Rectorul UVT catre parlamentari: Va place sa va numiti alesii neamului, dar ati cam uitat de neam

De T. Ex.
9Comentarii
Rectorul UVT catre parlamentari: Va place sa va numiti alesii neamului, dar ati cam uitat de neam
© TION - Marilen Pirtea
Rectorul Universității de Vest Timișoara, Marile Pirtea, este nemulțumit de faptul că parlamentarii și-au mări pensiile printr-un proiect de lege care a fost votat în urmă cu două zile, chiar în Parlament. Printr-o scrisoare deschisă, rectorul UVT atrage atenția asupra faptului că „sute de mii de angajați din învățământ trăiesc la limita sărăciei”, în timp ce parlamentarii și-au dat pensii mai mari chiar și cu 4.600 de lei.

„Zilele trecute, țara a primit încă o dovadă că unele dintre cele mai mari nedreptăți se fac cu legea în brațe. La fel s-a întâmplat și când, dumneavoastră, aleșii neamului, v-ați rupt de ceea ce înseamnă principiul contributivității și ați hotărât să vă oferiți pensii mai mari chiar și cu 4.600 de lei, echivalentul a 11 pensii minime. Am asistat la unul dintre cele mai murdare conflicte de interese girat, din păcate, de legislație, acela ca un grup de oameni să-și voteze singuri suplimente la pensii din bani publici. Dacă nu vă îngrijorați de ceea ce vor spune cei aproape 400.000 de români care trăiesc din pensia minimă, poate vă îngrijorați de viitorul copiilor noștri”, spune Marilen Pirtea.

Rectorul Universității de Vest Timișoara a subliniat lipsa moralității a parlamentarilor, spunând că acest gest nu este demn de o societate sănătoasă.

„Nu supun dezbaterii legalitatea, dar lipsa de moralitate de care dă dovadă parlamentul nu este demnă de o societate sănătoasă. Nu, în contextul în care un asistent universitar are salariul de 1.050 de lei, când sute de mii de angajați din învățământ trăiesc la limita sărăciei. Să nu mai vorbim despre medici și multe alte categorii sociale și profesionale. Dacă acum numai ei știu cum se descurcă, mă întreb ce vor face acești oameni la final de carieră, cine le va plăti lor pensia? Copiii noștri, acei copii în care refuzați să investiți. Refuzul de a investi în educație le încetinește dezvoltarea, le limitează capacitățile, astfel că nu faceți decât să propagați sărăcia de la o generație la alta. Presupun că este greu pentru o mână de „aleși” să vadă acest risc, în confortul unor indemnizații de mii de lei”, a precizat rectorul UVT, explicând că aceste pensii nu sunt o investiție sănătoasă nici din punct de vedere macroeconomic.

Pirtea a atras atenția asupra faptului că societatea românească are nevoie de specialiști ancorați în cerințele pieței și că discrepanțele între cei care cotizează la bugetul de pensii și cei care ies din câmpul muncii se accentuează.

„Ultimele analize economice arată că deficitul bugetului de pensii publice s-a ridicat la 3,56 miliarde de lei după primele două luni din 2015, cu peste 1 mld. lei mai mare decât în primele două luni ale anului trecut. Discrepanțele între cei care cotizează la bugetul de pensii și numărul celor care ies din câmpul muncii se accentuează, iar una dintre cele mai sigure soluții pentru echilibrarea balanței este să se investească în educația tinerilor, astfel ca ei să devină mult mai productivi, salariile să crească, iar contribuția la pensii să fie cu atât mai consistentă. Vă place să vă numiți aleșii neamului, dar ați cam uitat de neam. Dați tuturor șansa la pensii mai mari, investiți în educația copiilor!”, a precizat Marilen Pirtea, în finalul scrisorii sale deschise.

Legislativul a aprobat, marţi, cu 303 voturi “pentru”, 124 voturi “împotrivă” şi două abţineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege. Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a trei mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Astfel, potrivit calculelor, pentru un mandat de parlamentar, pensia este de aproximativ la 1.500 lei, pentru trei mandate este la peste 4.000 lei.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor