate de SC Horticultura SA, precum şi o inedită rochie din flori. Vor avea loc demonstraţii gastronomice cu preparate din flori şi plante aromatice”, a anunţat viceprimarul Dan Diaconu.

În centrul oraşului a început, încă de zilele trecute, montarea cupolei şi a porţilor din flori. Dacă pentru porţi cei de la Horticultura au folosit flori naturale, petunii în ghivece mici, la cupolă se lucrează cu flori artificiale.

Oficialii primăriei au explicat că au decis să folosească flori artificiale pentru că acestea… nu se vor veşteji.

Nu există posibilitatea de a avea o cupolă din flori naturale. Ori o facem așa cum au făcut-o designerii, cei care au gândit-o – că nu primarul se ocupă de așa ceva, am aflat și eu într-un târziu că va fi o cupolă -, ori nu se face, pentru că a face o cupola în totalitate din flori naturale ar fi extrem de costisitoare și florile s-ar veșteji… Aceasta este explicația dată de cei care se ocupă de subiect. Dar în partea de jos sunt flori naturale și evident că tot ce înseamnă expoziție, standuri, aranjamente la sol vor fi din flori naturale. De la o anumită înălțime, la cupolă, cei care se ocupă de domeniul acesta spun că nu se puteau folosi flori naturale, pentru că s-ar veșteji rapid fiind foarte expuse la soare. Ar păli…”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Totuşi, Timfloralis îşi propune să readucă în atenţie vechea tradiţie a Timişoarei legată de flori, parcuri şi roze, spun organizatorii.

Programul Festivalului Timfloralis

Vineri

Programul începe vineri, 22 mai, la ora 11.00, cu diverse ateliere şi alte evenimente în Piaţa Victoriei, până la ora 19.00: ateliere de coroniţe şi pălării din şi cu flori, expoziţii handmade, prezentare de rochii cu temă florală (Casa de Cultură a Studenţilor), ateliere de plantat flori şi olărit ( Horticultura), atelier de Ikebana (Facultatea de Horticultură şi Silvicultură).

Studenţii aceleiaşi facultăţi vor face simulări pe calculator pentru aranjamente de grădini, parcuri, spaţii verzi etc.

În deschiderea festivalului, care va fi marcată oficial la ora 18.00, va cânta Fanfara Big Band.

Andreea Stör şi Viorel Birsan îi invită apoi pe timişoreni la „Cooking Floral”, de la ora 18.30, urmează, de la ora 19.30, demonstraţii susţinute de Piotr Marzec, master florist internaţional, iar de la 20.30 – un music-hall prezentat de Casa de Cultură a Studenţilor.

Sâmbătă

Sâmbătă, 23 mai, între orele 11.00-19.00, vor fi din nou ateliere în Piaţa Victoriei, iar în plus vor mai fi workshop-uri de design floral şi demonstraţii prezentate de Asociaţia Floriştilor Români şi Andreea Stör, ateliere de pictură pe basorelief şi ateliere de Ikebana (Asociaţia Noua Acropolă).

Orchestra Filarmonicii Banatul a pregătit, de la ora 20.30, un concert special pentru melomani şi iubitorii de flori: „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi, solistă – Alexandra Haţegan. Trupa Reflex va dansa „Valsul Rozelor”.

Duminică

Duminica, 24 mai, între orele 11.00-19.00, în Piaţa Victoriei vor fi, la fel, tot felul de ateliere care vor pune în prim plan florile, va cânta Fanfara Big Band, iar de la ora 16.00 sunt pregătite alte momente artistice – un recital de nai susţinut de Mădălin Luca, un spectacol de balet şi un concert Flare.

Festivalul Timfloralis se va încheia cu un nou concert susţinut de la ora 20.30 de orchestra Filarmonicii Banatul, care îl va avea ca dirijor pe Radu Popa şi care va prezenta teme celebre şi muzică de film.

Cu ocazia festivalului, la Timişoara va fi lansată oficial Asociaţia Floriştilor Români.

Articole pe aceeași temă:

Cupola din flori artificiale, in centrul Timisoarei, la prima editie a Festivalului Timfloralis1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor