Sunt adevarati campioni! 14 elevi nevazatori din tara se intrec intr-un concurs de sah la Timisoara

De S.B
Sunt adevarati campioni! 14 elevi nevazatori din tara se intrec intr-un concurs de sah la Timisoara
© TION - 14 elevi nevazatori din tara se intrec intr-un concurs de sah la Timisoara
Pentru 14 elevi din țară faptul că sunt nevăzători sau că au deficiențe de vedere nu a reprezentat un impediment în a deveni campioni! S-au dedicat sportului minții, iar cei 14 elevi șahiști și-au dat întâlnire la Timișoara pentru un concurs. Chiar dacă din multe puncte de vedere sunt defavorizați, lucrurile nu stau așa când vine vorba de șah. După cum spun chiar organizatorii evenimentului, tinerii ar putea oricând să le dea o lecție de șah jucătorilor văzători.


Liceul Teoretic Special „Iris” din Timișoara și Asociația Nevăzătorilor din România au decis să organizeze, în perioada 30 martie – 4 aprilie, etapa din acest an a concursul de șah pentru elevi cu deficiențe de vedere „Francisc Kory”, care a ajuns la cea de-a XII-a ediție. La eveniment au fost înscriși elevi din școlile de profil din Buzău, București, Cluj, Târgu Frumos, Arad și Timișoara.

Din fiecare unitate de învățământ au participat câte doi elevi, pregătiți să demonstreze că sunt adevărați profesioniști atunci când vine vorba despre șah. Organizatorii evenimentului sunt de părere că șahul este unul dintre sporturile perfecte pentru tinerii nevăzători, care, în cazul altor competiții, ar putea fi dezavantajați. Nu așa stau lucru în cazul șahului, unde nu este nevoie decât de o minte ascuțită. Participanții, au demonstrat că se descurcă de minune și că problemele de vedere nu-i împiedică să joace precum niște adevărați maeștri.

„Ideea concursului este de a stimula șahul în rândul nevăzătorilor, pentru că șahul este singurul sport în care nevăzătorii pot juca de la egal la egal cu văzătorii. Nu se poate pune problema unei diferențe sau a unei inferiorități a nevăzătorilor în fața văzătorilor. Acest lucru se vede și din faptul că foarte mulți nevăzători participă la concursurile naționale, care sunt rezervate, în mod normal, văzătorilor”, a declarat Silviu Valeriu Vanda, directorul Școlii Speciale pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca.

La concurs, Timișoara a fost reprezentată de doi elevi de clasa a XII-a, ai Liceului Teoretic Special „Iris”, care, dacă înving în această etapă, vor concura și în cadrul Finalei Naționale de Șah pentru Seniori. Liceul „Iris” se poate lăuda și cu rezultatele de la concursul de la Cluj, din 2014, când elevii au câștigat premiul I și premiul al II-lea.

Chiar dacă acest sport ar putea să le ajute foarte mult dezvoltarea, directorul Liceului „Iris”, Dănuț Petnaise, susține că din ce în ce mai puțini elevi cu deficiențe de vedere sunt interesați de șah: „Din păcate, în ultimul timp, și nu îmi dau seama care e cauza, nu-i mai atrage șahul așa cum o făcea înainte. Am discutat și cu colegii din celelalte școli și nu mai este la fel. Dar, în general, la nevăzători le place să joace șah și le dezvoltă gândirea foarte mult. Din punctul meu de vedere un nevăzător devine mult mai deștept decât un văzător pe parcursul vieții. El acumulează mult mai mult în timpul vieții. Chiar dacă se nasc la același nivel de inteligență, cu timpul, nevăzătorul devine mai inteligent deoarece compensează lipsa de vedere cu alte competențe”, a declarat Petnaise.

Concursul se va încheia pe 4 aprilie, când va avea loc și premierea elevilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !