Orza: Sondajele pe Facebook sunt relevante pentru o discutie intre prieteni

De A. Strugariu
2Comentarii
Adrian Orza
Adrian Orza
Fostul viceprimar al Timişoarei Adrian Orza consideră că sondajele pe care le face primarul Nicolae Robu printre prietenii virtuali de pe Facebook, fie că sunt tratate subiecte cum ar fi închiderea cluburilor sau achiziţia de tramvaie, nu au nicio relevanţă şi… nici nu se pot numi sondaje.

„Se foloseşte din punctul meu de vedere greşit termenul de sondaj. Un sondaj presupune alegerea unui eşantion reprezentativ pentru o anumită populaţie şi aşa mai departe. Dacă ele se rezumă doar la o discuţie între prieteni atunci ele sunt relevante pentru o discuţie între prieteni, în niciun caz pentru a le considera substanţă în luarea unor decizii, mai ales în schimbarea unor decizii care au fost deja luate. Există multe instrumente pe care primăria le are la dispoziţie pentru a face o consultare largă”, crede consilierul local. Orza spune că primarul ar putea apela la call-center-ul instituţiei, un serviciu externalizat, existând posibilitatea de a se realiza două sondaje telefonice pe an, pe teme cum ar fi măsurarea gradului de satisfacţie al cetăţenilor legat de serviciile publice, la site-ul instituţiei, la Monitorul primăriei, consiliile consultative de cartier etc. pentru a consulta un număr larg de cetăţeni, de diferite categorii de vârstă şi din diverse medii.

Oricum, fostul viceprimar consideră că nu ar trebui să reprezinte teme de sondaj chestiuni care ţin de aplicarea unor legi şi nici n-ar trebui să se pună în discuţie schimbarea unor decizii care au fost deja luate de o administraţie publică.

„Un administrator public, o instituţie publică, nu poate şi nu trebuie să ia decizii privind aplicarea unor acte administrative în baza unor sondaje, cu atât mai mult cu cât acele decizii s-au luat deja, fie şi pe alt palier decizional. Consultarea publică e binevenită întotdeauna şi dă transparenţă şi motivaţie fiecărui demers administrativ, întârind totodată ceea ce se numeşte democraţia participativă. Dar doar în ce priveşte oportunitatea, nicidecum în cazul unor chestiuni legislative. Există altfel riscul trimiterii înspre facultativ a aplicării legislaţiei”, spune Orza.

Rezultatele sondajelor realizate pe Facebook sunt discutabile în opinia fostului viceprimar al Timişoarei.

„Dacă te prinde Poliţia că ai trecut pe roşu şi face un sondaj poliţistul pe pagina lui de Facebook dacă să-ţi ia carnetul prietenii lui vor zice nu numai să-ţi ia carnetul, ci să te pună să faci şi muncă în folosul comunităţii. Dacă faci un sondaj pe pagina ta o să reiasă că trebuie dat afară poliţistul…”, a conchis consilierul local.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor