Statul elimina restrictiile pentru achizita terenurilor agricole de catre straini

De T. Ex.
Reactualizat la:
1Comentariu
Statul elimina restrictiile pentru achizita terenurilor agricole de catre straini
Statul va elimina restricțiile impuse, în prezent, cetățenilor străini ce vor să cumpere terenuri agricole, de la 1 ianuarie. Totuși, se va păstra prevederea privind dreptul de preemțiune al cetățenilor români.

Recent, Guvernul a renunțat la intenția de a elimina limita la 100 de hectare suprafața de teren agricol pe care o persoană fizică, fie că este de cetățenie română, fie din alt stata al Uniunii Europene, dar a menținut condițiile la cumpărare privind cunoștiințele în domeniul agricol și o perioadă de minim 5 ani de activitate în acest domeniul.

„Şi aceste restricţii au fost eliminate, menţinându-se însă dreptul de preempţiune la achiziţia terenurilor al coproprietarilor persoane fizice, arendaşilor, vecinilor persoane fizice şi a tinerilor cu vârste de până la 40 de ani care au activităţi agricole în localitatea în care se află respectivul teren agricol”, au declarat surse din Ministerul Agriculturii.

Mai mult, Agenţia Domeniilor Statului se va transforma în Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

În momentul în care va primi o ofertă de la un cetăţean străin, vânzătorul este obligat să meargă la primărie cu o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol. Cererea va fi însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru teren, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi documentele cadastrale.

Ministerul Agriculturii intenţionează să introducă o taxă fixă pe care să o plătească vânzătorul la primărie, pentru gestionarea actelor şi demersurilor de către funcţionarii statului.

Dacă în termen de 30 de zile nu cumpără nimeni, terenul poate fi vândut cetăţeanului străin.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor