Propunere la 26 de ani de la Proclamatia de la Timisoara – Pensii taiate pentru fostii securisti

De Adrian Panduru
5Comentarii
Propunere la 26 de ani de la Proclamatia de la Timisoara – Pensii taiate pentru fostii securisti
© TION: Propunere la 26 de ani de la Proclamatia de la Timisoara – Pensii taiate pentru fostii securisti
La 26 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara au rămas multe deziderate ale celor care „visau” atunci și au vărsat sânge pentru o lume mai bună, mai sigură pentru copiii lor. Legea Lustrației nu a fost adoptată, iar membrii Societății Timișoara pun umărul, de câțiva ani, la crearea unui tribunal penal internațional pentru crimele comunismului. O propunere vine de la istoricul Marius Oprea…

Marius Oprea, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comuniste (IICCM), a propus un proiect de lege anticomunistă, pentru ca celor care au avut diferite funcții în cadrul instituțiilor care activau pe vremea comunismului, mai precis foștilor securiști, să li se taie pensia, iar acești bani să fie depuși într-un fond care să fie folosit de victimele lor.

„În ianuarie 2016, președintele Iohannis a promulgat o lege prin care cei condamnați pentru acte de tortură, pe lângă pedeapsa penală suportă și o pedeapsă financiară, li se taie pensia cu 50-75 la sută. E o aiureală această lege, pentru că are ca obiect un singur om, pe Vișinescu. În ceea ce privește o condamnare a responsabililor pentru instaurarea și funcționarea regimului comunist am propus printr-un proiect de lege extinderea prevederilor legii din 2016 cu niște măsuri similare – cei responsabili de funcționarea comunismului, activități de partid și foști securiști, magistrați, pățesc ce pățește în momentul de față și Vișinescu – dacă acest proiect de lege se aprobă, urmează ca în acel fond special în care se varsă acum pensia lui Vișinescu și este destinată victimelor să se verse și acești bani. Am zis să le tăiem pensiile următorilor – membri ai consiliilor de miniștri până la nivelul din ministere din perioada comunismului, membrii prezidiului marii adunări naționale, primii secretari județeni, secretarii adjuncți județeni, conducerea fostei securități, ofițerii din fosta Direcție a șasea a Securității, persoanele care au fost stabilite ca lucrători sau colaboratori ai securității”, spune istoricul Marius Oprea, membru al Societății Timișoara.

Ce această măsură ar fi vizați aproximativ 15.000 de oameni. Procedura este următoarea – se merge tot în instanță – CNSAS sesizează parchetul în legătură cu calitatea unei anumite persoane, care, de exemplu, a fost prim secretar pe județ în perioada cutare. Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului poate să dovedească foarte clar că în fișa de post a acestuia erau aceste prevederi. În această situație, prin instanță se stabilește – acesta a fost prim-secretar în perioada respectivă. După care instanța decide pe ce termen de la 5 ani în sus cum se aplică tăierea pensiei și cu cât, de la 50 la 75 la sută.

„Printre cei vizați este și Ion Iliescu, care ar trebui să dea pensia lui. Bătălia continuă, însă ceea ce trăiesc de 25 de ani încoace – mă aflu zilnic în același paradox – cum să lupți împotriva totalitarismului prin mijloace democratice. Doamne ajută să-i vedem pe securiști fără pensie!”, spune Marius Oprea, membru al Societății Timișoara.

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor