Preotul artist din Masloc: la aproape 90 de ani inca picteaza!

De Corina Eva
Reactualizat la:
Preotul artist din Masloc: la aproape 90 de ani inca picteaza!
La cei aproape 90 de ani ai săi, Traian Ioan Ungureanu, preotul din Maşloc, cum îi spun localnicii, chiar dacă nu mai slujeşte la altar din cauza vârstei sale venerabile, este un om în putere, care se poate considera binecuvântat de Dumnezeu. Cu o viaţă frumoasă şi o familie numeroasă, preotul care a slujit la biserica din satul Alioş mai bine de 50 de ani, ne-a primit în gospodăria sa. L-am găsit în curte, alături de strănepoata sa, Alysa, venită în vacanţă.

Traian Ioan Ungureanu s-a născut la 27 aprilie 1925, lângă Arad. În 1951 a devenit preot şi a slujit Bisericii Ortodoxe din Alioş, comuna Maşloc, judeţul Timiş. În urmă cu patru ani el a primit titlul de Preot Iconom Stavrofor. Acest rang de Iconom Stavrofor se acordă de Chiriarh, într-o şedinţă a Permanenţei Consiliului Eparhial, preoţilor iconomi, care au o activitate bisericească excepţională.

Pe un soare arzător şi în ciuda vârstei, sprijinindu-se în baston, preotul a îmbrăcat hainele sfinte. Ni le-a prezentat cu mândrie, iar crucea imensă, simbolul titlului onorific, i-a fost aşezată la gât, cu multă emoţie, chiar de strănepoata sa.

Ne-a condus apoi prin întreaga sa gospodărie. O curte şi o casă îngrijite, unde ordinea este sinonimul cuvântului acasă. Preotul din Alioş face baie în curte, unde are o vană veche şi face foc cu lemn pentru a încălzi apa.

În casă, zeci de tablouri pictate în ulei de el de-a lungul vieţii, acum înrămate, împodobesc fiecare perete. Aşa am descoperit o altă pasiune a lui Traian Ioan Ungureanu: pictura. În ulei, culori de apă, fiecare lucrare spune o poveste… Deşi greu la vârsta sa, părintele încă pictează.

În ultima încăpere, o altă pasiune: muzica. O orgă şi o vioară parcă îl aşteptau: „Vioara e din 1800, ne-a spus bătrânul. Zilele trecute am dat-o la reparat. Din păcate, cei care s-au ocupat de reparaţii au făcut să-i dispară tăbliţa din interor, care o identifica şi autentifica. Acum, asta e, valoarea ei sentimentală pentru mine e prea mare, pentru a o compara cu cea financiară” ne-a spus bătrânul.

Dintre zecile, poate sutele de poveşti pe care nici timpul, nici timpurile nu ne-ar fi permis a le împărtăşi împreună, ne-a reţinut atenţia una. Amintirea unui loc fruntaş, câştigat în timpul anilor de liceu, la un concurs de înot, în sens invers de curgere al Mureşului, a stârnit în ochii bătrânului preot din Alioş emoţia unor vremuri frumoase, mult prea demult trecute, dar la fel de senine ca albastrul cerului de vară în care l-am cunoscut.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !