Stalpi infipti in trotuar, „solutia” gasita pe o strada cu patru benzi din Timisoara

De Roxana Deaconescu
42Comentarii
Stalpi infipti in trotuar, „solutia” gasita pe o strada cu patru benzi din Timisoara
© TION: Stalpi infipti in trotuar, „solutia” gasita pe o strada cu patru benzi din Timisoara
O stradă cu patru benzi de circulație, dar cu trotuare înguste și fără piste de biciclete! Vorbim despre strada Jiul din Timișoara, aflată în plin șantier odată cu lărgirea Pasajului Jiul. Cele patru benzi sunt amenajate, dar trotuarele sunt înguste, iar stâlpii nu au putut fi puși în pământ, ci la limita trotuarului. Motivul? Primăria nu s-a înțeles cu proprietarii terenului din zonă.

Un cititor tion.ro ne-a trimis câteva imagini cu trotuarele de pe strada proaspăt lărgită la patru benzi. A mers cu bicicleta pe acolo și spune că mulțumește primăriei atât în calitate de biciclist, cât și în calitate de pieton, pentru că pe trotuarele extrem de înguste abia au loc doi oameni unul lângă altul. Iar dacă trece o mămică cu un cărucior, trotuarul este blocat, spune cititorul nostru. Omul transmite primăriei că dacă șoferii au la dispoziție câte două benzi pe sens, atunci și bicicliștii ar merita câte o pistă pe sens pe carosabil.

Reprezentanții primăriei susțin că au fost nevoiți să îngusteze trotuarele, pentru că nu s-au înțeles cu proprietarii terenului de lângă. Iar stâlpii nu aveau unde să-i pună, așa că au găsit o „soluție” de compromis…

„Am fost nemulțumit să văd așa ceva! Puteam să accept cel mult ca stâlpii să fie pe aliniamentul bordurii, deși trebuia să triumfe logica și să se obțină acceptul proprietarilor de a-i amplasa fie și oricât de puțin în afara bordurii”, a explicat primarul Nicolae Robu pentru tion.ro.

Ce s-a întâmplat, de fapt? Proprietarii terenului au intrat în posesia acestuia în anul 1993. Atunci au primit aviz și de la Consiliul Local Timișoara, dar cu o condiție: să lase primăriei terenul aferent Inelului 2 de Circulație. Conform procesului verbal de la acea vreme, CLT avizează documentația întocmită cu două observații: prospectul str. Jiul se prevede a fi extins la limita frontului construit în variante de întregire a Inelului 2 de circulație și împrejmuirea materializată în documentație se va retrage, rămânând aliniamentul construcției existente.

Potrivit celor din primărie, Consiliul Județean Timiș de la acea vreme a dat aviz fără să țină cont de observațiile consilierilor locali al Timișoarei. Anul trecut, reprezentanții primăriei au trimis o adresă către CJ Timiș, prin care le cer oficialilor județului să verifice dacă s-a respectat legea pe baza căreia s-a înscris dreptul de proprietate pentru imobilul de pe Splaiul Titulescu nr. 5, beneficiar Paltim S.A., iar dacă s-ar fi făcut infracțiuni, atunci să fie sesizate instituțiile abilitate.

„Solicităm acestea deoarece atribuirea s-a făcut fără a se respecta prevederile procesului verbal de avizare a documentației din 1993. (…) Atribuirea terenului care era destinat lărgirii străzii Jiul unei societăți comerciale duce la imposibilitatea realizării în momentul de față a amenajărilor stradale propuse pentru această stradă”, se arată în adresa trimisă de primărie către Consiliul Județean Timiș.

La finalul lucrărilor, strada Jiul va avea patru benzi de circulație, iar Pasajul Jiul va avea cinci benzi, trotuare pe ambele părți și piste pentru biciclete.

Licitația pentru lărgirea pasajului a fost lansată la începutul lunii septembrie a anului trecut. Valoarea estimată a contractului era de 28 de milioane de lei, fără TVA, adică peste 7,6 milioane de euro, însă firma Porr Construct s-a angajat, la licitație, că efectuează lucrările cu 4,7 milioane de euro, cu tot cu TVA, adică 17.693.552 de lei, fără TVA, din care 1,57 milioane de lei fără TVA reprezintă lucrări diverse și neprevăzute. Durata de execuție este de 14 luni, conform contractului.42Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor