Primariile risca sa ramana goale din cauza salariilor mici. Un ales propune boicotarea alegerilor!

De A.S.
8Comentarii
Primariile risca sa ramana goale din cauza salariilor mici. Un ales propune boicotarea alegerilor!
© TION - Primariile risca sa ramana goale din cauza salariilor mici. Un ales propune boicotarea alegerilor!
Zeci de primari din Timiş se revoltă şi cer Guvernului salarii mai mari pentru funcţionarii din administraţia publică locală. Edilii spun că riscă să rămână fără personal, pentru că oamenii care lucrează în primării sunt prost plătiţi. Unii dintre ei încasează mai puţini bani decât o femeie de serviciu, reclamă primarul din Sânnicolau Mare, Dănuţ Groza. Senatorul PP-DD de Timiş Ioan Iovescu le-a recomandat edililor… să ameninţe cu boicotarea alegerilor europarlamentare pentru a pune presiune pe guvernanţi.

Zeci de primari din judeţul Timiş s-au întâlnit, joi, la un hotel de la ieşirea din Timişoara, pentru a discuta despre demersurile pe care le-ar putea face la nivelul Guvernului pentru ca funcţionarii din administraţia publică locală să se bucure de salarii decente. Întâlnirea a fost organizată de un grup de iniţiativă condus de primarul orașului Sânnicolau Mare, Dănuț Groza. Primarii spun că situaţia este grabă pentru că le pleacă oamenii şi nu reuşesc să angajeze alţii pe bani puţini.

„Vă rog să ne credeţi, nu o să mai avem cu cine să lucrăm în primării. Sunt funcţionari deja care au demisionat, care au plecat din primării, sunt alţii care ne-au avertizat că vor pleca în condiţiile în care nu se rezolvă situaţia. Luaţi şi dumneavoastră în calcul dacă la preţurile de astăzi şi la salarizarea de astăzi, un funcţionar cu studii superioare poate să lucreze într-o instituţie publică cu 570 de lei, în condiţiile în care discutam cu un prieten care este patron de brutărie şi îmi spunea că femeia de serviciu la brutărie are 800 de lei salariu şi bonuri de masă de 200 de lei, adică 1.000 de lei. Eu consider că de-a lungul anilor, indiferent cine a fost la guvernare, pentru că şi când au fost cei de la PDL nu s-a rezolvat mare lucru în acest domeniu, chiar din contră, s-a tăiat din salarii la momentul respectiv”, a explicat Groza.

Primarul din Sânnicolau consideră că cei care au luat până acum decizii în acest sens sunt oameni lipsiţi de experienţă, care nu discută cu primarii şi nu sunt la curent cu realităţile şi cu problemele existente la nivelul primăriilor şi localităţilor.

La fel de revoltat este şi primarul din Deta, Petru Roman. „Salariile în administraţia publică locală sunt într-o situaţie dezastruoasă. Oamenii aceştia chiar au nevoie de ajutor şi încercăm să-i ajutăm. Funcţionarii publici din administraţia publică locală au fost, şi din păcate constatăm că sunt şi acum, bătaia de joc a guvernanţilor, indiferent de ce partide au fost la guvernare. Salariile de la primăria din Deta sunt între 575 de lei net şi maxim la secretar vreo 1.500 şi ceva de lei (…) Există riscul ca cei mai buni profesionişti să ne plece. Nu numai noi suntem cei care pierdem, în primul rând oamenii sunt cei care pierd, cetăţenii, şi să ştiţi că ei deja au semnalat acest lucru, pentru că serviciile la primărie sunt din ce în ce mai de proastă calitate pentru că nu mai sunt oamenii care ar trebui să fie acolo”, susţine Roman.

Primarii îi vor trimite o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta pentru a-şi spune păsurile şi spun că nu vor accepta să li se spună că nu sunt bani la buget. Dau Guvernului un termen de o lună pentru a rezolva problema salariilor din administraţia publică locală. Dacă nu vor primi un răspuns favorabil se vor întâlni din nou pentru a stabili eventualele formule de protest la care vor recurge.

„Avem o scrisoare deschisă cu semnături care va fi transmisă primului-ministru, ministrului Administraţiei şi Internelor, Guvernului. Solicităm două lucruri: aplicarea Legii 284 din 2010, ca punctul de referinţă să nu fie 600 de lei, să fie 850 de lei la salarizare, şi să se adopte un act normativ prin care să nu mai trebuiască ca funcţionarii să dea bani înapoi, acel spor de dispozitiv de 25% care ni s-a tăiat şi ni se solicită din 2009, din urmă, în condiţiile în care noi considerăm că la momentul când l-am dat a fost legal, pe baza unei sentinţe definitive. Astăzi vine Curtea de Conturi şi spune că acea sentinţă nu mai stă în picioare (…) Dacă s-ar aplica legea ar creşte salariile şi am avea salarii decente, nu să dai pe dinafară. Au fost prezenţi în jur de 40 de primari, de toate culorile politice, chiar au fost primari şi de la PSD, şi de la PNL, de la PNŢCD, am discutat cu fiecare dintre ei şi sunt convins că şi ceilalţi vor semna această scrisoare, poate din diferite motive n-au reuşit să vină. Am înţeles că au fost unul sau doi care au protestat crezând că este o acţiune politică, grupul de iniţiativă fiind al câtorva primari PDL. Vrem să lăsăm deoparte politica şi să rezolvăm problema administrativă cu care ne confruntăm”, a mai afirmat Dănuţ Groza.

Soluţia… divină a senatorului PP-DD

La întâlnire au fost invitaţi şi parlamentarii de Timiş, spun iniţiatorii, dar a participat doar senatorul PP-DD Ioan Iovescu. Iar parlamentarul a venit cu o “soluţie”: boicotarea alegerilor pentru Parlamentul European din această primăvară!

„Soluţia o au acum: tabelele de susţinere a semnăturilor pentru europarlamentare. Să nu fie trimise la Bucureşti, la centru. Astea nu le strâng oamenii de rând. Se strâng prin coordonarea primarilor, prin coordonarea preşedinţilor de organizaţii locale care mă gândesc că tot primari sunt… Să boicoteze din punct de vedere al tabelelor. Şi atunci ştiţi cum se rezolvă? Imediat vine Guvernul în Parlament. Sigur că în Parlament eu o să susţin şi cred că nu va fi problemă de a vota. Dacă ratează lucrul acesta este problema lor şi atunci să nu mai spună că n-au avut soluţii. Eu le-am dat soluţia. Dumnezeu m-a trimis aici, eu aşa zic (…) Dacă ratează momentul ăsta, restul, că vor merge reprezentanţii oraşelor, comunelor… să fim serioşi, e degeaba, nu se va întâmpla nimic”, crede senatorul Iovescu.

Articole pe aceeași temă: 

Un deputat de Timis cere majorarea salariilor functionarilor publici din primarii

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor