Romania exporta temporar ingineri, dar revenirea acestora in tara aduce avantaje imense economiei

De Marcel Hoster
1Comentariu
Targul de locuri de munca Best Engineer
Targul de locuri de munca Best Engineer
România este unul dintre cei mai buni “exportatori” de ingineri în ţările europene şi din America de Nord. Totuşi, prin firea lor, românii preferă să se întoarcă după câţiva ani acasă, iar expertiza adusă de aceştia ajută enorm la dezvoltarea industriei locale, a declarat Dietmar Stiel, organizator al târgului de locuri de muncă Best Engineer, vineri, la Timişoara, în cadrul evenimentului.

Câteva dintre cele mai cunoscute nume din domeniul multinaţionalelor din România, majoritatea prezente pe piaţa din vestul României, au venit să recruteze personal de specialitate în oraşul de pe Bega. “Timişoara este cel mai dezvoltat oraş din punct de vedere economic. Sun prezente câteva dintre cele mai importante companii multinaţionale de pe piaţa românească. Se caută trei categorii de ingineri: automotive, IT şi mecanică. Aici, la Timişoara, aveţi un corp de ingineri de cea mai înaltă calitate”, a mai declarat Stiel.

El recunoaşte că o parte dintre cei care au venit la evenimentul timişorean caută să recruteze specialişti pentru relocare în străinătate. Deşi la prima vedere plecarea personalului specializat afară crează probleme pentru piaţa locală a muncii destinată inginerilor, avantajele suplimentare obţinute ca urmare a acestor relocări sunt imense. “Numai în Germania sunt peste 80.000 de posturi de ingineri disponibile. Da, într-adevăr, unele firme recrutează personal pentru acele posturi. Dar, după ce lucrează câţiva ani acolo inginerii români se întorc acasă. Iar bagajul de cunoştinţe pe care ei îl aduc înapoi în ţară este enorm, iar efectele extrem de benefice pentru economie”, a declarat, vineri, Dietmar Stiel. În plus, ca urmare a plecării acestei categorii de personal în străinătate, la reîntoarcerea lor acasă ei sunt angajaţi în marile companii multinaţionale pe posturi de conducere, experienţa dobândită fiind imensă, cel puţin pentru economia locală.

Germanul care trăieşte la Bucureşti mai spune că peste 90% dintre inginerii plecaţi la slujbe în străinătate se reîntorc acasă după o anumită perioadă. În acest fel, România a ajuns în situaţia în care nu mai este nevoită să “importe” personal de la companiile mamă din străinătate pentru a conduce afaceri aici, inginerii reîntorşi din străinătate acoperind acum cu succes cerinţele angajatorului. În economia actuală inginerul nu mai este acel personaj din fabrică îmbrăcat în halat care se plimbă printre angajaţii pe care îi supraveghează şi primeşte celebrul salut “Bună ziua, domn Inginer”, ci lucrează efectiv, “pune mâna” în procesul de producţie.

Interes ridicat pentru târgul de locuri de muncă

Încă de la primele ore ale zilei standurile celor prezenţi la Best Engineer au fost luate cu asalt de specialiştii dornici de un job cât mai bun. “Ne aşteptăm la peste 2700, poate chiar 3000 de participanţi la eveniment. La prima ediţie, desfăşurată la Bucureşti am avut în jur de 2000 de participanţi”, a mai declarat Stiel.

Printre solicitanţi au fost persoane de toate vârstele, e drept, au dominat tinerii. “Companiile care angajează ar dori un raport de 40% personal cu experienţă, 60% tineri. Dar, din păcate, un inginer cu 20 de ani de carieră în România se va adapta mai greu la cerinţele actuale. El este obişnuit cu un alt stil de lucru şi, din păcate, nu prea sunt dispuşi să se adapteze vremurilor. Dacă va fi trimis la un curs de pregătire unde trainer este un specialist mai tânăr decât el se va întâmpla să zică: cine eşti tu, mai tânăr decât mine, să vii să mă înveţi pe mine ceea ce fac de atâţia ani? Aici este marea problemă, la re-pregătirea personalului aflat la vârsta a doua. Acesta este principalul motiv pentru care ei îşi găsesc mai greu un alt loc de muncă”, a încheiat Stiel.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor