Profesorul de la Medicina prins cu mita a fost trimis in judecata. Ghiocel traia din banii studentilor!

De B.D.
14Comentarii
Daniel Cioca
Daniel Cioca
Profesorul Daniel Cioca, de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Victor Babeș” din Timișoara, a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Probele din dosarul în care este cercetat penal arată că profesorul universitar trăia practic din mita pe care o primea de la studenți, iar timp de 7 ani salariul său de cadru didactic s-a adunat în conturi.

Profesorul conferențiar Daniel Cioca – sau „Ghiocel”, după cum a fost poreclit de către cursanţi -, care preda Biologie celulară şi moleculară la UMF „Victor Babeș” Timișoara, a fost prins în flagrant în timp ce lua mită de la studenți pentru a-i promova examenul la materia sa la începutul lunii februarie.

În cursul acestei săptămâni, Cioca a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Probele din rechizitoriu arată că „Ghiocel” a reușit să își construiască o vilă în județul Arad din banii încasați de la studenți pentru a-i trece examenele. Informațiile cerute de anchetatori de la bănci arată că acesta deținea sume substanțiale în conturile mai multor bănci.

În urma cercetărilor, procurorii care se ocupă de dosarul lui Cioca au reușit să îi identifice pe studenții din înregistrările video și audio, care au recunoscut că i-au dat bani profesorului pentru a-i promova examenele la materia pe care o preda. Câțiva dintre aceștia sunt deja angajați în spitalele din Timișoara. Studenții îi lăsau plicul cu bani pe birou sau în manuale. După ce se asigura că în plicuri se află banii solicitați, Cioca băga plicurile în geantă.

„În data de 01 februarie 2013, la orele 12.03, două persoane de sex feminin intră în biroul inculpatului […]. Cele două persoane arată că <<suntem şi noi în ultimul an şi am vrea să…>>. […] la orele 12.04, una din cele două persoane face un pas înainte şi aşază un plic îndoit, pe care îl avea în mână, peste mapa de pe birou, la loc vizibil. Imediat, şi cea de-a doua persoană de sex feminin pune un al doilea plic pe birou, pe mapă, lângă primul plic, inculpatul fiind în spatele biroului, lângă dulap. […] La orele 12.08, cele două persoane de sex feminin părăsesc biroul inculpatului. Cioca Daniel  Petru trage un sertar de la dulapul din spatele biroului şi imediat ia cele două plicuri de pe masă şi le pune în sertar, nu înainte de a încerca să vadă ce se află într-unul din plicuri, privindu-l prin lumina de la geam. În intervalul de timp cuprins între orele 12.08-12.11, inculpatul a redeschis sertarul şi a privit, prin lumina de la geam, conţinutul celui de-al doilea plic. La orele 12.11, inculpatul a redeschis sertarul, a luat cele două plicuri pe care le-a introdus în geanta sa”, se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș.

Din informațiile obținute de anchetatori de la bănci reiese faptul că, timp de 7 ani, Cioca nu s-a atins de salariu.

„Din anul 2005, inculpatul şi-a încasat salariul (modic, de altfel) în contul deschis la această bancă fără a ridica salariul niciodată în această perioadă, constituind doar depozite cu sumele de bani, provenite fie din salariu, fie ca urmare a alimentării contului”, se arată în rechizitoriu. „Ghiocel” avea depuse, în mai multe conturi, sumele de 33.500 euro şi 122.068 lei, bani pe care i-a primit de la elevi doar în sesiunea de iarnă.

La trei zile după arestarea sa, conturile au fost desființate, iar banii au fost transferați în conturile mamei sale. „Relevant sub acest aspect este, credem noi, desfiinţarea înainte de termen a depozitelor constituite la Banca Transilvania, de către inculpat, şi transferarea sumelor de 33.500 euro şi 122.068 lei în conturile mamei sale, C.A., la data de 11 februarie 2013 (vol.2, f.74-87). Apreciem că sumele de bani au fost transferate în conturile unui aparţinător tocmai pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestora şi a împiedica organele de urmărire penală să procedeze la recuperarea sumelor de bani dobândite prin activităţi infracţionale”, se mai arată în rechizitoriu.

Anchetatorii au stabilit, din comunicarea cu Primăria Arad – Direcţia Venituri, că profesorul universitar deţine o locuinţă cu o suprafaţă construită de 247 metri pătrați  şi un teren de 1.037 de metri pătrați.

Anchetatorii au comparat sumele câștigate oficial, în ultimii ani, de la UMF, cu cele depozitate în bancă și au constatat că diferența este mult prea mare. Din acest motiv s-a solicitat confiscarea banilor respectivi și trimiterea în judecată a lui Daniel Cioca pentru luare de mită în formă continuată.

Profesor universitar din Timisoara prins luand bani de la un student pentru a-l trece examenul

Cadrul didactic acuzat de luare de mita de la studenti, suspendat din functia de conferentiar universitar

Cadrul didactic de la Medicina prins luand mita a fost arestat

 14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor