Santier marca Primaria Timisoara pe Alecsandri 1. A cazut un planseu, Robu spune ca e nevoie de o expertiza pentru pastrarea unui zid

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
6Comentarii
Santier marca Primaria Timisoara pe Alecsandri 1. A cazut un planseu, Robu spune ca e nevoie de o expertiza pentru pastrarea unui zid
© Tion: Santier marca Primaria Timisoara pe Alecsandri 1
Viitoarea clădire de birouri de pe strada Vasile Alecsandri nr. 1 este în șantier de un an. Reprezentanții primăriei spun că este nevoie de o expertiză pentru păstrarea unui zid, dar oficialii Direcției pentru Cultură susțin că a căzut un planșeu, așa că este nevoie de câteva clarificări de la municipalitate. Nu se mai lucrează de câteva săptămâni.

Șantierul pentru reabilitarea și transformarea clădirii de pe strada Vasile Alecsandri nr. 1 a fost deschis în toamna anului 2017. Proiectul primăriei este pentru un restaurant cu bar de vară la subsol și terasă în curte și pentru spații de birouri, imobilul urmând să treacă printr-o transformare spectaculoasă. De lucrări se ocupă firma SC Alex Dia Construct SRL, care și-a adjudecat licitația la un preț de 3,1 milioane de lei cu TVA, șantierul având ca termen 24 de luni.

„Facem consolidare și supraînălțare. Este singura clădire de pe acel aliniament mai joasă decât celelalte și arată chiar rău. Se va potrivi pentru diverse funcționalități în domeniul cultural. Nu vrem să ne îndepărtăm prea mult de acest domeniu, am vrea să avem un întreg cu Primăria Veche”, spunea la începutul demarării lucrărilor primarul Nicolae Robu.

Clădirea este în șantier de un an, dar de câteva săptămâni bune nu mai este picior de muncitor pe acolo. Au apucat să demoleze acoperișul, iar apoi au părăsit șantierul. De ce? Primarul Nicolae Robu spune că s-a cerut o expertiză pentru păstrarea unui zid.

„L-am chemat pe reprezentantul firmei, domnul Agoston, de la Alex-Dia, și mi-a explicat că așteaptă dezlegare de la Monumente, pentru că se cere expertizare în plus pentru a se putea păstra un zid. Știți cum e la astfel de lucrări, se descoperă pe parcurs ceva, «stai să vedem, este important, hai să-l conservăm». Asta mi s-a explicat, că un anume zid de acolo trebuie expertizat în plus. Este o expertiză care spune să fie demolat, s-a cerut încă o expertiză (de la Monumente – n.r.) să se vadă dacă nu cumva poate totuși să fie păstrat. El spune că nu-și asumă răspunderea să-l păstreze, pentru că, după experiența lui de constructor, se produc nenorociri dacă acel zid va fi păstrat”, ne-a explicat primarul Timișoarei.

Varianta Direcției pentru Cultură Timiș este însă alta. Oficialii DJC spun că, de fapt, acolo a picat un planșeu, așa că este nevoie de câteva clarificări din partea primăriei.

„Există aviz pentru șantierul de pe strada Vasile Alecsandri 1, dar, în timpul lucrărilor, au apărut unele probleme, în sensul că a căzut un planșeu. În aceste condiții, lucrările au fost oprite. Primăria trebuie să vină acum cu niște completări, anumite detalii tehnice despre cum va rezolva situația. Până atunci, lucrările nu pot continua”, au explicat reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

În clădire ar trebui făcute unele lucrări care includ, de fapt, păstrarea unor bolți, însă pentru acestea este nevoie de soluții tehnice pe care ar trebui să le prezinte reprezentanții primăriei. Această informație este însă neoficială, pentru că oficialii PMT nu spun niciun cuvânt despre asta. Șantierul ar trebui să fie gata în 12 luni.

Lucrările de pe Alecsandri 1 cuprind demolarea și reconstruirea corpului C7, care va fi un bar de vară; demolarea corpurilor C4, C5 și C6, situate în corpul B; consolidarea, extinderea pe verticală a corpului C1 de la Sp+P+1E+P+2E+M, refuncționalizarea/ schimbarea destinației spațiilor în spații pentru alimentație publică (restaurant + bar) la subsol și birouri la etajul 1 + etaj 2 + mansardă; crearea a patru accese la parter (corp C2) din exterior; realizarea unui lift exterior din curtea interioară și amenajarea curții interioare, care va avea o scenă, pavaj și o terasă de alimentație publică.

Articole pe aceeași temă:

Una dintre cele mai emblematice clădiri din centrul Timișoarei va intra în șantier timp de doi ani. Primăria a finalizat licitația pentru renovarea clădirii de pe Vasile Alecsandri nr. 1 și vrea să amenajeze acolo un bar, un restaurant, dar și spații de birouri. Vă reamintim că, inițial, lucrăril...
Primăria Timișoara își face restaurant și bar de vară la subsol, scenă și terasă în curte, dar și spații pentru birouri! Toate acestea se vor regăsi în clădirea plină de graffiti de pe strada Vasile Alecsandri, pe care municipalitatea vrea în sfârșit să o reabiliteze. Se caută deja o firmă construct...6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor