Povesti de pe drumul lui Badea Cartan, cu Mirel Magop

De S.B
Reactualizat la:
Povesti de pe drumul lui Badea Cartan, cu Mirel Magop
© TION - Povesti de pe drumul lui Badea Cartan, cu Mirel Magop
În anul 2013, Mirel Magop a decis să plece la Roma. Nu a făcut călătoria oricum, ci după modelul lui Badea Cârțan. Practic, drumețul a mers din comuna Cârțișoara până la Roma, pe jos, în opinci și în costum popular. A avut de mers săptămâni în șir, dar pe 1 decembrie a ajuns la destinație. La mai bine de un an de la călătorie, Badea Cârțan contemporan s-a întors la Timișoara pentru a le povesti celor curioși despre drumul său și despre lumea pe care a văzut-o. A ales să facă acest lucru pe 24 ianuarie, la aniversarea a 166 de ani de la nașterea lui Badea Cârțan.


Badea Cârțan este una dintre cele mai importante figuri din istoria românilor. Cel puțin aceasta este opinia lui Mirel Magop, care a decis să recreeze una dintre cele mai importante călătorii ale lui Badea Cârțan, respectiv cea la Roma. Drumețul a decis să respecte întru totul călătoria făcută de Cârțan către Columna lui Traian, așa că a plecat în straie populare și cu un cojoc gros care să-l păzească de frig.

Mirel Magop a pornit la drum pe 7 august. A ales să-și înceapă călătoria din comuna Cârțișoara, din fața casei în care a trăit însuși Badea Cârțan. A trecut și pe la cetatea din Sarmisegetusa de unde a luat pământ pe care l-a dus la Columna lui Traian. La fel ca și personajul istoric pe care-l îndrăgește, Magop a împărțit cărți românilor pe care i-a întâlnit.

În drumul său Magop a trecut prin Ungaria, Slovacia, Austria, Germania și prin Elveția. Călătorul a vrut să respecte întru totul modelul lui Cârțan așa că a plecat în straie populare și a refuzat să-și ia la el cort. Noaptea s-a odihnit în stații de autobuz, sub poduri sau în căsuțele pentru copii din parcuri. S-a folosit de un sac de dormit, dar și de cojocul gros, despre care spune că l-a salvat în nopțile friguroase. Magop a ajuns la Roma pe 1 decembrie, iar în fața Columnei lui Traian a fost întâmpinat de sute de români. La destinație, drumețul a pus la Columnă și țărâna românească adusă de la Sarmisegetusa.

Deși el este Badea Cârțan cel modern, Mirel Magop se poate lăuda și cu alte călătorii spectaculoase. A văzut peste 300 de orașe și a mers pe jos peste 10.000 de km. Deși îi este greu, drumețul poartă cu el un bagaj destul de voluminos, din care nu lipesc cortul, sacul de dormit, laptopul sau aragazul portabil. Până acum, cel mai mult într-o zi a mers 55 de km și asta pentru că nu a găsit un loc unde să-și pună cortul. Proiectul curent al lui Magop este să vadă toate capitalele lumii, dar se poate lăuda că a văzut deja foarte multe dintre acestea.

De asemenea, în viitor, Mirel Magop va lansa și o carte despre Badea Cârțan, la care lucrează de mai bine de un an.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor