Primul Experimentarium din Romania se deschide la Timisoara

De M. Horescu
Reactualizat la:
Experimentarium
Experimentarium
Ne vom confrunta cu iluziile optice, vom vedea cum arată o hologramă şi vom putea face plimbări pe pernă de aer. Acestea sunt promisiunile pe care ni le fac iniţiatorii centrului experimental ce se va inaugura, joi, la Facultatea de Hidrotehnică, realizat în urma unei colaborări dintre două prestigioase universităţi din Timişoara.

Cu toate că este un centru de tradiţie al ştiinţei şi tehnicii româneşti, cu multiple premiere în domeniu, Timişoara nu are încă, spre deosebire de multe oraşe europene, un loc în care realizările ştiinţifice pe de o parte şi fenomenele fizice care au stat la baza acestora. Pe de cealaltă, să fie explicate şi, mai ales, reproduse. Lipsa va fi suplinită, începând de joi, 21 aprilie, de primul  Expirimentarium ce îşi deschide porţile în România, realizat în urma unei colaborări dintre Universitatea de Vest şi Universitatea „Politehnica” din Timişoara.

„Ţinta noastră principală este atragerea tinerilor absolvenţi de liceu spre învăţământul universitar din domeniul fizicii şi ingineriei, dar dorim totodată ca, prin ceea se se va întâmpla la noul Experimentarium, să popularizăm ştiinţa, într-un loc în care oricine va avea acces la informaţii despre stadiul la care au ajuns realizările tehnologice”, explică Mădălin Bunoiu, secretarul ştiinţific al Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii de Vest. De la cei mai mici elevi până la oameni maturi, timişorenii vor putea face cunoştinţă la standurile experimentale interactive, cu câteva dintre misterele ştiinţei dar şi ale naturii, o călătorie în lumea ştiinţelor exacte în care drept ghizi şi îndrumători vor fi studenţii Facultăţii de Fizică. „Se vorbeşte mult în prezent, de exemplu, despre transportul pe pernă de aer. La Experimentarium vizitatorii vor putea afla principiile pe baza căruia acesta funcţionează şi vor putea face chiar, la un stadiu redus, plimbări pe pernă de aer”, promite Bunoiu.

Lista experimentelor este însă mult mai generoasă. Ne vom putea confrunta, arată iniţiatorii centrului experimental găzduit de Facultatea de Hidrologie, cu fenomenul iluziilor optice, vom putea vedea o hologramă „în carne şi oase”, vom face cunoştinţă cu celebrul efect Coandă, sau încerca multe alte experimente din domeniul mecanicii, la fizicii moleculare şi termodinamicii, al electricităţii sau opticii. „Cea mai mare parte din experimente sunt din portofoliul nostru dar, alături de spaţiu, „Politehnica” vine şi ea cu multe lucruri interesante. La Experimentarium Tm va fi expus, bunăoară şi primul calculator românesc realizat la Timişoara, cunoscutul MECIPT 1.

Vrem să-i ţinem cât mai aproape pe timişoreni de acest domeniu al ştiinţelor exacte şi de procesul tehnologic, în ideea că oraşul va avea, în cele din urmă, un Muzeu al Ştiinţei şi Tehnicii în adevăratul sens al cuvântului”, a mai făcut precitarea secretarul ştiinţific al Facultăţii de Fizică.  

M. Horescu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor