(P) Cristian Ghinea, candidat al USR Bucuresti pentru Camera Deputatilor: Uniunea Salvati Romania nu este un partid populist, care promite sa fie Mos Craciun in campanie si apoi uita de ce a promis

Reactualizat la:
(P) Cristian Ghinea, candidat al USR Bucuresti pentru Camera Deputatilor: Uniunea Salvati Romania nu este un partid populist, care promite sa fie Mos Craciun in campanie si apoi uita de ce a promis
ADVERTORIAL. Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea, candidat al Uniunii Salvați România București pentru Camera Deputaților, s-a aflat marți, 29 noiembrie a.c., la Timișoara, unde a participat împreună cu candidatul USR Timiș pentru Camera Deputaților, Cătălin Drulă, fost consilier al premierului Dacian Cioloș pe probleme de infrastructură, la mai multe întâlniri cu membri și simpatizanții Uniunii Salvați România din Timișoara și din județul Timiș.


Domnule Cristian Ghinea, ce proiecte le propune românilor Uniunea Salvați România pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie?

Uniunea Salvați România nu este un partid clasic, nu este un partid populist, care promite să fie Moș Crăciun în campanie și apoi uită de ce a promis. Noi propunem chestiuni punctuale, pe care ni le putem asuma. Promitem puțin, pentru că o să facem tot ce promitem, acesta este motto-ul nostru. Și deși pot să nu pară spectaculoase, proiectele pe care le propunem vin din experiența noastră, a grupului de oameni care am lucrat în Guvern anul acesta, și expun exact măsurile de care este nevoie pentru a mișca lucrurile.

„Problema abandonului școlar este o bombă socială pe care clasa politică de până acum a ignorat-o”

Ați precizat că una dintre principalele măsuri propuse de Uniunea Salvați România se referă la domeniul învățământului.

Da, un prim proiect se numește „Școală pentru toți”. Este, de fapt, și numele celui mai mare program de reducere a abandonului școlar pe care l-a avut România vreodată și pe care l-am lansat la Ministerul Fondurilor Europene, cu bani europeni: 173 de milioane de euro pentru a ține la școală câteva zeci de mii de copii, pentru că avem o tragedie în România cu rata enormă a abandonului școlar. 20% dintre copii nu termină școala. 3 % dintre copiii din mediul rural nu ajung la facultate. Este pur și simplu o bombă socială pe care clasa politică o ignoră și Uniunea Salvați România propune o modalitate exactă prin care ceea ce am lansat în acest an cu bani europeni va fi extins prin bugetul public la toate școlile. Sunt 1 772 de școli pe care noi le-am măsurat în pericol mare de abandon școlar. Sunt în special școli din mediul rural și din zonele foarte sărace din orașe. Deci ar veni undeva la 330 000 de copii destinatari ai acestor fonduri, care sunt proiecte la nivelul școlii, prin care fiecare comunitate decide ce este mai bine pentru copiii de acolo: vorbim de masă caldă, de școală după școală, vorbim de hăinuțe, rechizite, toate acestea sunt eligibile pentru fonduri. Pentru primii doi ani proiectul poate fi în continuare finanțat din fonduri europene – deci noi nu face promisiuni fără să ne uităm cât costă – urmând ca din anul al treilea de guvernare susținută de USR să trecem treptat acest program pe fonduri naționale, realizând și acea creștere la 6% a cheltuielilor din PIB date educației. Deci Uniunea Salvați România nu numai că cere mărirea procentului din PIB acordat educației, dar și spune că noii bani trimiși către educație trebuie orientați către problema abandonului școlar, care este una foarte gravă pentru viitorul nostru.

„La Ministerul Dezvoltării avem 2 miliarde de lei pe an care sunt dați din pix către primării, fără niciun fel de criterii sau evaluare. USR vrea să desființeze acest pix”

Lista de proiecte pe care USR a prezentat-o public la începutul acestei săptămâni conține și o măsură care face referire la unificarea fondurilor europene de dezvoltare cu cele naționale. De ce considerați că este necesară o astfel de măsură?

Pentru că altfel avem o uriașă sursă de corupție la Ministerul Dezvoltării. Această sursă a fost inventată în doi pași: unul de Elena Udrea, care a creat Compania Națională de Investiții, și unul de Liviu Dragnea, care a creat Planul Național de Dezvoltare Locală, care e bugetat undeva la două miliarde de lei pe an, o sumă enormă. Dacă adunăm cele două instrumente de investiții și le raportăm multianual o să observăm că sunt aproape la fel de mulți bani cât avem fonduri europene. Deci noi cheltuim de la bugetul național o sumă echivalentă, doar că o facem fără niciun fel de transparență, fără niciun fel de predictibilitate. Există un raport al Curții de Conturi care este foarte critic cu acest PNDL. Aceștia sunt bani dați din pix către primării, fără niciun fel de criterii sau evaluare. Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România va cere desecretizarea raportului Curții de Conturi, din care a fost publicată numai o sinteză. Bănuim că acolo sunt și fapte penale, pentru că nu se poate să faci praf 2 miliarde de euro prin ordine de ministru și să nu răspunzi pentru asta.
Uniunea Salvați România insistă pentru desființarea acestor două instrumente și unificarea lor cu fondurile europene. Deci dacă avem proiecte de dezvoltare pentru România, vrem ca acești bani să fie puși într-un pachet comun, cu reguli transparente, astfel încât să dezvoltăm comunitățile locale, nu doar să dăm bani prin favoritisme către primării. Și doar Uniunea Salvați România este în măsură să facă asta, pentru că celelalte partide mari au primari, care fiecare visează să pună mâna pe acest pix de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Noi vrem să desființăm acest pix, vrem să desființăm acest instrument de abuz, care va fi folosit în acest mod, indiferent de cine va fi la guvernare.

ghinea-usr

„USR susține un principiu drastic: mutarea pe funcție a oamenilor, astfel încât să nu își mai creeze feude în administrare”

În ceea ce privește stoparea risipei din banul public, care este o problemă sistemică gravă în România, vorbiți despre o măsură interesantă și fără precedent în România, dar care spuneți că se aplică cu rezultate bune, inclusiv la nivelul organismelor de conducere ale Uniunii Europene.

Sunt, în fapt, mai multe măsuri care sunt dintr-o gamă diversă, de la structuri instituționale care să măsoare impactul politicilor publice până la instituirea acestui principiu: că nimeni nu are voie să fie șef în administrația publică mai mult de zece ani. Este un principiu care se aplică la instituțiile Uniunii Europene, în care oamenii se rotesc între diferite directorate ale Comisiei, de pildă, astfel încât să nu poată să își creeze feude și imperii proprii. Am găsit în administrație oameni care se ocupă de 30 de ani de același subiect și deja au clienții lor, nu îi schimbă nimeni pe acești birocrați. Și atunci USR susține un principiu drastic: mutarea pe funcție a oamenilor, astfel încât să nu își mai creeze feude în administrare.

„Vrem să finanțăm planuri de afaceri care să crească valoarea adăugată în economie, adică să trecem de la lohn la producția sub marcă proprie”

În ceea ce privește antreprenoriatul, un subiect care îi interesează pe mulți dintre români, cu precădere poate pe tinerii dornici să își deschidă o afacere proprie, care sunt măsurile pe care le propune USR?

Propunem o reorganizare a cadrului de susținere a antreprenoriatului. Sunt 5 ministere în acest moment care fac asta și o fac foarte prost. Vrem să sprijinim firmele din România pe bază de plan de afaceri. În momentul acesta se dau bani, ajutoare de stat, fonduri europene, credite, garanții la credite pe criterii pur contabile, cu efect limitat în economia reală. Și vrem să finanțăm planuri de afaceri care își propun următorul lucru: să crească valoarea adăugată în economie, adică să trecem de la lohn la producția sub marcă proprie, să trecem de la outsourcing în IT la software la comandă sau software propriu, să trecem de la exportul de materie primă la producția de mobilă și alte produse cu valoare adăugată mare și asta este modalitatea concretă și realistă de creștere a salariilor românilor. Pentru că, de fapt, noi, România, concurăm doar cu criteriul prețul forței de muncă mic și asta este o capcană de dezvoltare, nu ne putem dezvolta doar cu industria lohn-ului. Dar nici nu putem să le cerem firmelor care acum lucrează în lohn să își închidă porțile, pentru că ar însemna că oamenii aceia rămân pe drumuri și atunci soluția este să investim în creșterea valorii adăugate și există modalități pe care le-au făcut alții pentru a reuși acest lucru.

„Cu cele 4 milioane de euro pe an economisite pe an din desființarea academiilor de impostori create de PSD vom porni un proiect intitulat „Știința pentru toți”, care să îi familiarizeze pe copii cu ultimele descoperiri științifice”

Probleme foarte grave par să fi contaminat, cel puțin în ultimii ani, mediul academic din România. Care sunt soluțiile pe care le propuneți în această privință?

Uniunea Salvați România consideră necesară desființarea acestor două academii de impostori create de PSD: una este Academia de Științe ale Securității Naționale, creată de Gabriel Oprea, doar pentru a da sinecuri unor persoane, și a doua este Academia Oamenilor de Știință, creată de Olguța Vasilescu, care avea veleități academice, în care sunt „academicieni” de genul Ion Iliescu sau Ecaterina Andronescu. Noi vom promova un proiect de lege prin care vom desființa imediat, fără niciun fel de discuție aceste instituții parazite, care nu produc nimic bun pentru țara asta. Și cu cele 4 milioane de euro pe an economisite, vrem să pornim un proiect care se numește „Știința pentru toți”, un proiect de granturi mici, la nivel județean, pentru a aduce ultimele rezultate ale științei la nivelul copiilor, pentru a face caravane mobile, cu experimente, cu imprimante 3D, de pildă, care să familiarizeze copiii cu ultimele descoperiri științifice. Deci luăm bani de la sinecuriști și îi îndreptăm către copii, pentru ca ei chiar să se bucure și chiar să învețe și să se adapteze la noua economie și la noua lume.

„Este foarte important să ne păstrăm onestitatea, chiar atunci când suntem în poziții de decizie. Și Cătălin a făcut asta”

Ați declarat în conferința de presă pe care ați susținut-o la Timișoara că vă aflați aici și pentru a-l susține pe colegul și prietenul dumneavoastră Cătălin Drulă, candidat al USR Timiș pentru Camera Deputaților. Ce vă leagă de domnul Drulă din perioada în care ați fost colegi în guvernul tehnocrat condus de premierul Dacian Cioloș?

Pe Cătălin eu l-am cunoscut la protestele civice din București împotriva proiectului Roșia Montană. M-a uimit prin perseverența sa. Cătălin este un om care la un moment dat în viață, deși avea o carieră înfloritoare și un salariu aiuritor pentru România în zona de IT, avea o dilemă: de ce nu avem și noi autostrăzi. Iar răspunsul este simplu: în primul rând pentru că suntem conduși de ticăloși și de corupți. Dar dincolo de această evidență trebuie să și înțelegem cum se manifestă această prostie, ticăloșie și corupție. Și Cătălin a înțeles foarte bine sistemul, așa cum funcționează el, și a perseverat atât în această direcție încât este omul care acum știe pe de rost toate proiectele de autostrăzi și de infrastructură din România. Știe unde este fiecare, astfel încât a putut să îi spună premierului Cioloș, de-a lungul acestui an, adevărata stare de lucruri.

Am fost colegi la cancelarie până când eu am fost trimis la ministerul Fondurilor Europene și am văzut cât de mult se minte în sistem, cât de mult se aduc pe masa decidentului politic date false, raportări false și cât de mult se fuge de responsabilitate. Premierul Dacian Cioloș a avut în Cătălin Drulă o sursă onestă de informație, ceea ce a enervat foarte multă lume din Ministerul Transporturilor și din companiile naționale, pentru că nu erau obișnuiți ca cei de foarte de sus să știe adevărul zi de zi. Și este foarte important să ne păstrăm această onestitate, chiar atunci când suntem în poziții de decizie. Și Cătălin a făcut asta.