Sistemul Scoala Duala, introdus de firmele germane in Timisoara, va fi implementat in doua noi licee

De M. Hoster
Peter Hochmuth
Peter Hochmuth
Cu experienţă germană, la propunerea societăţilor cu capital german stabilite în Timişoara, în cadrul Colegiului Ferdinand a fost introdus un nou sistem de pregătire a liceenilor: „Şcoala Duală”. Un sistem care să producă elevi cu adevărat bine pregătiţi în meseriile pentru care studiază. Iată că iniţiativa a avut succes şi va fi implementată în trei noi clase.

Firmele au nevoie de muncitori de înaltă calificare, iar școlile timișorene vin tot mai mult în întâmpinarea acestor nevoi stringente. Gheața a spart-o Colegiul Ferdinand în toamna anului trecut. Acum se alătură proiectului de învățământ profesional după sistem dual mai multe școli de meserii din Timișoara. Trei noi clase vor adopta sistemul educativ “Școala Duală” din toamna acestui an, cu scopul de a forma în următorii doi ani electricieni, electromecanici și lucrători în administrație.

Experiența pozitivă cu acest sistem de învățământ la Colegiul Ferdinand a determinat firmele participante la proiect să deschidă din toamnă în această unitate de învățământ două noi clase de începători, iar o altă clasă va fi găzduită de către Colegiul Ion I.C. Brătianu.

Întreprinderea parteneră, care se ocupă cu instruirea elevilor, le pune acestora la dispoziție burse de studiu, iar după terminarea școlii le asigură un loc de muncă. În aceste clase cu învățământ dual se pot înscrie elevi interesați din toate școlile, obligatorie fiind absolvirea clasei a IX a.

Firmele membre ale Clubului Economic German Banat, organizaţia care a inițiat proiectul, sunt mulțumite de primul an în care s-a derulat proiectul pilot. Colegiul Ferdinand, împreună cu cele trei subsidiare ale concernului Continental prezente la Timișoara, a preluat rolul de lider în implementarea acestui proiect, confruntându-se cu provocarea de a introduce în premieră la Timișoara o clasă de meserii în sistem dual – după modelul german, respectiv austriac.

17 elevi au început școala în toamna anului trecut după noul model și vor continua în septembrie cu cel de-al doilea an de formare. „La această clasă, chiulul este un subiect tabu”, spune Patricia Pisano, directoarea unității de învățământ. Christian von Albrichsfeld, vicepreședintele Clubului Economic German Banat, afirma la începutul anului că a găsit în sfârșit o unitate de învățământ „căreia nu trebuie să îi impui acest sistem”.

Zece întreprinderi mari și mijlocii din spațiul de limbă germană s-au alăturat între timp proiectului pentru a combate lipsa personalului calificat. Sunt așteptate și mai multe firme, deoarece „dorim să implicăm cât mai multe companii posibil”, afirmă Peter Hochmuth, președintele Clubului Economic German Banat, care vede în acest sistem de învățământ beneficii „pentru tineri, pentru firme și pentru întreaga regiune”.

Aproximativ 130 de elevi din unsprezece școli au participat la întâlnirea cu agenții economici pe care Clubul Economic German a organizat-o cu ocazia Zilei Breslelor la Timișoara. La organizarea evenimentului au ajutat voluntari de la Liceul pentru Industrie Alimentara din Timișoara.

Foto: Zoltán Pázmány0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor