PMT nu se lasă: a depus contestație pentru tramvaiele Armonia, la Ministerul Dezvoltării. Robu încă speră la banii europeni

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
3Comentarii
PMT nu se lasă: a depus contestație pentru tramvaiele Armonia, la Ministerul Dezvoltării. Robu încă speră la banii europeni
© foto: Tion
Primăria Timișoara nu renunță la banii europeni pe care i-ar putea obține pentru modernizarea tramvaielor Armonia. A depus contestație la Ministerul Dezvoltării, după ce proiectul a fost respins de comisia formată la nivelul regiunii. Robu dă vina pe „timing” și încă speră la cele aproape 8 milioane de euro.

Vestea că PMT a ratat finanțarea europeană pentru tramvaiele Armonia a ieșit la iveală în a doua săptămână a lunii decembrie. Una dintre condițiile impuse de UE era ca „proiectul depus spre finanțare să nu fie încheiat sau implementat integral înainte de depunerea cererii de finanțare”.

PMT a depus, în 9 octombrie, proiectul „Servicii de reparație generală cu reconstrucție și modernizare a vagoanelor de tramvai GT4”, însă acesta a fost respins, apărea într-o statistică a ADR Vest datată din 5 decembrie. Este vorba, mai exact, despre Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4e, O.S. 4.1 Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe Planurile de mobilitate urbană durabilă din cadrul POR 2014-2020, axă pe care se puteau depune proiecte în perioada 9 iulie – 9 octombrie. Primarul Timișoarei ne-a declarat că va depune contestație la Ministerul Dezvoltării.

Primarul a explicat apoi că a fost vorba despre o problemă de timing, după ce comisia a considerat că reabilitarea garniturilor vechi ale Timișoarei nu se încadrează pe Axa Retro.

„Noi aveam un anumit termen de încheiere a furnizării de tramvaie Armonia și încă nu se puteau depune cereri de finanțare pe Axa Retro până la acel termen, a apărut mai târziu sesiunea de depunere de cereri. Furnizorii erau pregătiți să ne livreze toate tramvaiele, evident, dacă și noi am fi avut banii. Cum noi nu am vrut să ne încărcăm și mai mult cu plăți mari pe o perioadă scurtă de timp, în situația financiară oricum delicată pe care am avut-o, am sistat lucrările, deci nu am prelungit termenul, e o diferență. Am dat ordin de încetare a lucrărilor. Făcând asta, termenul în care ar fi fost livrate tramvaiele a ajuns să fie încadrabil în perioada de depunere a cererilor de finanțare pe Axa Retro. Și ni s-a spus că nu e nicio problemă. (…) Eu zic că e interpretabil, (…) a trecut de etapa de clarificări și nimeni nu a obiectat acest aspect legat de termene. E păcat, că puteam să obținem 8 milioane de euro înapoi”, a explica Nicolae Robu în 11 decembrie.

Edilul-șef anunța atunci că va depune contestație la autoritatea de management. Zis și făcut! Robu a anunțat marți că primăria a contestat decizia ADR Vest la Ministerul Dezvoltării.

„La Armonii am depus contestație. O să vedem care va fi punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, autoritatea de management la nivel național. Este descalificant pentru cineva să spună că noi am pierdut fonduri. E rea-credință, noi nu am pierdut niciun fond, sunt niște reguli de acces la fondurile europene și nu poți să fii eligibil cu orice ar fi util pentru oraș, ci numai cu ce este stabilit prin ghidul de aplicare că ar fi eligibil. Pe conținut, acest proiect al nostru, tramvaiele Armonia, este eligibil. Din punct de vedere al «timingului», este interpretabil”, a explicat, marți, primarul Nicolae Robu.

Tot marți, directorul ADR Vest, Sorin Maxim, anunța că primăria este invitată să depună contestație la minister pentru proiectul depus pe Axa Retro.

„Noi, după evaluare, am considerat că nu sunt îndeplinite condițiile pentru ca acest proiect să se încadreze în cerințele de finanțare. Îmi asum această evaluare, ne-o asumăm și o susținem. Dacă cei de la primărie consideră că au fost nedreptățiți pot face contestație, au la dispoziție o lună să depună solicitarea. Aș dori să nu comentez asupra cauzelor refuzului aprobării, atât timp cât se analizează contestația”, a comentat Maxim.

Vă reamintim, PMT a încheiat în anul 2014 un acord-cadru pentru reabilitarea tramvaielor vechi ale orașului, cu firmele Astra Vagoane Călători Arad și Electroputere VFU Pașcani. Conform contractului încheiat acum patru ani, PMT plătește 2,57 milioane de lei cu tot cu TVA pentru modernizarea unui singur tramvai, suma totală pentru toate cele 30 de garnituri ajungând la aproape 80 de milioane de lei. PMT se află în proces cu una dintre firmele care a modernizat garniturile din depoul STPT, care cere mai mulți bani pentru lucrări neprevăzute la 16 tramvaie reabilitate.

Articole pe aceeași temă:

Municipalitatea timișoreană a sperat să primească înapoi din bani europeni suma de opt milioane de euro pentru acoperirea reabilitării tramvaielor vechi transformate în „Armonia”. Proiectul depus la ADR Vest a fost respins și șefii de la primărie au rămas cu buzele umflate, iar acum sunt invitați să...
Au depus pe ultima sută de metri proiectul și iată că ratează finanțarea europeană pentru tramvaiele Armonia. Proiectul Primăriei Timișoara pentru reabilitarea a 16 din tramvaiele vechi ale orașului a fost respins, iar municipalitatea nu a depus niciun alt proiect pe Axa 4 Dezvoltare urbană, termenu...
750.000 de euro ar trebui să plătească Primăria Timișoara în plus pentru 16 tramvaie Armonia, dacă pierde procesul intentat de una dintre firmele care modernizează garniturile vechi ale orașului. Armonia întârzie să apară, iar procesul a suferit o nouă amânare, cea cu numărul șapte, pentru studierea...3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor