Peste 150 de profesori din Timis, inscrisi sa sustina examenul de definitivat. Subiectele au fost gresite

De Marcela Sferlea
Peste 150 de profesori din Timis, inscrisi sa sustina examenul de definitivat. Subiectele au fost gresite
152 de candidaţi din Timiş s-au înscris să susţină examenul de definitivat. Aceştia au avut parte însă de o surpriză neplăcută. Subiectele elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare  au fost greşite. 

Greşeala a fost descoperită în timpul probei, când profesorii au sesizat că trebuie să soluţioneze un subiect care nu se afla în bibliografie. Pentru a rezolva această  problemă Ministerul Educaţiei a mai acordat o oră în plus pentru examen. Iniţial, candidaţii aveau la dispoziţie patru ore pentru a rezolva subiectele.

„Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului precizează că modificarea operată la subiectul cu numărul 2 a vizat reformularea cerinţei, fără a afecta în mod substanţial analiza solicitată. Dacă iniţial se cerea candidaţilor prezentarea particularităţilor de construcţie a unui personaj dintr-un basm cult, ulterior s-a solicitat prezentarea particularităţilor de construcţie a unui personaj. Reformularea a fost necesară deoarece în bibliografia pentru concurs nu se regăseşte în mod explicit basmul cult (un posibil exemplu: „Povestea lui Harap-Alb”, de Ion Creangă), aşa cum e cazul altor genuri literare în cadrul cărora se indică autori şi opere literare obligatorii (de exemplu, Dramaturgia: I.L.Caragiale – „O scrisoare pierdută”, Barbu Ştefănescu Delavrancea – „Apus de soare”, Marin Sorescu -„Iona”). Basmul cult este menţionat implicit în programa pentru examen prin prisma teoriei literaturii, în cadrul căreia se studiază, aplicat, genuri şi specii literare, motiv, subiect, pesonaj (erou). Ministerul Educaţiei a venit, astfel, în sprijinul candidaţilor, pentru a nu lăsa loc de interpretări eronate. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului subliniază că nici un candidat nu a fost prejudiciat de reformularea în cauză. În acest moment, candidaţii au posibilitatea de a opta din oferta mai largă a personajelor studiate, conform bibliografiei indicate în programa de examen. De asemenea, candidaţii beneficiază de o oră în plus pentru examenul de astăzi, iar punctarea subiectului se face indiferent dacă personajul ales pentru analiză este dintr-un basm cult sau dintr-o altă operă literară specificată în bibliografie”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Educaţiei.

În judeţul Timiş, pentru examenul de definitivat s-au înscris 152 de candidaţi la 34 de specializări.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor