Sfarsitul lumii e aici. La Timisoara. Cum te imbraci?

De S.P.D.
Sfarsitul lumii e aici. La Timisoara. Cum te imbraci?
© fotosen.ro
Eveniment de senzaţie la Galeria Calina: a venit sfârşitul lumii. Ironică, premisa insinuată de artistul Doru Dumitrescu îi provoacă pe toţi cei care trec pragul spaţiului de artă contemporană din centrul Timişoarei cu o întrebare-capcană: Cum te vei îmbrăca la sfârşitul lumii? …În spatele căreia stă o meditaţie sceptică, necruţătoare. Ca un ciob tăios de oglindă.

Acoperite, vitrinele Galeriei Calina nu lasă să se ghicească nimic din ceea ce te aşteaptă înăuntru. Reacţia celor care intră e pe măsura misterului. Pe jos, nisip fin, alb-auriu. În aer, ciripit de păsărele, grohăit de porci, zgomote indefinibile de viaţă primară. Pe perete, o întrebare care sare în ochii privitorului precum cioburile de oglindă din care e compusă: HOW WILL YOU DRESS AT THE EN OF THE WORLD? Şi înainte să te prinzi că nu contează ce dress-code îţi alegi pentru apocalipsă, un copac artificial, a cărui umbră proiectată pe perete arată exact ca orice copac adevărat, îţi izbeşte retina, mintea, sufletul cu spaima că orice era cândva viu ar putea fi, cândva, înlocuit. Aceasta ar putea fi una dintre definiţiile date apocalipsei de Doru Dumitrescu. Care e sigur că dacă nu redevenim atenţi la lucrurile cu adevărat importante, precum natura sau rostul vieţii, sfârşitul lumii vine nu încet, dar sigur. Şi că puterea tehnologiei rămâne un progres al umanităţii doar dacă facem câţiva paşi înapoi, spre esenţă.

 

 

Cei care, de ordinul zecilor de oameni atenţi să nu rateze apocalipsa la ei în oraş, au păşit luni, 29 octombrie 2012, în seara vernisajului, în lumea fantasy a lui Doru Dumitrescu au avut tendinţa de a se refugia în zona de penumbră a expoziţiei. Ca şi cum sfârşitul lumii ne-ar prinde înghesuiţi unii în alţii, dintr-un instinct primar. Atmosfera stranie, un amestec de falsă serenitate cu iz de teroare, de lume în care viul e doar umbra memoriei, i-a adus pe privitori acolo unde artistul a vrut. „Ideea acestei expoziţii mi-a venit oarecum de la zicala cu ţara arde şi baba se piaptănă. Valabilă în orice ţară prin care am călătorit. După ce am stat 10 luni în Olanda, am plecat, cu trenul, în lume. Fără bani, fără o destinaţie anume, ci doar cu gândul de a fi pe drum. Şi peste tot vedeam mulţimile acelea de oameni grăbite să ajungă undeva. Nu o destinaţie comună, ci fiecare grăbindu-se să ajungă de undeva altundeva, de parcă i-ar mâna din spate sfârşitul lumii. Şi într-o noapte pe care o dormeam într-un debarcader de vapoare pustiu, iarna, îngheţat, l-am întrebat în gând pe fiecate dintre oamenii ăia grăbiţi spre ceva: cum te vei îmbrăca la sfârşitul lumii?”, a dezvăluit artistul. Expoziţia rămâne deschisă la Galeria Calina din Timişoara (str. Mărăşeşti nr. 1-3 ) până în 21 noiembrie 2012, iar Doru Dumitrescu îşi continuă teasing-ul estetic aducând, când şi când, noi lucrări în spaţiul ei.

 

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor