Robu, la lansarea culeei la Pasajul Jiul: In octombrie se va circula pe cinci benzi pe sub calea ferata

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
84Comentarii
Robu, la lansarea culeei la Pasajul Jiul: In octombrie se va circula pe cinci benzi pe sub calea ferata
© foto: Cornel Putan
A început cea mai spectaculoasă operațiune pe șantierul Pasajului Jiul, aceea de împingere a culeei pe sub calea ferată. „Cutia” betonată străpunge, de fapt, movila de pământ de sub șine până se așează la locul ei. Momentul nu putea să nu fie marcat și de primarul Nicolae Robu, care s-a deplasat pe șantier să prezinte operațiunea.

Agitație mare pe șantierul de la Pasajul Jiul, marți la prânz. Potrivit autorităților locale, operațiunea de lansare a culeei este una specială, în premieră națională în România. Pământul dislocat de culee se strânge în interiorul construcției și este evacuat ulterior. Specialiștii de pe șantier estimează că infrastructura de la capătul podului va ajunge la locul ei în patru zile.

„Noua culee va străpunge movila de pământ pe care sunt liniile de cale ferată. În etapa următoare, de la 1 iunie, pentru că de atunci este obținută aprobarea de la CFR, va fi întrerupt traficul feroviar, dar numai pe prima linie, când se va monta podul. Este o construcție imensă, care se va sprijini, cu partea dinspre gară, pe noua culee care a fost construită acolo, și cu partea dinspre noi pe această culee care străpunge movila de pământ. Se suprapune un metru și ceva peste culee. Ca să se facă această operațiune se va da jos linia de cale ferată, se va disloca pământul de sub ea pe o anumită porțiune și se va demonta podul vechi. După ce se face și acest pas se va face unul similar pe cealaltă parte. Atunci vom avea în funcțiune linia de cale ferată care se scoate din funcțiune în prima etapă și rolurile vor fi inversate. După ce se face și asta putem spune că suntem chiar în linie dreaptă. Acestea sunt cele mai complicate operațiuni”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Potrivit edilului-șef, lucrările vor fi gata înainte de termen, șoferii vor putea să circule pe cinci benzi pe sub calea ferată încă din toamna acestui an.

„În luna septembrie estimez că vom finaliza lucrările și hai să zicem că în luna octombrie vom putea circula normal. Termenul final al proiectului este primăvara lui 2018, luna aprilie. Va fi o lucrare finalizată înainte de termen”, a conchis Robu.

După finalizarea lucrărilor, pasajul va avea cinci benzi de circulație, iar strada Jiul patru benzi. Lărgirea acestuia nu înseamnă doar lucrări pe sub trecerea de cale ferată, ci și reorganizarea intersecției. Vor fi amenajări stradale și pe Bd. Republicii, se va păstra geometria, iar sensurile de circulație vor fi separate prin realizarea unor insule. Pentru mijloacele de transport în comun vor fi amenajate alveole, iar intersecția cu rampa pasajului se va realiza cu cinci benzi și insulă direcțională centrală. Pe ambele părți vor fi amenajate piste pentru bicicliști și trotuare.

Licitația pentru lărgirea pasajului a fost lansată la începutul lunii septembrie 2015. Valoarea estimată a contractului era de 28 de milioane de lei, fără TVA, adică peste 7,6 milioane de euro, însă firma Porr Construct s-a angajat, la licitație, că efectuează lucrările cu 4,7 milioane de euro, cu tot cu TVA, adică 17.693.552 de lei, fără TVA, din care 1,57 milioane de lei fără TVA reprezintă lucrări diverse și neprevăzute. Durata de execuție este de 14 luni, conform contractului.

Articole pe aceeași temă:

Gata de lansarea culeei la Pasajul Jiul. Nu se inchide traficul auto si nici cel feroviar84Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor